Stagiunea AREAL în luna decembrie – noi rezidențe, formate educaționale, spectacole și proiecte coregrafice europene

Festivalul unteatru cinematic: ultimul weekend cu spectacole disponibile gratuit pe platforma VOD accesibilă din toată țara
decembrie 9, 2021
Câștigătorii concursului „Tineri regizori – Texte contemporane”
decembrie 16, 2021

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică vă invită și în luna decembrie la întâlnirea cu dansul contemporan. Dansul este poate cel mai simplu și important mod de a rezista la un context dificil marcat de coronavirus, izolare, singurătate, depresie sau alte stări care ne îngheață corpul și prezentul.

 

Spațiul AREAL, condus de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante, vă invită la o serie de noi proiecte coregrafice, rezidențe, ateliere și spectacole de dans contemporan, precum și la noi formate de ateliere pentru publicul larg din București, dar și pacienții și personalul medical de la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina.

 

După rezidența oferită în luna septembrie tinerei coregrafe Alexandra Gîrbea din Timișoara, AREAL găzduiește un nou coregraf în spațiile sale de lucru. Andreea Novac este artistă independentă, coregrafă şi performeră din București. A demarat lucrul la proiectul coregrafic A dance to keep you company în 2019, în Franța, în cadrul unei rezidențe de creaţie la La Briqueterie-CDCN du Val-de-Marne Paris, oferită de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, în cadrul Sezonului Româno-Francez, și la Bacău, în cadrul unei rezidențe Gabriela Tudor oferită de Centrul de Cultură “George Apostu” și Fundația Gabriela Tudor. După doi ani, artista își continuă proiectul la AREAL, într-un nou format adaptat situației pandemice și într-o perspectivă modificată, mai puţin spectaculară şi mai accentuat experienţială, cu miză pe o întâlnire calitativă cu spectactorii, pe calitatea transmisiei şi subiectivitatea receptării materialului coregrafic. Rezidența se va finaliza cu o prezentare publică în zilele de 10 și 11 decembrie, ora 18, la spațiul AREAL din str. Anastasie Simu nr. 2.

Atelierul Wish-Dance condus de coregraful Cosmin Manolescu este ultimul atelier intensiv al anului 2021 organizat la spațiul AREAL. Atelierul își propune să ofere un prilej de (re)conectare al publicului larg cu propriile stări și experiențe din acest an, fiind în egală măsură o invitație la descoperirea corpului emoțional. “Pentru că ne apropiem ușor-ușor de sărbătorile de iarnă, vă invit în luna decembrie la ultimul meu atelier intensiv, unde vom dansa cu dorințele noastre, spuse sau nespuse, vom explora împreună conceptul de corp emoțional, vom descoperi universul dansului butoh și ne vom bucura de întâlnirea cu călătoriile emoționale. Veniți să vă luați ultima doza de liniște, optimism și dans la AREAL” – spune Cosmin Manolescu. Cei interesați să lucreze cu Cosmin Manolescu se pot înscrie la următorul atelier din luna ianuarie-februarie, la adresa https://forms.gle/srTLRqatQmtGWHd88

 

Stagiunea AREAL continuă în zilele de 17 și 18 decembrie 2021 cu două reprezentații ale noii creații coregrafice colective În căutarea corpului pierdut. Spectacolul a avut premiera în luna noiembrie la Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău și la Spațiul AREAL, fiind realizat în cadrul proiectului AREAL coregrafic co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Spectacolul a fost conceput sub forma unui performance-instalație pentru un număr limitat de 12 spectatori. “Întâlnirea celor patru coregrafi a dat putere acestui spectacol, a creat contextul unei idei spuse pe mai multe tonuri. Ca spectator, atmosfera te frământă, te cheamă sau uneori te face să te desprinzi de ce se întâmplă și te refugiezi în propria căutate. Ești ca într-un labirint al propriilor căutări: intri/ ieși în și din spații având obiectivul de a te găsi puțin mai mult. Iar nevoia de a găsi ieșirea din labirint nu devine urgentă, ci înțelegi că această căutare, acest drum va fi la până la sfârșitul vieții.” (Laura Boitan, spectator și bursier AREAL). Primele reprezentanții ale anului 2022 vor avea loc în zilele de 21 și 22 ianuarie, ora 19, rezervări de locuri la areal@arealcolectiv.ro.

 

În premieră, în ajunul Crăciunului, în zilele de 19 și 20 decembrie, artiștii AREAL vor demara un nou format educațional [re-centrare] realizat de Alexandra Bălășoiu în colaborare cu Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, care își propune să exploreze valoarea terapeutică a dansului contemporan. Timp de două zile, artiștii AREAL și Loredana Larionescu (expert în dans-terapie) vor crea la Câmpina un spațiu de reflecție asupra corpului, prin desfășurarea unor activități ce propun metode diverse de raportare la mișcare și dans. De asemenea, în conexiune cu atelierele de dans pentru pacienții și personalul medical de la Câmpina, pe 20 decembrie va fi prezentată și o versiune adaptată a spectacolului În căutarea corpului pierdut.

 

La nivelul colaborărilor europene, în aceste zile coregrafa AREAL Cristina Lilienfeld participă în Franța la un nou proiect artistic, Vibes Europe (titlu în lucru) produs de Maison de la Danse Lyon și realizat de cunoscutul coregraf francez Angelin Preljocaj. În cadrul proiectului, realizat cu sprijinul rețelei European Dancehouse Network (în care AREAL este membru), va fi realizat un film de dans cu 27 dansatori din fiecare țară membră în Uniunea Europeană, precum și o aplicație prin intermediul căreia dansul să poată ajunge la cât mai mulți oameni, iar proiectul final va avea premiera în data 9 mai 2022, Ziua Europei, sub forma unui eveniment coregrafic organizat concomitent în 27 de orașe din Uniunea Europeană. AREAL este, în egală măsură, una din cele patru organizații din România (alături de Fundația Trazit din Cluj, Centrul Replika și Teatrul Apropo), selecționate de către programul european Perform Europe pentru a difuza spectacole și filme în perioada martie-iunie 2022. AREAL va prezenta în luna iunie un spectacol de dans pentru copii nevăzători realizat de coregrafa Birutė Banevičiūtė din Estonia și un film inclusiv din Marea Britanie, în cadrul turneului european Making Waves!, organizat de un consortium care include parteneri din 8 țări europene.

 

Încheiem primul an AREAL în Anastasie Simu nr. 2, în data de 29 decembrie, ora 18, cu sesiunea de DANS LIBER, primul eveniment dintr-o serie lunară, care-și propune să deschidă dansul către toate vârstele, în afara oricăror pretenții estetice sau performative. Pentru această ediție de sărbătoare, ne vom bucura împreună de universul sonor creat live de către Denis Bolborea. Vă propunem să dansăm ca o modalitate de a fi împreună, dar și ca un mijloc creativ de a intra în contact cu propriul suflet. Dansăm ca să ne spunem poveștile, dincolo de cronologie și sens. Dansăm pentru fiecare dorință, vis sau utopie, dar și pentru fiecare despărțire sau renunțare. Îmbrățișăm în mișcarea noastră viața și moartea deopotrivă, efemeritatea și puterea de a transcende prezentul. Dansăm pur și simplu, așa cum suntem în acest final de an. Taxa de acces este de 30 lei, iar cei interesați să participe sunt rugați să își rezerve locul la: https://forms.gle/erKiZsCvvVdw1vRA8. Următorul eveniment DANS LIBER cu care se deschide anul 2022 la AREAL va avea loc pe 15 ianuarie 2022.

 

Evenimentele din luna decembrie sunt organizate în cadrul în cadrul AREAL – spațiu pentru dezvoltare culturală, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri media AREAL – Zile și Nopți, Zeppelin.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide