Teatrul „George Ciprian” Buzău a lansat recent 2 proiecte ONLINE pentru elevii din țară sau din străinătate

Ce facem de ziua internațională a dansului?
aprilie 29, 2020
Call de proiecte – Boiling POINT 3
mai 5, 2020

DramaZOOM – Ateliere online de dramatizare pentru liceeni

Teatrul „George Ciprian” Buzău invită elevii de liceu cu vârste între 15-19 ani din toată țara și din diaspora să participe la atelierele de dramatizare susținute de Bianca Trifan, dramaturg. Atelierele se vor desfășura în perioada 18-30 mai, timp în care elevii vor lucra pe nuvela fantastică „La hanul lui Mânjoală” de I.L. Caragiale. În cadrul atelierelor, elevii vor explora cum pot transforma nuvela din text epic în text dramatic (proces numit „dramatizare”). Vor exista 11 grupe de lucru formate din maxim 10 elevi fiecare. Atelierele vor consta în 2 ore de lucru pentru fiecare grupă – un atelier se va desfășura pe parcursul a 2 zile consecutive (1 oră pe zi), corespunzătoare celor 2 etape, cu excepția zilei de sâmbătă, 23 mai, când cele 2 ore vor fi susținute în aceeași zi.

În prima parte a atelierului (partea teoretică), elevii vor afla ce este o dramatizare, ce este un text epic, ce este un text dramatic, cum transformăm un text epic în text dramatic și vor citi împreună textul original. În a doua parte a atelierului (partea practică), elevii vor lucra direct pe dramatizarea scrisă de Bianca Trifan ținând cont de etapele și informațiile prezentate în ziua anterioară și vor modifica textul împreună.

Atelierele se vor desfășura pe platforma online Zoom și vor fi înregistrate pentru arhiva internă a teatrului – unul dintre ateliere va fi postat ulterior pe contul de YouTube al Teatrului „George Ciprian” și distribuit în mediile de socializare. La finalul celor 2 săptămâni, Bianca va alege un număr de elevi egal cu numărul personajelor și vor pregăti împreună o lectură publică a dramatizării. Aceasta se va desfășura tot prin Zoom și va fi transmisă live pe YouTube și Facebook.

Dacă ceilalți elevi participanți la ateliere vor dori și ei să realizeze lecturi online ale aceluiași text (sau chiar teatru online cu acțiuni!), noi le vom oferi suportul tehnic necesar pentru a repeta și a transmite live spectacolele pe contul de YouTube al Teatrului „George Ciprian”.

Aceste ateliere fac parte din programul „Teatrul – vector în educație” al Teatrului „George Ciprian”, care își propune să familiarizeze elevii de liceu cu textele din programa școlară prin intermediul teatrului. Vor urma și alte texte! Scopul educațional al DramaZOOM este de a-i învăța pe elevi cum să facă o dramatizare și care sunt diferențele dintre un text epic și un text dramatic. Totodată, în cadrul atelierelor, elevii își vor putea dezvolta gândirea critică și se vor familiariza cu concepte și termeni teatrali (personaj, premisă, acțiune, situație, rezolvare, spațiu și timp teatral, scenă/tablou, indicații scenice, monolog, solilocviu, aparté, dialog). La finalul atelierelor, elevii vor fi capabili să transforme un text epic în text dramatic (să dramatizeze) și să realizeze o fișă de personaj.

Este important de precizat că scopul acestor ateliere este de a-i încuraja pe elevi să citească. Alegerea textelor epice din programa de Bacalaureat are rolul de a-i ajuta în înțelegerea și lecturarea acestor texte și nu înlocuiește orele de studiu de la clasă alături de profesorii de limba și literatura română.

Înscrieri:

Te poți înscrie la ateliere în perioada 28 aprilie – 15 mai (ora 23:59) folosind formularul online: https://forms.gle/HGLpxmmAEhD5zjJ29. Acesta este disponibil și pe pagina de Facebook a Teatrului „George Ciprian” și în secțiunea „Noutăți” a site-ului nostru: https://www.teatrulgeorgeciprian.ro/ultimele-noutati/. În formular, trebuie să selectezi grupa în care dorești să te înscrii în funcție de data și ora de desfășurare a atelierului (formularul acceptă maxim 10 înscrieri pe grupă – după ce o grupă a fost completată, formularul va afișa mesajul „Această grupă e completă. Te rugăm să selectezi o altă grupă.” în dreptul grupei respective). Tot în formularul de înscriere, te rugăm să motivezi dorința ta de a participa la ateliere într-un scurt paragraf – vom selecta cei mai motivați participanți pe măsură ce primim cereri de înscriere și îi vom anunța pe mail rezultatul selecției în timp util. E necesar să incluzi în formularul de înscriere și documentul de acord parental completat și semnat de unul dintre părinți (link-ul de descărcare este indicat în formularul de înscriere). Dacă nu ai imprimantă, acordul parental poate fi scris de mână conform modelului online – trebuie doar să îi faci o fotografie clară cu telefonul și îl încarci în formularul de înscriere online. Cei selectați vor fi anunțați pe mail și vor primi link-ul de Zoom corespunzător atelierului la care s-au înscris. După atelier, vei primi un certificat de participare din partea Teatrului „George Ciprian”.

***

Viața s-a mutat pe Internet

(concurs extins, sau în limbaj digital… UPGRADED) un răspuns creativ al „generației Internetului”

 Pe 20 martie, Teatrul „George Ciprian” din Buzău a lansat concursul de povești „Viața s-a mutat pe Internet”. Ne-au inspirat poveștile deja primite, așa că ne-am hotărât să extindem concursul în mai multe direcții:

  • dorim să includem în volumul nostru și desene care să răspundă aceleiași teme
  • dorim să primim materiale de la elevi din toată țara (sau chiar de la elevi români care locuiesc în străinătate)
  • termenul limită pentru trimiterea materialelor este extins până la 15 mai 2020, ora 23:59 (oră magică 😉 )

Teatrul „George Ciprian” invită elevele și elevii de toate vârstele să răspundă creativ la situația fără precedent în care se află omenirea. Odată cu criza COVID-19, viața umană s-a mutat pe Internet. Într-o anumită măsură, mai ales pentru cei tineri, viața de zi cu zi era deja împletită cu instrumentele digitale, totuși criza actuală a accelerat forțat procesul de digitalizare. Ce rămâne la fel și ce se schimbă? Cine are de câștigat și cine are de suferit? Cine se adaptează ușor și cine rămâne în urmă? Cum putem face în așa fel încât nimeni să nu rămână în urmă? Poți răspunde la provocarea noastră creativă printr-o POVESTE sau un DESEN. Poveștile și desenele selectate vor fi publicate într-un volum disponibil gratuit în format digital și fizic.

PREMIUL: Toate elevele și toți elevii ale căror povești sau desene vor fi selectate vor primi un volum în format fizic.

  • Secțiunea POVEȘTI (o extindere la nivel național a concursului deja lansat pe 20 martie)

Te invităm să scrii o scurtă poveste pornind de la propoziția „Viața s-a mutat pe Internet”. Îți sugerăm să ai în vedere următorii parametri:

  • Cine sunt personajele? (umane sau non-umane)
  • Unde are loc acțiunea? (spațiu fizic, virtual, pe Pământ, pe altă planetă, în lumea de dincolo, în casa ta, pe balconul vecinilor, într-un spațiu nedeterminat – oriunde vrei tu)
  • Când are loc acțiunea? (trecut, prezent, viitor, timp nedeterminat, toate la un loc – poți să-ți imaginezi orice!)

Poveștile pot documenta situația actuală, pot propune soluții ca să ne fie mai bine sau pot lansa un avertisment. Pot fi povești realiste, futuriste, absurde, tehno-utopice, tehno-distopice, apocaliptice, filozofice, comice, cu final fericit, tragic sau deschis – sunt doar câteva dintre posibilități. Te invităm să îți creezi propria lume!

Forma poveștilor e liberă:

  • scurtă piesă de teatru sau fragment de piesă de teatru sub formă de dialog sau monolog
  • proză
  • versuri

Un juriu de specialitate va selecta cele mai bune povești (membrii juriului vor fi anunțați ulterior). Poveștile selectate vor fi publicate într-un volum care va fi disponibil gratuit (în format digital și fizic).

Povestea trebuie să aibă maxim 3 pagini (document Word, format A4, font Times New Roman 12, spațiu între rânduri 1,5).

Toate poveștile trebuie să aibă un titlu.

Te rugăm să incluzi în același document Word/pdf în care se află povestea următoarele informații: numele tău complet, vârsta, clasa, școala unde înveți, localitatea și județul unde locuiești, numărul de telefon și adresa de e-mail.

Termen limită: 15 mai 2020, ora 23:59. O persoană poate trimite maxim 2 povești.

Poveștile trebuie trimise la adresa de e-mail teatrulgeorgeciprian.pr@gmail.com.

  • Secțiunea DESENE*:

Te invităm să realizezi un desen pornind de la propoziția „Viața s-a mutat pe Internet”. Te poți inspira din cerințele secțiunii „Povești”. Instrumentele de lucru sunt libere – poți desena / picta manual, sau poți realiza o imagine direct pe calculator. Poți folosi un creion negru, grafit, creioane colorate, creioane cerate, carioci, acuarele, uleiuri, pixuri cu sclipici, ORICE! Acceptăm și lucrări mixed-media, care combină diverse materiale în aceeași imagine. Imaginea rezultată poate fi abstractă sau figurativă.

Te rugăm insistent să nu iei imagini gata făcute de pe Internet – acestea sunt acceptabile DOAR dacă ne trimiți un colaj – modul în care combini imaginile gata făcute trebuie să fie, însă, original.

Desenele vor fi selectate de un juriu de specialitate (membrii juriului vor fi anunțați ulterior). Desenele selectate vor publicate în același volum care va cuprinde poveștile – acesta va fi disponibil gratuit în format digital și fizic.

Desenele trebuie trimise în format digital**, fie scanate, fie fotografiate la o rezoluție mare, la adresa de e-mail teatrulgeorgeciprian.pr@gmail.com. Te rugăm să incluzi în conținutul mail-ului următoarele informații: numele tău complet, vârsta, clasa, școala unde înveți, localitatea și județul unde locuiești, numărul de telefon și adresa de e-mail. Dacă dorești să-i dai un titlu desenului tău, te rugăm să îl menționezi în conținutul e-mail-ului.

Termen limită: 15 mai 2020, ora 23:59.

O persoană poate trimite maxim 2 imagini.

*Cuvântul „desen” trebuie înțeles în sens larg, ca imagine realizată (manual sau digital) în scop artistic.

**În caz de selecție, imaginile care nu au o rezoluție suficient de mare vor fi (re)scanate de participanți sau trimise în format fizic la sediul Teatrului „George Ciprian” pentru a fi scanate corespunzător.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide