Scena.ro nr. 60 se lansează la Festivalul ”Atelier” din Baia-Mare

În 9 iunie, spectatorii români sunt aşteptaţi la spectacolul-concert Oxigén al Teatrului Tamási Áron
iunie 7, 2023
În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities
iunie 14, 2023

Revista Scena.ro ajunge în această vară la Baia-Mare unde va fi lansată duminică, 11 iunie, la ora 17.30, în cadrul celei de a 29-a ediții a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului ”Atelier”. Revista va fi prezentată de redactoarea-șefă, criticul de teatru Cristina Modreanu, și de inițiatorul și directorul Festivalului, dramaturgul Radu Macrinici.

Al doilea număr din cel de al 15-lea an de existență a revistei de artele spectacolului Scena.ro, numărul 60 (2)/2023 se concentrează asupra nevoii de reformare a relațiilor interne din breasla teatrală din România. Încercând să sintetizăm pozitiv urmările confruntării publice din această primăvară, generate de nominalizările la Premiile UNITER, contestate printr-o petiție semnată de peste 2000 de persoane, i-am rugat pe regizorii Alexandra Badea, Eugen Jebeleanu, Andrei Șerban și Carmen Lidia Vidu să răspundă la o serie de întrebări despre cum cred ei că ar trebui să arate viitorul scenei teatrale de la noi.

Numărul 60 (2)/2023 include interviuri cu Anca Florea, directoarea Teatrului Masca, ajuns la cel de al 33-lea an de existență, o convorbire a Oanei Cristea Grigorescu cu Cătălina Florescu, dramaturg și Cosmin Manolescu, coregraf, autori ai spectacolului de dans Cancer, coregrafiat, dar și cronici de spectacol, relatări de la festivaluri din străinătate (de la New York la Viena), eseuri și rubrici de autor.

Începem în acest număr o serie de Profiluri de dramaturg, prezentate de scriitoarea Alina Nelega, care face recomandări și alege fragmente din piesele încă nemontate ale celor mai promițători autori de texte de teatru din noile generații. Prima autoare prezentată este Raluca Mirescu Ungureanu. De asemenea, nu mai puțin de trei articole îi sunt dedicate lui Molière, în anul de după aniversarea a 400 de ani de existență a teatrului său, sub semnătura Mirellei Patureau, a Oltiței Cîntec și a lui Marian Popescu, fiecare reflectând din unghiuri diferite la moștenirea lăsată contemporaneității de marele dramaturg francez.

Coperta acestui număr continuă seria curatoriată de regizoarea și fotografa Irisz Kovacs și prezintă patru scenografi din noua generație: Șteff Chelaru, Miruna Croitoru, Theodor Cristian Niculae și Clara Ștefana.

Revista Scena.ro are noutăți și în cadrul echipei: Oana Cristea Grigorescu, critic de teatru, producător de teatru radiofonic, co-curatoare a Festivalului Național de Teatru este, începând cu acest număr, redactoare-șefă-adjunctă a publicației la care colaborează constant de mai bine de zece ani.

 

***

 

Festivalul ”Atelier” a fost inițiat în urmă cu 29 de ani de dramaturgul Radu Macrinici, desfășurându-se de-a lungul timpului în mai multe orașe. ”Atelier” a creat în ultimii treizeci de ani un cadru instituționalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie artistică, a stimulat spiritul de avangardă în teatrul românesc, a creat o rampă de lansare pentru tinerii artiști interesați de experiențele novatoare și a oferit companiilor independente posibilitatea de a-și prezenta producțiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral.

 

Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS).

Revista este un proiect independent, care depinde de cititorii săi! Campania de abonamente pentru 2023 este în curs: pentru abonare trimite un email pe adresa scena.ro@gmail cu numele complet și adresa, urmând să primești instrucțiuni pentru efectuarea plății. Abonamentul reînnoit costă 70 lei, iar un abonament nou 75 lei. Oricând te abonezi primești acasă, retroactiv, toate numerele din acest an!

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide