Sezonul femeilor regizor la Cinemateca Românească de la ICR Londra debutează cu „Luna de miere” şi „Afterparty”

MACAZ – Teatru Coop. și Asociația ADO lansează: Școala de teatru politic 2019
martie 7, 2019
Premianții Galei Radio România Cultural 2019
martie 19, 2019

Duminică, 17 martie, programul Cinematecii Româneşti de la Institutul Cultural Român din Londra continuă cu două filme prezentate în premieră britanică: „Luna de miere”, filmul de debut în lungmetraj al Ioanei Uricaru şi scurtmetrajul „Afterparty”, regizat de Ivana Mladenovic.

Cele două pelicule reprezintă debutul Sezonului dedicat femeilor regizor, sezon ce se va desfăşura la Cinemateca Românească pe parcursul lunilor martie şi aprilie, şi care reuneşte cele mai cunoscute regizoare românce, printre care Anca Damian, Monica Lăzurean-Gorgan, Ivana Mladenovic, Adina Pintilie, Iulia Rugină şi Ioana Uricaru.

„Luna de miere”/”Lemonade” (2018), filmul Ioanei Uricaru, este primul film românesc produs și filmat în America de Nord. Sursa de inspirație a filmului se regăsește într-un articol de presă, iar pelicula surprinde câteva zile tensionate din viața Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecție despre visul american cu realitatea de pe teren. Odată cu premiera sa de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, „Luna de miere” a fost descris drept un film dramatic cu accente de thriller. Cu acest lungmetraj, Ioana Uricaru a obţinut „Premiul pentru cel mai bun regizor” la ediția din 2018 a Festivalului de Film de la Sarajevo. În distribuție îi regăsim pe Mălina Manovici, Dylan Smith, Steve Bacic și Ruxandra Maniu.

„Afterparty” (2009) este un film de scurtmetraj în regia Ivanei Mladenovic. Acțiunea se petrece într-o sâmbătă seara, când Ioana este lovită de o mașină. Aceasta se trezește pe drumul spre spital în mașina a doi tineri ce gonesc prin oraș. Drumul se dovedește a nu fi foarte rapid, așa că până la finalul cursei, adevărul iese la iveală. Pe lângă Cristina Casian, în distribuție îi mai regăsim și pe Tudor Istodor și Andrei Runcanu. Scenariul este semnat de Jiri Olteanu și Raluca Mănescu.

Ioana Uricaru este absolventă a Facultății de Regie de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a studiat alături de Cristian Mungiu. În 2001 se înscrie la University of Southern California, School of Cinematic Arts, unde urmează cursurile unui program de master în film și televiziune. Câțiva ani mai târziu obține diploma de doctor în critică de film în cadrul aceleiași universități. A fost bursier în cadrul secțiunii Cannes Cinefondation și a regizat un episod din seria „Amintiri din Epoca de Aur”, produsă de Cristian Mungiu – „Legenda activistului în inspecție”, serie ce a fost selecționată la Festivalul de Film de la Cannes în 2009.

Ivana Mladenovic a studiat Dreptul în Belgrad, iar apoi s-a mutat în România unde a absolvit Secția de Regie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (2010), precum și Masterul în regie de film (2011). Cu o filmografie bogată, aceasta reușește să obțină mai multe premii la diverse festivaluri de film din întreaga lume. Cu filmul “Pizza Love” (2008), Ivana câștigă Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor Străin la Porto Film Festival, iar în 2013, documentarul său “If 6 Was 9”, realizat în cadrul Aristoteles Workshop, este inclus în selecția oficială a Astra Film Festival. Debutul său în documentarul de lungmetraj, “Turn Off The Lights”, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tribeca, în aprilie 2012 și a câștigat trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun documentar, precum și Premiul Gopo.

Cinemateca Românească este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile. Începând cu anul 2017, Cinemateca prezintă o serie de filme românești recente, care nu au intrat în rețelele de distribuție britanice.

Pentru mai multe detalii vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide