Scena.ro 48: Teatrul în pandemie

“Insomnia” Un show audio despre depresie și anxietate – Art No More
august 24, 2020
Episodul 2.8 Artiști sau activiști? Cum să provoci reforma în teatrul public
august 27, 2020

Numărul 48 (2)/2020 este primul realizat în plină pandemie, început în starea de urgență și tipărit în starea de alertă. El ajunge în această săptămână la abonați și în lanțurile de librării partenere – Humanitas, Cărturești, Librarium – cărora le dorim să rămână cât mai mult deschise.

Prima parte a anului a fost complicată pentru artele spectacolului, iar toamna nu se arată mai fericită. Ne aflăm într-un moment în care lumea internațională a teatrului discută deja soluții pentru digitalizarea tuturor interacțiunilor necesare între artiști și publicul lor – informare despre spectacole, reclamă, vânzare de bilete, comenzi de băuturi și snack-uri în spațiul online dedicat spectacolului, combinarea creativă de elemente live cu elemente media în spectacole, soluții creative de distanțare a spectatorilor, feedback-ul spectatorilor după eveniment, etc. Între timp, noi încă suntem în stadiul de a recupera pașii pe care nu ne-am gândit la timp să-i facem. Faptul că avem resurse puține, un personal nealfabetizat digital, o lipsă cronică de viziune pentru viitorul complet diferit care ne așteaptă și în teatru ca în întreaga societate nu este de natură să grăbească recuperarea distanței care ne desparte de cei care fac eforturi coerente.

În încercarea de reducere a acestei distanțe, propunem în acest număr al Scena.ro un DOSAR Special cu tema Teatrul în pandemie, incluzând corespondențe din Paris, Londra, Viena, Geneva, New York, Montreal pe marginea recentei experiențe traversate de întreaga umanitate – lockdown – și a efectelor acestei stări de urgență asupra artelor spectacolului. 

Scena.ro 48: Teatrul în pandemie

Scena.ro 48: Teatrul în pandemie. Foto Matei Bumbuț

Numărul 48 (2)/2020 al Scena.ro îi are pe copertă pe membrii trupei Playhood din Ferentari, în continuarea seriei deschise anul trecut de revistă, care organizează ședințe foto pentru fiecare copertă pentru a atrage atenția asupra prezențelor noi din peisajul teatral românesc.

În același număr mai apar interviuri cu Mihaela Drăgan, co-fondatoarea grupului de teatru rom feminist Giuvlipen despre recentele proteste Black Lives Matter și recepția lor în cultura românească, și cu Ilinca Manolache, creatoarea seriei online Totul va fi diferit, despre noile mijloace de expresie în teatru.  Vin în completare intervenții ale Oanei Cristea Grigorescu și Cristinei Modreanu despre spectacolele online și specificul lor, subiect tratat și în rubricile semnate de Marian Popescu, Mirella Patureau, Saviana Stănescu, Oltița Cîntec. Nu în ultimul rând, Mihaela Michailov pune întrebări esențiale în articolul cu titlul Precaritate de cursă lungă sau Teatrul independent nu contează! : ”cum e gândită o strategie națională privind necesitatea și vitalitatea culturii?; cum e gândită o rețea de susținere a culturii independente, care ar deveni funcțională dacă ar angaja planuri multiple de acțiune?”

Pentru a marca apariția unui nou număr al revistei, lansăm și un nou episod al Podcastului Scena.ro cu titlul Artiști sau activiști? Cum să provoci reforma în teatrul public, avându-i ca invitați pe actorii Rodica Lazăr, de la Teatrul Bulandra și Mihai Călin de la Teatrul Național din București. Podcastul Scena.ro este moderat de Cristina Modreanu și Oana Cristea Grigorescu și produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu Radio România Cultural și cu sprijinul Goethe Institut. Podcastul Scena.ro este disponibil pe website-ul www.revistascena.ro, în contul de soundcloud al revistei: https://soundcloud.com/revistascenaro

Alte materiale noi exclusiv online, pe website-ul Scena.ro:

Dezbatere Redeschiderea teatrelor – PRO și CONTRA – https://revistascena.ro/arte/redeschiderea-teatrelor-pro-si-contra/

Cronica săptămânii: https://revistascena.ro/cronica-saptamanii/rescriind-naratiuni-la-genul-feminin/

Urmărește-ne și pe Instagram https://www.instagram.com/scena.ro/

pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/scenaro-105949412798716/

pe canalul Youtube al Scena.ro: https://www.youtube.com/user/revistascenaro

Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Acest număr este publicat cu sprijinul AFCN- proiecte editoriale. „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide