ȘI Festival. Și teatru. Și film. Și mare

În partea dinspre jazz a lui Enescu. Despre curaj și risc cu Lucian Ban și Mat Maneri
mai 13, 2024
Ce înseamnă o poziție etică? Politicile reprezentării în Acting Out, Visul și Waste Side Story
octombrie 29, 2024

În anul 2021, un festival de teatru și film în memoria actorului Șerban Ionescu, a avut prima ediție online la inițiativa actriței Magda Catone și a lui Carol Ionescu[1]. O idee spontană și un dor nostalgic în timpul pandemiei au făcut ca Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” să-și continue existența și să-și găsească locul la mare, într-un loc unde nu te-ai fi gândit că poate exista un astfel de eveniment cultural – Satul 2 mai – și să ajungă în acest an la cea de-a IV-a ediție cu titlul de  „ȘI Festival”.  

ȘI Festival. Credit foto: Albert Dobrin

ȘI Festival. Credit foto: Albert Dobrin

Scena și ecranul au fost pentru Șerban Ionescu locurile în care a trăit cu sinceritate, devotament și sacrificiu. Un actor desăvârșit, dar și un om bun care iubea lumea – așa a rămas în amintirile multora care l-au cunoscut personal, profesional sau doar prin intermediul rolurilor interpretate. Magda Catone, care i-a fost soție, și Carol Ionescu, fiu, au clădit un festival în amintirea lui: „Nu văd cum i-aș putea cinsti mai mult memoria decât dedicând ediția din 2021 a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” creației tinere și tinerilor creatori. Celor care vor construi teatrul viitorului.”[2]

Și clădesc acest Festival și azi, aducând vară de vară Pelicanul[3] în comuna Liman, în satul 2 mai, împreună cu o echipă tânără și dedicată formată din Edda Coza (directoare de viziune și comunicare) și Dan Coza (co-director de festival), dar și mulți alți tineri creatori. Oameni din lumea artei – teatru, film, arte vizuale, muzică – se strâng la 2 mai împreună cu localnici sau turiști aflați în trecere, participă la evenimentele care au intrare gratuită și formează, fie și pentru scurt timp, o comunitatea care se bucură de artă și de faptul că sunt împreună. Prietenii vechi se cimentează, altele noi se formează, iar peste vară, poate, noi proiecte artistice vor prinde contur pe scenă, ecran sau în altă zonă creativă.

De la Pelican la Festival

Spiritul Pelicanului se găsește peste tot în Festival – de la identitatea vizuală foarte fresh și bine gândită în toate materialele de comunicare, în producțiile selectate care sunt cu și despre viitoarea generație, în discuțiile foarte variate din secțiunea forum despre noi și lumea din jur fără politețuri sau măști mincinoase, dar și în atmosfera energică și vivace din fiecare seară petrecută împreună ori la concertele pentru toate gusturile.

Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” a adunat până acum patru ediții, din care trei se remarcă și printr-un motto care se transformă și în temă: Înainte. Acum. După (Ediția II), La fel. Aproape la fel. Altfel (Ediția III), Și tu. Și eu. Și împreună (Ediția IV). Numărul magic trei formează și în acest caz o idee despre poziționare a festivalului – trecut, prezent și viitor. Astfel, generații-prietene cu Șerban Ionescu, generații post Ș.I, dar și generații care încă se formează, vin în vacanță la mare, se strâng împreună în jurul unui nucleu și concurează, dar nu pentru premiile propriu-zise, ci pentru o primă apreciere la început de carieră/ drum.

Pentru ediția a 4-a din acest an a avut loc și un rebranding de nume, care acum a devenit unul mult mai scurt, accesibil și foarte jucăuș – ȘI festival. În acest an au avut loc peste 70 de evenimente culturale cu intrare liberă în perioada 20-27 iulie, iar cele 5 secțiuni cuprinse în festival – teatru, film, expo, forum, concert – au ținut programul ocupat. Totuși, au existat și momente de liniște și timp pentru plajă, mare (și mult volei), exact ca-ntr-o vacanță.

SI Festival. Credit foto: Cosmin Kleiner

SI Festival. Credit foto: Cosmin Kleiner

În cadrul festivalului, între producțiile de teatru și film a avut loc și o competiție și a exista și un juriu format din – Corina Moise (actriță), Adrian Nicolae (actor) și Matei Lucaci-Grunberg (regizor). Însă nu a fost o competiție clasică, ci mai degrabă un joc de dragul jocului, în urma căruia câțiva tineri care s-au făcut remarcați într-un fel sau altul au fost premiați pentru talent și muncă.

În categoria ȘI teatru au avut loc spectacole de teatru selectate de peste tot din țară, însă în categoria competițională au intrat doar cele care au fost realizate de absolvenți din ultimii 4 ani ai facultăților cu profil artistic din România (valabil și pentru film). Au existat două săli de spectacole, una dintre ele fiind creată special, respectiv o sală de sport a unei școli din 2 mai a fost transformată complet pentru a deveni o sală de spectacol de tip studio. Chiar și așa, cele două săli s-au dovedit a fi prea mici și cu puține locuri pentru numărul mare de spectatori care se aduna seară de seară la intrare. Spectacolul Adei Milea, Alice, de la Universitatea de Arte Târgu Mureș a trebuit să se joace două ori pentru că cerința a depășit cu mult așteptările. Mulți doritori au fost și pentru Double Fiesta un spectacol al Andrei Gavriliu de la UNATC, care a luat și premiul special pentru performanță extraordinară de grup.

Dintre teatrele invitate pentru secțiunea din afara competiție regăsim Teatrul de Stat Constanța cu 3 producții – Universuri Paralele (r. Radu Iacoban), Trilogie belgrădeană (r. Erwin Șimșensohn) și Meciul de comedie (r. Dragoș Muscalu). Teatrul Excelsior se găsește și el pe lista spectacolelor invitate cu una dintre cele mai recente premiere ale sale (de la finalul stagiunii) – Adrenalină scris și regizat de Gabriel Sandu, un spectacol care trebuia să se joace și la mare, având în vedere acțiunea. La 2 mai pare că și-a găsit un public aparte, devenind un fel de hit al verii. Teatrul Mic în co-producție cu UNATC a prezentat Cosmic Latte, un spectacol de teatru-dans de Ștefan Lupu.

Spectacolul "Double Fiesta" la ȘI Festival. Credit foto: Cosmin Kleiner

Spectacolul “Double Fiesta” la ȘI Festival. Credit foto: Cosmin Kleiner

Dacă spectacolele au fost prezentate în interior (cu excepția câini vs uranus produs de Asociația IOTA, care s-a terminat în mare…), filmele s-au privit sub clar de lună (la fel, cu o singură excepție într-o noapte, când a plouat). S-au programat atât producții independente, mici, ale unor tineri artiști aflați la început de drum (adică în secțiunea competiție), dar care promit deja un viitor frumos, cum ar fi – Mihai Gavril Dragolea cu Aurică, viață de câine sau Mihai Pîrcălabu cu Double of nothing; însă au avut loc și proiecții cu filme deja consacrate la nivel național și internațional – Libertate (r. Tudor Giurgiu), Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu), Reconstituirea (r. Lucian Pintilie) și La Chimera (r. Alice Rohrwacher).

Ziua, în aer liber, au avut loc discuții, dialoguri și comentarii cu invitați speciali – Vladimir Găitan, Ionuț Mareș, Radu Paraschivescu, Radu Umbreș, aflați în dialog sau moderați de Marina Constantinescu, Alina Epîngeac, Alex Tocilescu, Bogdan Jitea. De asemenea, Alina Epîngeac a fost moderator și al unui dialog cu juriul ȘI Festival – foarte util pentru tânăra generația care a ascultat și întrebat cu multă curiozitate sfaturile și tips & tricks-urile unor artiști care au trecut prin aceleași situații sau s-au confruntat cu aceleași probleme ca ei. Daria Ancuța, tânără absolventă la Teatrologie, a fost și ea moderatoare în cadrul ȘI Festival și a avut diverse discuții cu echipele de creație/ producție ale spectacolelor și filmelor aflate în competiție.

Pereții clădiți cu ani în urmă în stațiunea 2 mai și distruși de timp, care cândva au reprezentant o încăpere ori un loc, iar azi sunt doar ruine de ciment oprind priveliștea spre mare, au fost readuși la viață în cadrul secțiunii din festival – ȘI artă murală. Totodată, Adi Bulboacă a adus aici o parte din călătoria sa din preajma Cercului Polar printr-o expoziție de fotografie.

Concertele trupelor Firma, 7th Boulevard, Azur, dar și al artistei Ada Milea au fost Crème de la Crème pentru un festival cu adevărat reușit. Cu puțin rock, puțină copilărie, dar și puțină nostalgie – s-au strâns în fiecare seară generații de ieri, azi și de mâine și s-au bucurat împreună de clipe cu adevărat unice ce s-au transformat în amintiri pe viață.

ȘI festival rupe tiparele unui festival de arte obișnuit prin interdisciplinaritea asumată și dusă până la capăt; prin crearea unei noi comunități într-un sat care e considerat doar punct de trecere între lume și faimoasa stațiune Vama Veche; prin oferirea accesului gratuit la cultură, cu atât mai mult accesul la cultură al localnicilor din jur; prin încurajarea tinerelor generații să fie văzute și auzite; dar și prin frumoasa oportunitate de a ne aduce, pe bune, împreună.

E frumos să faci un festival în memoria cuiva, dar e și mai frumos să fi prezent în festival să te bucuri de toate lucrurile pe care ți le oferă prezentul, în amintirea cuiva.

[1] Așa reiese din spoturile pe care le realizează în fiecare an pe canalul de lor de YouTube, respectiv chiar din primul realizat pentru ediția online, care prezintă această idee spontană: https://www.youtube.com/watch?v=aW0dtvpTd2I
[2] https://festivalulserbanionescu.ro/editia-2021/
[3] Pelican este porecla primită de către Șerban Ionescu de la Dinu Manolache, chiar în timpul admiterii la facultate, când a primit un pix pentru a scrie ceva, iar răspunsul său a fost că el scrie doar cu Pelikan (o marcă de pixuri și articole de birotică).

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide