În ultimele luni ale stagiunii 2023/2024, Reactor invită studenții clujeni la un program de spectacole dedicat lor, care vorbește despre abuzurile de putere din mediul universitar.
Programul FOCUS: Visul. Cadre de dialog propune un cadru de dialog și reflecție pe tema abuzului de putere în mediul universitar, la doi ani de la începerea discuției la scară largă în spațiul public. Programul este dedicat studenților clujeni, care vor avea ocazia să vizioneze și să discute cu echipele artistice ale unor producții invitate din București care abordează tema abuzului de putere în moduri diferite, dar și să participe în mod gratuit la spectacolul Visul, creat de Reactor în 2022.
Primul spectacol invitat este Actrițe. Adică, scuze că te ating, de Michał Telega, în traducerea Marinei Palii și regia lui Mihai Păcurar, o producție a Teatrului Postnațional Interfonic. Spectacolul adresează, prin mijloace specifice artelor performative, abuzul fizic și abuzul emoțional prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice, vorbind despre sistemul piramidal din mediul teatral, în care factorii de decizie implicate acceptă, tacit sau vădit, situații abuzive în procesele de muncă. Spectacolul va avea loc în 26 aprilie, în trei reprezentații consecutive, de la orele 19:00, 20:00 și 21:00.
În 11 mai, de la ora 20:00, va fi prezentat la Reactor spectacolul DN 83 de Alex Gorghe, în regia Luizei Mihăilescu, o producție a Centrului de Teatru Educațional Replika din București. Spectacolul îi are în distribuție pe Katia Pascariu și Vlad Ionuț Popescu și vorbește despre un atașament toxic între un elev și coordonatoarea unei trupe de teatru. Este un spectacol care explorează limitele dintre iubire și abuz.
Al treilea spectacol invitat este Venus in Fur, o producție unteatru București, pe un scenariu de David Ives și în regia Elenei Morar. Reprezentația va avea loc în 26 mai, de la ora 20:00, la spațiul Reactor. Spectacolul propune cu cinism, eleganță și umor o analiză a raporturilor de putere din lumea teatrală tradițională, înainte de a se transforma intr-un “bad trip” de răzbunare a tuturor abuzurilor și situațiilor de vulnerabilitate feminină.
Pe lângă spectacolele invitate, mai urmează două reprezentații ale spectacolului de teatru muzical Visul de Alexa Băcanu, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, o producție Reactor care vorbește despre mecanismele subtile de manipulare și discriminare într-o clasă de actorie. Visul se va juca din nou în 17 și 18 iunie, de la ora 20:00.
Participarea la toate spectacolele va fi gratuită pentru studenți, în limita locurilor disponibile și pe bază de rezervare a unui bilet cu valoare 0 pe platforma Eventbook: shorturl.at/kxFLP. Toate evenimentele vor fi urmate de discuții cu echipa artistică.
Proiectul Visul. Cadre de dialog continuă demersul început de Reactor în 2022, cu proiectul Zonă de siguranță, care propunea dezbaterea temei abuzului de putere în mediul universitar și în cadrul cărora a fost creat spectacolul Visul de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, precum și o serie de materiale video informative pentru studenți, de recunoaștere și denunțare a abuzului. Ce schimbări s-au implementat în acest timp? Cât de informați sunt noii studenți despre drepturile proprii? Ce putem face pentru a susține în continuare un mediu educațional sigur și non-discriminatoriu? Proiectul își propune să găsească răspunsuri la aceste întrebări, să ofere studenților clujeni diferite perspective asupra temei, prin spectacole invitate, dar și să disemineze informația către studenți din alte orașe din țară, printr-un turneu cu spectacolul Visul și prin realizarea unui album cu muzica din spectacol, care va fi lansat la finalul acestei stagiuni.
În cadrul aceluiași proiect a avut deja loc o dezbatere cu titlul Vulnerabilități etice ale universităților. Unde suntem?, la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca. Discuția, moderată de Marian Popescu (critic de teatru, fondator și Director onorific al CARFIA), i-a avut ca invitate și invitați pe Olivia Grecea (Lect. Univ. la Facultatea de Teatru și Film, Cluj-Napoca), Mihaela Michailov (Conf. Univ. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București), Traian Moldovan (Lect. Univ. la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș), Ioana Trană (avocat), Anca Ciobotaru (Prof. Univ. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași) și Oana Stoica (critic de arte performative). Timp de două ore s-au discutat măsurile implementate de universități pentru combaterea abuzurilor, punctele vulnerabile în deontologia universitară și prevenirea acestor nereguli. Dezbaterea poate fi vizionată pe canalul de YouTube al Reactor Cluj: https://www.youtube.com/watch?v=X-u_qUXHGKo.
Visul. Cadre de dialog este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj sau www.instagram.com/reactor.cluj.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide