Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a încep la Sibiu, în data de 14 august

Înscrieri în Registrul Sectorului Cultural 2021
august 3, 2021
”BIBI” la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong în cadrul ”365 DE ZILE ÎN GERMANIA”
august 11, 2021

Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a debutează la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, cu o seară de scurtmetraje regizate de femei.

Vor fi proiectate filmele:
• Contraindicații, regia Lucia Chicoș, 2019 (premiul al III-lea la Cannes 2020, Cinefondation);
• O moarte în familia mea, regia Andra Tarara, 2018;
• I Am Here, regia Alina Manolache, 2020;
• Atrii, ventricule, regia Laura Pop, 2020;
• Elefant, departe, regia Teona Galgoțiu, 2020.

Proiecțiile se vor încheia cu o sesiune de Q&A la care vor participa o parte din regizoarele invitate.

Selecția este curatoriată de criticul de film Georgiana Mușat, care afirmă:
În pofida faptului că 2020 a fost un an pandemic cu mari greutăți pentru cineaști, am întrunit o selecție care atestă că cenzurile impuse de sechestrarea la domiciliu a devenit și un spațiu creativ intimist de redescoperire și realiniere la noua realitate. Astfel, Elefant departe, Atrii, ventricule și I Am Here (titluri care se regăsesc în omnibus-ul Cinema@casă, prezentat în cadrul Festivalului Filmului European) explorează întocmai decalajul dintre spațiul personal, îngrădit, bazat de repetiții domestice și exteriorul, care-a devenit un spațiu necunoscut, în mare parte vacuizat de prezențe umane. Dacă filmul Alinei Manolache explorează teritoriul camerelor de supraveghere, Teona Galgoțiu abordează subiectul într-o manieră ludico-parodică, lăsând vocea impersonală a unui extraterestru trimis pe Pământ în timpul pandemiei să nareze minunile și paradoxurile umane. Laura Pop explorează lumea celor „patru pereți” într-o animație în care un omuleț se tot întinde dintr-un cub în altul, însă fiecare e prea neîncăpător pentru el. Din selecție nu lipsesc două titluri importante: filmul regizat de Lucia Chicoș, Contraindicații, premiat în cadrul Cinefondation la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, o poveste intimistă despre relația bolnăvicioasă dintre mamă fiică și O moarte în familia mea, scurtmetrajul documentar al Andrei Tarara (regizoarea lungmetrajului de debut Noi împotriva noastră, care urmează să fie lansat în cinemauri în anul viitor) care urmărește trei generații feminine, puse în fața ultimelor zile din viața bunicii.

Participarea la proiecție este gratuită. Dat fiind că numărul de locuri este limitat, vă rugăm să faceți rezervare la adresa la e-mail premiilesofianadejde@gmail.com.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu măsurile sanitare aflate în vigoare.

Proiecției filmelor de scurtmetraj va fi precedată de un atelier de carte-obiect realizat de artista Liliana Basarab în data de 14 august, între orele 11 și 13 la Universitatea „Lucian Blaga”. Atelierul este bazat pe o selecție de texte nominalizate la edițiile trecute ale Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.
Liliana Basarab: Atelierul de carte-obiect este o formulă ludică de traducere în vizual a unor poezii selectate din edițiile anterioare ale Premiilor Sofia Nădejde. Cartea-obiect este o lucrare artistică care combină doua arte diferite – limbajul poetic și artele vizuale.

Atelierul este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 99 de ani. Materialele de lucru vor fi puse la dispoziție de organizatoare.

Participarea la atelier este gratuită. Dat fiind că numărul de locuri este limitat, vă rugăm să faceți rezervare la adresa la e-mail premiilesofianadejde@gmail.com.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu măsurile sanitare aflate în vigoare.

Parteneri:
tranzit.ro/București, Scena.ro, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Asociația Română a Femeilor în Cinema, Apollo111, Ceramic, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, La Două Bufnițe, Librăriile Humanitas, Librarium, Cărturești, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, Colegiul Național „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Radu Negru”, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”.
Parteneri media:
Calvert Journal, Literaturen vestnik, DLITE, DoR, Radio România Cultural, Glamour, Scena 9, Echinox, Mesagerul de Sibiu

Proiectul Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a este organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, co-finanțat de A.F.C.N. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide