Teatru contemporan în săli de clasă – Trupa Arcadia la Colegiul naţional “Mihai Eminescu” din Oradea

„Navete culturale” pentru marile spectacole din cadrul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova
mai 12, 2022
S-a lansat programul de finanțare nerambursabilă „București afectiv” destinat sectorului creativ
iunie 2, 2022

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a prezentat marţi, la Colegiul naţional “Mihai Eminescu” din Oradea, un spectacol în premieră, dedicat elevilor, în cadrul proiectului pilot în România “Teatru contemporan în săli de clasă”.

Cinci teatre de copii şi tineret din România s-au alăturat acestui proiect, fiecare având desemnat un regizor tânăr şi un text diferit. Prin acest proiect se realizează, după modelul german, spectacole special concepute pentru a fi jucate în sălile de clasă.

La Oradea, Trupa Arcadia a pus în scenă textul “Stelele nu merg la şcoală?”, de Carsten Brandau, tradus de Elise Wilk şi Ciprian Marinescu, care a fost regizat de Bianca Oprea, studentă în anul III la UNATC “I.L. Caragiale”, din Bucureşti. Ea a susţinut în prealabil, pentru pregătirea acestui spectacol, un workshop online cu dramaturgul. Distribuţia spectacolului este formată din actorii David Constantinescu şi Carina Bunea.

Următoarele două reprezentaţii vor avea loc la Şcoala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” şi la Colegiul Naţional “Iosif Vulcan”.

Proiectul “Teatru contemporan în săli de clasă” a fost lansat de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti şi cu agenţia Henschel din Berlin, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Misiunea proiectului este aceea de a implementa în cinci teatre de copii şi tineret din România un format nou de teatru, răspândit în spaţiul german: Klassenzimmerstucke, spectacole special concepute pentru a fi jucate în sălile de clasă.

Cele cinci teatre din Transilvania care participă sunt din Oradea – Teatrul Regina Maria – Trupa “Arcadia”, Alba-Iulia – Teatrul de Păpuşi “Prichindel”, Târgu-Mureş – Teatrul “Ariel”, Braşov – Teatrul “Arlechino” şi Sibiu – Teatrul GONG.

Spectacolele incluse în “Teatru contemporan în săli de clasă” au la bază piese de teatru germane contemporane pentru copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, care au fost selectate şi traduse din limba germană de Elise Wilk şi Ciprian Marinescu. AGERPRES

***

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural co-finanţat de Goethe-Institut București.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide