Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 12.00, la Casa TIFF va avea loc, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, lansarea numărului 42 (4)/2019 al revistei de artele spectacolului Scena.ro. Vor participa la lansare redactoarea-șefă a revistei, Cristina Modreanu, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Gabor Tompa, organizatorul evenimentului, și directorul artistic al teatrului, dramaturgul Visky Andras.
Acest ultim număr din 2018 este strâns legat de orașul Cluj: coperta revistei este actrița Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Eva Imre, în noul spectacol Neguțătorul din Veneția, regia Tompa Gabor, iar în interior îl veți găsi pe Mihai Măniuțiu, directorul Naționalului clujean, intervievat de Oana Cristea Grigorescu, un fragment din cartea în lucru a Mirunei Runcan despre critica de teatru în comunism, un eseu de Visky Andras despre Neguțătorul lui Shakespeare și primul episod dintr-o nouă rubrică de Ionuț Caras, vedetă a Teatrului Național din Cluj despre Tracul scenic – o convorbire cu regretata actriță Melania Ursu.
Episodul 4 al aniversării celor zece ani de existență Scena.ro include și lansarea Podcastului Scena.ro # 6 cu tema Noile tehnologii pe scenă, avându-i ca invitați pe regizoarea Carmen Lidia Vidu și scenograful Adrian Damian. Mai poate teatrul să creeze iluzia unei alte lumi, să propună surprize tip Deux ex Machina, ca în vremurile sale antice sau soluția pentru seducerea spectatorului de azi e la capătul celălalt, și anume în eliberarea de ”trucuri” și în adresarea directă, în emoția care vine din contactul neintermediat între actor și spectator? Noile tehnologii sunt la mijloc între aceste două extreme și în tot mai multe cazuri sunt folosite de creatori pentru a reface măcar parțial mediul suprasaturat tehnologic în care trăiesc majoritatea spectatorilor contemporani. Despre cum integrează cu sens noile tehnologii în creațiile lor am stat de vorbă cu doi dintre creatorii de teatru români care dovedesc o abordare inteligentă și articulată a acestora – în Podcastul Scena.ro # 6.
Primele cinci episoade ale Podcastului Scena.ro, inițiat în acest an, au fost ascultate până acum de peste 1000 de persoane. Podcasturile pot fi ascultate din contul de soundcloud al revistei https://soundcloud.com/revistascenaro.
Tot cu ocazia aniversării, a fost lansată și Arhiva Scena.ro online, care include toate numerele apărute în primii 10 ani de existență a revistei. Arhiva poate fi accesată pe www.revistascena.ro/arhiva.
Abonamente Scena.ro 2019!
Începem următoarea decadă de existență, așadar vă invităm să vă abonați ca să primiți revista acasă, prin poștă. Începând cu data de 20 noiembrie se pot face Abonamente pentru 2019 la revista de artele spectacolului Scena.ro. Ca să vă abonați trimiteți un email (cu nume, prenume, adresă completă și număr de telefon*) la scena.ro@gmail.com sau completați formularul de pe site: http://revistascena.ro/comanda-online/
*Odată cu furnizarea datelor dumneavoastră personale sunteți de acord cu prelucrarea acestora în scopul abonării la revistă.
***
Revista de artele spectacolului Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Numărul 42 a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al AFCN-proiecte editorale.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri cărora vrem să le mulțumim pentru că ne-au sprijinit de-a lungul timpului:
British Council, Institutul Polonez, Ambasada Regală a Norvegiei, ProHelvetia, Goethe Institut, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Francez din București, ARCUB-centrul cultural al municipiului București, Centrul Național al Dansului, JTI, Administrația Fondului Cultural Național.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide