Într-o lume amenințată astăzi la nivelul securității și al stabilității, AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, un proiect colectiv lansat la București în 2020, încearcă să producă prin dans un echilibru între crearea unei conștiințe sociale și generarea unui cadru favorabil reconectării armonioase la sine. La început de primăvară, artiștii AREAL Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Valentina de Piante vă invită la o serie de noi proiecte coregrafice, ateliere, cursuri, rezidențe și spectacole de dans contemporan desfășurate la București, dar și la noi demersuri cu parteneri europeni în cadrul turneului european Making Waves!
Primăvara începe la AREAL cu o invitație la reînnoire care înseamnă, între altele, și alăturarea coregrafei și interpretei timișorene Alexandra Gîrbea ca artist asociat AREAL. Colectivul are plăcerea de a-i spune Bun-venit primei artiste care, în toamna lui 2021, a beneficiat de o rezidență artistică la sediul AREAL din strada Anastasie Simu nr. 2. Între altele, colaborarea cu Alexandra Bălășoiu la evenimentele din cadrul riTM, bazate pe improvizației în dans și muzică, a dus în mod natural la această apropiere care ne bucură și revigorează.
La început de anotimp, coregrafa și interpreta Alexandra Bălășoiu ne invită la redeșteptarea corpului. Poetry of Losing propune o reflecție critică prin mișcare și dialog asupra a ceea ce societatea ne învață că înseamnă normalitate, succes și împlinire. În atelierul de mișcare și creație organizat de Indie Box la AREAL în perioada 7-17 martie, toți cei doritori de o explorare a necunoscutului sunt invitați să își revendice ”dreptul de a nu ști, de a fi confuzi, de a nu fi nimic” și să își antreneze capacitatea de a se ”lăsa mișcați, posedați, capturați de fluxurile prezentului.” Înscrierile se fac la alexandra@arealcolectiv.ro cu mențiunea ”Poetry of losing”. Detaliile despre eveniment pot fi consultate aici: https://www.facebook.com/events/1088993508560391/.
În aceeași săptămână, la AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică vor debuta și cursurile de ashtanga yoga coordonate de Alexandra Mihaela Dancs, dansatoare și coregrafă independentă. Dimineți Ashtanga @ AREAL înseamnă șase sesiuni de yoga susținute între orele 10-12, sesiuni în cadrul cărora respirația specifică, posturile și focalizarea privirii vor fi integrate într-o secvență cu “coregrafie” fixă. Îmbunătățirea flexibilității, a forței, a rezistenței și a echilibrului sunt doar câteva din beneficiile acestei practici. Întâlnirile matinale se vor încheia cu scurte sesiuni de dans fiindcă, așa cum explică inițiatoarea Dimineților Ashtanga, ”recunoașterea și utilizarea conștientă a resurselor energetice care ne susțin în mișcare și efort, dar și starea de flow sunt elemente pe care le regăsim atât în yoga cât și în dans”. Cei interesați să participe sunt invitați să își rezerve locul la areal@arealcolectiv.ro, detalii la https://www.facebook.com/events/1284559188716648.
Stagiunea AREAL continuă cu spectacolul În căutarea corpului pierdut realizat în coproducție cu Centrul de Cultură ”George Apostu” din Bacău, care va fi prezentat publicului larg în zilele de 11 și 12 martie la AREAL, ora 19. Realizat de cei patru coregrafi AREAL, spectacolul-labirint este un gest de speranță oferit publicului marcat profund de schimbările antrenate de pandemie: ”locul de frână, de reflecție onestă, în care potențialul refulat găsește mediul bun pentru a se reactiva”. Spectatorii sunt invitați să își rezerve locurile la adresa areal@arealcolectiv.ro.
AREAL continuă și în această primăvară sesiunile de DANS LIBER, care-și propun să deschidă dansul (în toate formele lui) către toate vârstele, în afara oricăror pretenții estetice sau performative. Următoarea sesiune va avea loc pe 19 martie, ora 19 și va fi ghidată de Cristina Lilienfeld. După o scurtă încălzire ghidată de aproximativ 15 minute, invităm dansul și mișcarea liberă să ne arate așa cum suntem, într-un cadru intim, sigur și relaxat. Cei interesați să participe pot să-și ocupe locul la adresa areal@arealcolectiv.ro.
Martie la AREAL înseamnă și materializarea ultimei etape a laboratorului de creație și dans contemporan Metacorp, propus de coregraful Cosmin Manolescu. Primele ședințe ale atelierului deschis atât publicului larg, cât și profesioniștilor dansului, au avut loc la finalul lui ianuarie, propunând o abordare interdisciplinară cu sesiuni de dans, scriere creativă, momente de pictură pe corp și fotografie. Bazat pe stimularea simțurilor și a imaginației într-un cadru colectiv și individual, Metacorp s-a dorit a fi și o încercare de (re)imaginare a lumii contemporane. Pe 20 martie, coregraful Cosmin Manolescu va prezenta la AREAL, alături de participanți, rezultatele atelierului sub forma unui performance public participativ.
De asemenea începând cu data de 22 martie, coregrafa Andreea Belu va continua să ofere cursul de mișcare pentru corp, Ce fel de corp gândesc?, care va fi organizat în perioada martie-mai 2022 la AREAL și online în fiecare zi de marți la AREAL între orele 18-19.30. Taxa de participare este de 50 de lei, iar cei interesați se pot înscrie la adresa beluandreeaioana@gmail.com.
AREAL deschide în această primăvară și prima rezidența educațională pentru tineri elevi. Prima rezidența educațională AREAL va demara la Scoala Gimnazială “Ferdinand” din Cartierul Obor, se va numi (Re)creația prin dans și va fi condusă de coregrafa Cristina Lilienfeld. Rezidența va include 6 sesiuni de dans cu frecvența de două cursuri pe săptămână pentru elevii claselor V-VII, dar și o seară de vizionare de filme de dans și discuții la AREAL.
De asemenea, în această primăvară coregrafele Cristina Lilienfeld și Alexandra Bălășoiu, cu sprijinul dans-terapeutei Loredona Larionescu, vor continua colaborarea cu Spitalul de Pshihiatrie Voila din Câmpina, unde vor oferi ateliere de mișcare pacienților spitalului și echipei medicale. Primul atelier va avea loc în data de 18 martie la Câmpina, următorul urmând a fi organizat în luna mai.
Primăvara aceasta prefigurează și perspectivele unei veri bogate în dans și întâlniri interculturale. Într-o astfel de perspectivă de schimburi și dialog, AREAL a lansat un apel internațional pentru participare la bioAREALab, primul laborator de cercetare internațională conceput de colectiv. Desfășurat pe durata a zece zile, procesul de creație și cercetare artistică va avea loc la București în perioada 17-28 august 2022. Căutând consolidarea colaborărilor dintre dansatori și muzicieni, bioAREALab favorizează întâlnirea dintre sunet/ muzică, mișcare și natură. Alături de coregrafi și muzicieni din Germani și alte țări, bioAREALab va fi organizat în parteneriat cu Goethe-Institut București, fiind coordonat în principal de coregrafii AREAL Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld, acompaniați de compozitoarea Sabina Ulubeanu, urmând ca o a doua ediție să aibă loc la Timișoara în 2023. Artiștii internaționali sunt așteptați să trimită candidaturile la adresa areal@arealcolectiv.ro până în data de 20 martie 2022. Mai multe informații sunt disponibile la adresa https://arealcolectiv.ro/en/2022/02/03/bioarealab-first-summer-edition-2022
În contextul colaborărilor internaționale, colectivul are bucuria de a anunța participarea coregrafei AREAL Cristina Lilienfeld la Danse l’Europe, o creație coregrafică semnată Angelin Prejlocaj și reunind dansatori din toate țările Uniunii Europene, în contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către Franța. Ca reprezentantă a României, Cristina Lilienfeld s-a deplasat în Aix-en-Provence în toamna lui 2021 pentru a lua parte la acest demers produs de Ballet Preljocaj și de Maison de la Danse de Lyon. Filmul de dans rezultat din această întâlnire coregrafică a fost lansat în ianuarie 2022. De asemenea, cu această ocazie a fost creată o aplicație care poate fi descărcată pe telefon din Google Play sau Apple Store, cu ajutorul căreia oricine din lume poate dansa timp de 20 de minute ghidat de vocile celor 27 de dansatori, fiecare vorbind in limba maternă. Filmul, precum și alte detalii pe marginea proiectului, pot fi accesate aici: https://www.numeridanse.tv/projet-participatif/danse-leurope.
Așa cum semnalam la sfârșitul anului 2021, AREAL se numără printre cele patru organizații din România (alături de Fundația Tranzit din Cluj, Centrul Replika și Teatrul Apropo) selecționate de către programul european Perform Europe finanțat de Uniunea Europeană pentru a difuza spectacole și filme în perioada martie-iunie 2022. În cadrul acestui program AREAL va prezenta în parteneriat cu ARCUB în data de 12 iunie 2022 la sala de spectacole ARCUB spectacolul de dans World Without Eyes, realizat de coregrafa Birutė Banevičiūtė și Dansema Dance Theatre din Estonia.
Spectacolul inclusiv va fi prezentat unui grup de copii nevăzători între 1-6 ani și pentru copiii între 6 – 18 luni și părinții acestora în cadrul unui turneu care va include de asemenea și un atelier și discuții online. Turneul european va fi lansat pe 8 martie, ora 13, într-un eveniment online difuzat pe pagina de Facebook AREAL, iar primele evenimente din cadrul turneului vor avea loc începând cu data de 21 martie la Varșovia. Cei interesați să participe la evenimentul de lansare se pot înscrie la adresa https://forms.gle/BD1jAYWPoZ6xLM1R8.
Precizăm că toate activitățile AREAL anunțate se vor desfășura în condiții sanitare sigure, spațiile fiind dezinfectate înainte și după fiecare activitate. Accesul la activitățile din luna martie se va face în baza certificatului verde de vaccinare sau trecere prin boală, precum și în baza unui test antigen/PCR făcut oficial la farmacie sau laborator de analize, cu cel mult 24/48 de ore înainte de începerea atelierului.
Într-un context socio-politic tensionat care clatină chiar și certitudinile care ne-au mai rămas după doi ani de pandemie, invităm iubitorii de mișcare și publicul larg să reflectăm și să creăm împreună o formă de comuniune care să dea sens experiențelor actuale. Încercând să răspundem nevoilor profunde ale publicului larg, dar și ale unor categorii adesea neglijate – precum copii nevăzători, pacienți cu probleme psihiatrice, mame cu copii mici, elevi – la AREAL continuăm să promovăm valorile care ne definesc încă de la înființare: procese creative, educație alternativă, introspecție, conștientizare, stare de bine, timp pentru reflecție, interdisciplinaritate, spațiu de întâlnire și dialog între artiști și categorii de public foarte diverse.
Toate evenimentele din luna martie sunt organizate în cadrul în cadrul AREAL | spațiu pentru dezvoltare culturală, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. Activitățile AREAL din 2022 sunt organizate în parteneriat cu ARCUB, Goethe Institute București, Spitalul de Psihiatrie Voila, Câmpina, Scoală Gimnazială Ferdinand.
Parteneri media AREAL – Zile și Nopți, Zeppelin.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide