Un podcast cu ”Secrete de familie”

GONG
Intrare gratuită la Gong pentru părinții vaccinați anti-COVID
mai 10, 2021
ARHIVA ACTIVĂ – Retrospectiva Paul Călinescu la Cinemateca Eforie (29 mai – 27 iunie)
mai 24, 2021

Secretele de familie sunt poveștile îngropate, credem noi pe vecie, în memoria colectivă a unei familii. De fapt, ele ne dau de furcă atunci când ne așteptăm mai puțin. Pe parcursul lunii mai, Asociația Art No More prezintă un spectacol radiofonic pe acestă temă, un spectacol documentar care va fi prezentat sub forma unui podcast în șase episoade.

Aflat în continuarea firească a muncii de investigare artistică a intimității, pe care Asociația Art No More o derulează deja de ani buni, ”Secrete de familie” este un proiect de documentare a vieții private, bazat pe povești și discuții reale. Secret de familie este un borcan de gem din care am mâncat pe furiș la cinci ani dar secret de familie este și un abuz pe care l-am trăit chiar noi sau la care am fost martori, dar pe care poate l-am negat.

”Când am început să lucrez pentru acest proiect nu îmi imaginam decât vag unde o să mă ducă. Dincolo de intensitatea micilor istorii documentate, ce m-a surprins a fost generozitatea și deschiderea pe care oameni necunoscuți sau pe care îi cunoșteam prea puțin le-au arătat față de mine. A fi ascultat poate te obligă la un exercițiu asemănător, să asculți la rândul tău. Dar ce faci atunci când primești, într-un cadru performativ, o poveste traumatizantă sau, oricum, fondatoare pentru identitatea celui din fața ta?  Ce dai la schimb? Nu a fost deloc ușor să lucrez la acest proiect.” (Elena Vlădăreanu – dramaturg)

”Secrete de familie” a mai avut în 2019 o versiune ”live”, prezentată sub forma unui performance într-un apartament din București o variantă care, în contextul crizei mondiale, nu a mai putut prezentată cu public. În 2021, Art No More revine cu o versiune refăcută și adaptată regulilor perioadei pe care o traversăm. Spectacolul a fost transformat într-un podcast, întreaga producție s-a realizat într-un apartament, câteva secvențe au fost înregistrate în aer liber, iar textul, pe lângă adaptarea pentru versiunea radiofonică,  a fost completat cu scene noi.

”De  când am primit textul pentru performance-ul ăsta, tot încerc să mă conving: «E doar o poveste!» Dar nu-mi iese. Și când mă gândesc cum fac să îi dau poveștii o formă artistică, totul mi se se pare fals. Am citit undeva că doar a verbaliza SECRETUL poate întrerupe un lung șir în transmiterea transgenerațională a unei traume.

Dar, dacă cineva a avut curajul să mărturisească înseamnă că gata, s-a eliberat?

Și ce fac eu acum că știu că poveștile astea sunt reale ? Ar trebui să acționez cumva? Nu știu ale cui sunt, dar știu că e cineva acolo care a trecut prin asta ” (Robert Bălan, regizor)

Artista vizuală Liliana Basarab, secondată de Petre Fall și Robert Bălan,  a creat și o versiune video pentru fiecare dintre  episoadele ale podcastului. Varianta  video va fi disponibilă din 11 mai pe canalul Youtube al Art No More. (https://www.youtube.com/channel/UCCgEcrto0HnMp1NqWltRhUQ).

Sunt în total 6 episoade, care vor fi difuzate câte două pe săptămână, pe parcursul lunii mai. Podcastul este disponibil pe Acast, Soundcloud, Spotify, TuneIN, Google Podcasts și Deezer  iar varianta video este distribuită pe Youtube.

Secrete de familie

Text și documentare: Elena Vlădăreanu

Cu: Adrian Anghel, Virgil Aioanei, Robert Bălan, Alex Fifea, Carmen Florescu, Carmen Lopăzan, Rolando Matsangos, Cristina Toma.

Muzică originală și ilustrație muzicală: Miron Ghiu

Sound design și video: Petre Fall

Visuals: Liliana Basarab

Regia: Robert Bălan

Mulțumiri: Raluca Ilaria Demetresu, Mara Tătaru, Eva Bălan, Mădălina Duțescu.

Parteneri: Homemade Culture

Un proiect al Asociației Art No More, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

”Secrete de familie” face parte din proiectul ”Audio teatru”, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Câteva linkuri la care poate fi ascultat podcastul:

Acast: www.shows.acast.com/secrete-de-familie

Spotify:https://open.spotify.com/episode/5thsJ4256HDzHv5KjtINAJ?si=BM_ZA8e1S7Wgs5DORFBoYw

Deezer: https://www.deezer.com/ro/show/2608342

TuneIN: http://tun.in/pkjiP

Soundcloud: https://soundcloud.com/secrete-de-familie/secrete-de-familie-trailer

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide