Teatrul independent Yorick Stúdió din Târgu Mureș împlinește 15 ani de activitate

98% Decizia corectă – premieră la Teatrul Tineretului
noiembrie 10, 2020
Spectacol de teatru audio Dezvoltatorii
noiembrie 17, 2020

Microstagiune aniversară online între 10 și 15 noiembrie

La Târgu Mureș se află unul dintre cele mai longevive teatre independente din țară: Yorick Stúdió a împlinit anul acesta 15 ani de activitate. Înființat de actorul și regizorul Sebestyén Aba, teatrul de limbă maghiară își are sediul într-un spațiu neconvențional, la subsolul Bastionului Măcelarilor din Cetatea Târgu Mureș. El funcţionează, începând din 2005, ca teatru de proiecte, oferind artiştilor şi publicului o alternativă la repertoriul teatrelor de stat. Activitatea Yorick Stúdió este centrată pe dialogul intercultural, teatrul producând în fiecare an câte două spectacole pe texte noi ale unor dramaturgi contemporani- unul român și unul maghiar. În cadrul proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan, care a numărat până în prezent 10 ediții, au fost produse de-a lungul anilor spectacole de referință, prezentate la numeroase festivaluri din țară și străinătate și recompensate cu premii importante.

Până în 2020, Yorick Stúdió a produs peste 30 de spectacole, colaborând cu peste 200 de artiști de diferite etnii și naționalități. Spectacolele au fost jucate în România, Ungaria, SUA, Marea Britanie, Serbia, Polonia și Belgia. Cele mai jucate spectacole până în prezent sunt Flori de mină de Székely Csaba, r. Sebestyén Aba (coproducție cu Teatrul Național din Târgu Mureș, Trupa Tompa Miklós, 85 spectacole), MaRo de Székely Csaba, r. Andi Gherghe (75 de reprezentații), Vă plac bananele, tovarăși? de Székely Csaba, r. Sorin Militaru (72 spectacole), Beznă de mină de Székely Csaba, r. Sebestyén Aba (coproducție cu Teatrul Național din Târgu Mureș, Trupa Tompa Miklós, 65 spectacole), Spațiul de Kocsis István, r. Török Viola (61 spectacole) și 20/20 de Gianina Cărbunariu, r. Gianina Cărbunariu (50 spectacole).

Toate spectacolele Yorick Stúdió sunt supratitrate în limba română. În cei 15 ani de activitate teatrul a reușit, prin dialogul intercultural pe care l-a lansat, să construiască un public fidel de ambele etnii.

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate, Yorick Stúdió invită publicul să revadă unele dintre cele mai de succes producții ale teatrului, dar și spectacole invitate ale unor teatre din țară. În cadrul microstagiunii aniversare va avea loc și un spectacol-concert live al orchestrei Contemporanii – parte a proiectului Dialog intercultural prin prisma poeziei și a muzicii contemporane ed. a IV-a – construit pe versuri ale unor poeți contemporani români și maghiari, cu muzică originală semnată de compozitorul Cári Tibor.

Tot pe parcursul microstagiunii aniversare vor avea loc, pe platforma Zoom, două workshopuri de scriere dramatică susținute de dramaturgele Elise Wilk și Kincses Réka, adresate în primul rând studenților de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Spectacolele vor fi difuzate pe canalul Youtube Studio Yorick, iar accesul va fi gratuit.

 

PROGRAM:

 

marți, 10 noiembrie

 ora 19: Dispariții/Eltűntek  de Elise Wilk, regia Sebestyén Aba (2019)- spectacol subtitrat în limba română

ora 21: Vă plac bananele, tovarăși? de Székely Csaba (2013), regia Sorin Militaru- spectacol subtitrat în limba română

 

miercuri, 11 noiembrie

 ora 18: 20/20, text și regie Gianina Cărbunariu (2009)-spectacol subtitrat în limba română și maghiară

ora 21: Spațiul (Bolyai) de  Kocsis István, regia Török Viola (2010)- spectacol în limba maghiară

 

joi, 12 noiembrie

 ora 19: Dispariții/Eltűntek  de Elise Wilk, regia Sebestyén Aba (2019)- spectacol subtitrat în limba română

Spectacol difuzat în regim de live-streaming pe pagina de Facebook a Centrului Educațional Replika. Spectacolul este urmat de o discuție cu echipa artistică

ora 21: Familia fără zahăr de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol

o producție Teatrul Mic din București & Centrul Educațional Replika – spectacol invitat

 

vineri, 13 noiembrie

 ora 18: 99,6 %. O creație colectivă de Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran.

O producție Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca- spectacol invitat

ora 20: concert Contemporanii. În cadrul proiectului Dialog intercultural prin prisma poeziei și muzicii contemporane, ediția a patra. Compozitor: Cári Tibor. Interpretează: Koszorus Krisztina – Koszika și Sebestyén Aba.

 

sâmbătă, 14 noiembrie

ora 18: Flori de mină de Székely Csaba, regia Sebestyén Aba (2011)

coproducție Studioul Yorick și Teatrul Național Târgu-Mureș Trupa Tompa Miklós

ora 21: Beznă de mină de Székely Csaba, regia Sebestyén Aba (2012)

coproducție Studioul Yorick și Teatrul Național Târgu-Mureș Trupa Tompa Miklós, spectacol subtitrat în limba română.

 

duminică, 15 noiembrie

 ora 19: Dispariții/Eltűntek de Elise Wilk, regia Sebestyen Aba (2019)- spectacol subtitrat în limba română

ora 21:  MaRO de Székely Csaba, regia Andi Gherghe (2015)- spectacol bilingv, subtitrat în limbile română și maghiară.

 

Eveniment susținut de Primăria Municipiului Târgu-Mureș.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide