Teatrul Postnațional Interfonic prezintă „Notă de trecere” – premieră națională

REZULTATELE ADUNĂRII GENERALE DE ALEGERI ȘI DARE DE SEAMĂ UNITER – 11 aprilie 2022
aprilie 12, 2022
Participarea României la cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia 2022 „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, un proiect de Adina Pintilie
aprilie 15, 2022

“Îmi cunosc bine drepturile. Știu bine că există doar pe hârtie.”

(extras din piesă)

Notă de trecere este un spectacol de teatru despre violență, mobbing și abuzuri sexuale petrecute în contextul studiilor doctorale din universități. Piesa omonimă de Agata M. Skrzypek critică cu mijloace artistice specifice sistemul universitar fundamentat pe principiile patriarhatului, ale ierarhiei de putere, ale competitivității și lipsei stabilității financiară. Agata M. Skrzypek este dramaturgă, regizoare și traducătoare, publicată în reviste de teatru poloneze, cum sunt Didaskalia și Dialog. A absolvit Academia de Teatru Aleksander Zelwerowicz din Varșovia. În prezent, este doctorandă la Facultatea de Limba Polonă a Universității Jagiellone din Cracovia.

Piesa de teatru “Notă de trecere” face parte din antologia “Revoluții. Antologie de teatru contemporan polonez” care va fi lansată în cadrul acestui eveniment, miercuri, 20 aprilie, de la ora 19.30, împreună cu ultimul număr al revistei Scena.ro care conține un dosar despre Abuz în hărțuire sexuală în teatru.

Forma de prezentare a acestui spectacol vine să ateste necesitatea unei schimbări, inclusiv din punctul de vedere al felului în care o operă de artă teatrală se expune publicului. O instalație cinetico-sculptural sonoră, care își găsește propriul habitat atât intr-o sală de teatru, cât și într-un muzeu de artă contemporană, este ceea ce, în viziunea Teatrului Postnațional Interfonic, este un Teatru de astăzi, un teatru care empatizează cu chestionările secolului XXI, autentificând din start acest demers.

Teatrul Postnațional Interfonic ( www.interfonic.ro) a fost fondat in octombrie 2021. Este o instituție independentă care propune publicului românesc producții de artă sonoră si vizuală sincronizate cu nevoile artistice si emoționale ale prezentului audienței. Cu o majoritate covârșitoare formată din tinere personalități – autori dramatici și actori – și în colaborare cu artiști din artele contemporane audio-vizuale, TPI propune o multitudine de expresii stilistice și chestionează mediul toxic de lucru cu care scena performativă românească se confruntă. Astfel, adresarea critică a bullying-ului din mediul artistic românesc se autoimpune ca o urgență.

Simultan cu prezentarea spectacolului va fi vernisată expoziția artistei poloneze Paulina Mitek (https://www.instagram.com/mitek.jpg/), expoziție cu ilustrații create special pentru acest context. Paulina Mitek semnează și afișul spectacolului.

de: Agata M. Skrzypek

traducerea: Marina Palii

cu: Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Bugarin, Carmen Ghiurco, Cătălina Bălălău, Oana Pușcatu, Cleopatra Constantinescu

regie și sound-design: Vlaicu Golcea

sculptură cinetică: Alex Halka

instalație textilă: sarlatan.ro

superviser tehnic: Alexandru Andrei

producătoare: Laura Trocan

afiș: Paulina Mitek

 

Durata: 1h

Program

20.04.2022 – de la 18:00

20.04.2022 – de la 19:30

21.04.2022 – de la 18:00

21.04.2022 – de la 19:30

Intrarea la spectacol este liberă, cu rezervarea locurilor la adresa de email BUK-Praktikant4@goethe.de.

P.S. Teatrul Postnațional Interfonic, în coproducție cu Institutul Polonez și cu sprijinul Goethe Institut, pregătește o a doua producție pe un text din antologia „Revoluții. Antologia dramaturgiei contemporane poloneze”m care va fi anunțat în preajma premierei din luna iunie (regia: Mihai Păcurar).

 

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide