După aproape doi ani de restricții și reinventare a relațiilor sociale, avem nevoie mai mult ca oricând de contact uman, de mișcare și de dans și credem că este important să găsim noi moduri de-a continua să existăm și să ne întâlnim cu oamenii. Stagiunea AREAL 2021, demarată la începutul lunii septembrie, continuă la București în luna noiembrie cu noi ateliere, cursuri și creații coregrafice.
Astfel, în datele de 6 și 7 noiembrie, în spațiul AREAL, va avea loc premiera primei creații colective AREAL, În căutarea corpului pierdut. Realizat de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante care conduc spațiul AREAL, noua creație coregrafică propune un nou tip de experiență performativă pornind de la un corp-arhivă labirintic și schimbările de stări, fizicalitate și emoții. Pentru reprezentația din 7 noiembrie din București, cei interesați își pot rezerva locurile la adresa areal@arelacolectiv.ro. Prețul unui bilet este 40 lei și există doar un număr de 8 locuri. Spectacolul este realizat în cadrul proiectului „AREAL coregrafic” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în co-producție cu Centrul de Cultură George Apostu.
De asemenea. în luna noiembrie continuă activitățile din cadrul programului AREAL Educațional, în cadrul căruia vor avea loc în mediul online atelierele Feldenkrais® de conștientizare prin mișcare conduse de Valentina De Piante, care vor avea loc în zilele de 11 și 15 noiembrie și atelierul de dans-terapie pentru persoane cu tulburare bipolară Echilibru în mișcare (1-15 noiembrie), coordonat de Loredana Larionescu. În egală măsură, proiectul [m]others continuă prin producția unei serii de cinci cursuri video pentru mame și copii produs de Smaranda Găbudeanu, video Răzvan Bumbeş, cu participarea Mariei Bumbeş, iar în zilele de 13 și 14 noiembrie va fi organizată o masă rotundă AREAL Educațional care va transmisă online la adresa https://facebook.com/Arealcolectiv.
Atelierele de conștientizare prin mișcare – metoda Feldenkrais® de Valentina De Piante, coregraf AREAL și lector universitar la U.N.A.T.C. „I.l.Caragiale”, oferă acces la experiențele proprii, personale și subiective ale corpului și ale mișcării. În timpul cursurilor, se explorează scheme de mișcare atipice, care creează alte asocieri sinaptice în sistemul nervos. Pentru Feldenkrais, inventatorul metodei, mișcarea este un eveniment complex și o organizare sofisticată între intenții contradictorii, emoție, imaginea propriei persoane, atenție și organizarea corpului. Abordarea este astfel una experiențială: secvențele de mișcări sunt simțite pe propria piele, iar ulterior este studiat mecanismul neuro-fiziologic de feedback: după experiența mișcării, se observă gândirea și starea trăite.
Echilibru în mișcare este o serie de ateliere de psihoterapie prin dans și mișcare propusă de Loredana Larionescu în parteneriat cu Asociația Equilibrium. Atelierele, susținute în perioada 1-15 noiembrie în mod hibrid (online și fizic, la sediul AREAL), comportă patru axe: „Ritmurile Schimbării”, „Extreme polarități căi de mijloc” și „Spațiu sigur, spațiu de dezvoltare și limite sănătoase”. Prin exerciții adaptate nevoilor specifice pe care le implică tulburarea bipolară, activitățile din cadrul atelierului Echilibru în mișcare caută să răspundă următoarelor întrebări: Ce înseamnă și cum se simte această integrare centru-extremități în corp și ce modifică ea modul fiecărui participant de a face lucrurile în cotidian? Cum stabilim și cum comunicăm cu ceilalți granițele acestor spații, cum le negociem și ce ne permitem să facem în relație cu alții, folosindu-ne de conștientizarea acestor spații? Următoarele ședințe Echilibru în mișcare au loc între orele 19-21, în datele de 5 și 12 noiembrie în format virtual, în timp ce ședințele din 8 și 15 noiembrie se desfășoară fizic la sediul AREAL.
Cei interesați să participe la următoarele ședințe de la atelierele Feldenkrais și Echilibru în mișcare se pot înscrie la areal@arealcolectiv.ro.
În contextul în care activitatea culturală și educațională este serios pertubată în prezent, AREAL va organiza în zilele de 13 și 14 noiembrie o masă rotundă AREAL Educațional. Invitații AREAL – Raluca Iacob (Asociația MetruCub, rețeaua Cultura în educație), Elena Ghițoiu (Muzeul de Artă Recentă), Svetlana Cârstean (scriitoare), Ana Voinescu (MiMa Muzica), alături de coregrafele AREAL Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Valentina De Piante (AREAL) – vor încerca să răspundă următoarelor întrebări, într-o discuție moderată de Cosmin Manolescu: Care sunt lucrurile care ne mai mișcă și ne bucură în această viață virusată de coronavirus? Cum se mai poate dezvolta un proiect educațional relevant și de impact în condiții de pandemie? Reprezintă mediul online o soluție pentru viitorul proiectelor educaționale? Ce tipuri de activități mai sunt relevante în prezent și cum le putem integra în proiectele noastre viitoare? În cadrul discuțiilor care vor avea loc se va încerca analiză a situației actuale la nivelul proiectelor cultural-educaționale și identificarea de noi soluții și strategii de acțiune pentru implementarea proiectelor educaționale în 2022, an care se anunță a fi în continuare foarte foarte dificil.
Activitățile AREAL cu public sunt organizate conform reglementărilor în vigoare, iar accesul în spațiul AREAL se va face pe baza certificatului verde, care confirmă că persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată perioada activităților cu public. Mulțumim publicului pentru înțelegere.
Activitățile educaționale sunt organizate în cadrul programului „AREAL – spațiu pentru dezvoltare educațională”, proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „București – Oraş deschis 2021”. Conţinutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Ateliere de Feldenkrais® la AREAL și masa rotundă AREAL Educațional fac parte din programul multianual „AREAL – spațiu pentru dezvoltare culturală”, program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
AREAL este un spațiu deschis experimentului, cercetării și colaborării artistice care susține creația contemporană, interdisciplinaritatea, formarea profesională și dialogul între artiști, public și scena de dans contemporan. Co-administrat de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante, spațiul creează contexte, oferă resurse și susține mobilitatea profesioniștilor dansului în vederea dezvoltării sectorului coregrafic din București și România. Valorile AREAL sunt cercetarea artistică, procese creative în studio, educație alternativă, mobilitate, interdisciplinaritate, introspecție, conștientizare, stare de bine, timp pentru reflecție și dialog. Adresa spațiului AREAL este Str. Anastasie Simu nr. 2, sector 1, București (în spatele Ateneului Român). Din iunie 2021, AREAL este membru al European Dancehouse Network (EDN), o rețea formată din 47 organizații de dans din 28 de țări europene.
Partenerii media AREAL: Zile și Nopți, Zeppelin
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide