Teatrul Național din București anunță dispariția unei mari actrițe, Draga Olteanu-Matei

Spectacol de teatru audio Dezvoltatorii
noiembrie 17, 2020
Teatrul ca rezistență 2020: să vorbim despre o moștenire culturală dificilă prin social media
noiembrie 18, 2020

Talent remarcabil, temperament scenic viguros, personalitate distinctă a unei promoții unice, Draga Olteanu-Matei a plecat, în această noapte, să reîntregească faimoasa distribuție a unei generații apreciate a fi ”de Aur” a teatrului românesc, din care făceau parte și viitori colegi și parteneri de scenă, la Naționalul bucureștean, între care Mircea Albulescu, George Constantin, Amza Pellea, Silvia Popovici sau Constantin Rauțchi…

Pe 24 octombrie împlinise 87 de ani. Cariera sa în teatru a fost dedicată unei singure scene, Teatrul Național din București, unde a interpretat, imediat după absolvire și până la pensionare peste 50 de roluri, reliefate cu har, temperament și farmec. Una dintre cele mai apreciate creații ale sale a fost Coana Chirița, personaj pe care l-a transpus și pe marele ecran.

Cunoscută actriță de film, Draga Olteanu-Matei a jucat în zeci de producții cinematografice, numele său figurând nu o dată și ca scenarist pe genericul filmelor, cele mai cunoscute dintre acestea fiind ”Patima” și adaptările după Chirița lui Alecsandri, ”Cucoana Chiriţa” și ”Chirița în Iași”.

O altă creație de referință a fost Aneta Duduleanu din Gaițele, în regia lui Horea Popescu, spectacol ce s-a jucat ani la rând cu imens succes. 

Din palmaresul Dragăi Olteanu-Matei mai amintim câteva titluri de răsunet: “Ploșnița”, “Hagi Tudose”, “Căsătoria”, “Căruța cu paiațe”, “Autorul e în sală”, “Comoara din deal” ș.a. Ultimele roluri pe scena TNB au fost cele din spectacolele ”Azilul de noapte” și ”Crimă pentru pământ”, în care spectatorii i-au putut admira talentul, patima și dăruirea.

O carieră excepțională, încununată cu numeroase distincții atât pentru rolurile create pe scenă,  cât și pentru cele din cinematografie, printre care: Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

 În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

 În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta – Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofiţer.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă s-a retras la Piatra Neamţ, unde a înființat compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. În 2007 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Pentru că ultimii ani de viață a ales să și-i trăiască la Piatra Neamț împreună cu soțul ei, într-un loc drag sufletului lor, tot acolo va fi înmormântată, alături de cel care i-a luminat o însemnată parte din viață, doctorul Ion Matei.  Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus joi de la spitalul din Iaşi şi va fi depus la Cinematograful “Mon Amour” din Piatra Neamţ, unde toţi cei ce vor dori pot veni să îşi ia rămas bun, iar duminică va fi înmormântată la Cimitirul “Eternitatea” din Piatra Neamţ.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide