ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DANSULUI. Platformă de solidaritate cu artiștii din Ucraina

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
aprilie 23, 2024
Spectacole invitate și intrare liberă pentru studenți în cadrul programului FOCUS: Visul. Cadre de dialog
aprilie 24, 2024

Dansul este Umanitate,
este prezent, emoții și dragoste de oameni

Dansul este o continuă celebrare a prezentului,
este ascultare, forță, putere, încredere, improvizație și respirație
Dansul este viață și moarte, aici și acum
este întuneric și lumină, meditație, descoperire și surpriză,

Dansul este libertate la putere absolută,

Dansul este o platformă pentru solidaritate umană
și o poartă larg deschisă către tine, un simplu spectator al unei lumi nebune.

La Mulți Ani artiștilor și publicului iubitor de dans!
(Cosmin Manolescu, coregraf și director Fundația Gabriela Tudor)

La finalul lunii aprilie, mai precis pe data de 29, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Dansului – o inițiativă a Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO.

Instituită în 1982, Ziua Dansului este prilej de bucurie și evenimente speciale, fiind dedicată fondatorului coregrafiei moderne, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Fundația Gabriela Tudor împreună cu Teatrelli/creart vă invită la un eveniment special organizat de Ziua Dansului, instalația performativă Lost Movement, realizată de artista interdisciplinară Nana Biakova din Ucraina. Evenimentul, care are loc la Teatrelli de la ora 19, este organizat în cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente în premieră” și va fi urmat de o scurtă conversație cu publicul. Prețul unui bilet este de 30 lei, iar biletele pot fi achiziționate de pe platforma eventbook: https://eventbook.ro/theater/bilete-lost-movement

„29 aprilie este o zi importantă pentru toți cei care iubesc dansul – sau cei care îl privesc. Ce am învățat din dansul butoh și filosofia japoneză este că avem mare nevoie să ne mișcăm, să fim în mișcare, mai ales în vremuri de criză și incertitudini. Proiectul meu, primul pe care îl fac după întoarcerea din Japonia, este și despre mișcarea pierdută, nu numai despre dans și mișcare. Este despre diferite stadii ale nemișcării. LOST MOVEMENT este un proiect important pentru mine, m-a făcut să mă gândesc la originea și identitatea mea, în timp ce în Japonia am pierdut un pic din identitate și chiar din mișcare, pentru că acolo oamenii se mișcă diferit. Dansul și mesajul meu sunt despre cum corpul nostru poate păstra memoria, inclusiv a unui oraș.” (Nana Biakova, despre Nikolaev, orașul său natal)

Încă din 2016, Nana Biakova s-a dedicat explorării și practicii dansului butoh — o formă avangardistă de dans japonez, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, numit adesea “dansul celor morți.” Explorând această formă profundă de artă, Nana a lucrat cu maeștri butoh din Japonia, studiind complexitatea dansului butoh, în special la Keio University Art Archive din Tokyo.

Nana Biakova. Sursa foto: Fundația Gabriela Tudor

Nana Biakova. Sursa foto: Fundația Gabriela Tudor

Și tot despre Ziua Dansului, Evgeniya Melkonyan, o altă artistă din Kiev care lucrează la un nou proiect la AREAL: “pentru mine dansul nu este despre tehnică, este mai degrabă conectat cu viața, este expresia fizică a vieții. Și sărbătorind Ziua Internațională a Dansului, noi celebrăm de fapt această viață. Pentru mine, în mod special, înseamnă o zi în plus în care am posibilitatea de a simți viața înăuntrul meu”.

Instalația-performance LOST MOVEMENT a fost creată în Ucraina, în cadrul programului Antonin Artaud Fellowship, un program fondat la Kyiv în 2022 de Proto Produkciia și Opera Aperta Laboratory — o inițiativă pe termen lung care are misiunea de a revigora artele performative în Ucraina. Producția este prezentată în cadrul unei rezidențe oferite artistelor interdisciplinare Nana Biakova și Evgeniya Melkonyan în cadrul Fellowship Antonin Artaud și este co-organizată de Fundația Gabriela Tudor din București, cu suportul financiar al programului House of Europe.

În conexiune cu Ziua Internațională a Dansului, coregraful Cosmin Manolescu găzduiește atelierul What’s Next? E-Motional Bodies – space for care and solidarity with Ukrainian people, o seară de dans și conversații pe data de 24 aprilie de la ora 18.00 la AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. Atelierul, organizat în limba engleză, este oferit gratuit persoanelor refugiate din Ucraina, iar donațiile primite de la ceilalți participanți vor fi distribuite pentru susținerea artiștilor ucraineni care continuă să creeze în ciuda războiului crunt din Ucraina. Participarea la atelier se face cu înscriere în prealabil la cosmin@gabrielatudor.ro, locurile sunt limitate.

Atelierul este organizat în cadrul proiectului “What’s next? Safe cultural multi-spaces for the multidisciplinary reflection of (post)war and (post)crisis European identity”, un proiect european co-organizat de un consorțiu format din Fundația Gabriela Tudor (România), MitOst & zusa (Germania), MUSIKTHEATERTAGE WIEN (Austria), Wrocław Institute of Culture (Polonia), proto produkciia (Ucraina), co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Invităm publicul larg în această săptămână la o serie de evenimente speciale menite să ofere sprijin artiștilor ucraineni în timp de război, în cadrul unei platforme de solidaritate culturală și umană. De asemenea, cei interesați pot participa la o campanie de fundrasing pentru proiectul LYULI, unde pot dona pentru realizarea unui nou spectacol de dans ucrainean, care va avea premiera în luna iunie. Mai multe informații sunt disponibile aici.

Parteneri media: Zile și Nopți, Revista Scena.Ro 
Contact: 
 Cosmin Manolescu, director Fundația Gabriela Tudor, cosmin@gabrielatudor.ro, mobil 0722 322 366
Claudia Maria Udrescu, expert PR What’s Next?, email info@dans.ro, mobil 0724 248 454.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide