ASFTF este o organizație non-guvernamentală care a luat naștere din nevoia studenților de a fi reprezentați. Asociația are ca scop principal apărarea drepturilor și nevoilor tuturor studenților din cadrul Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. De asemenea, ne propunem comunicarea și omogenizarea dintre secții, aflându-ne într-un domeniu vocațional unde colaborarea și uniunea este absolut esențială. Avem în plan organizarea de evenimente culturale și sociale prin care să oferim vizibilitate, dar și un mediu sigur în care studenții să se poată exprima artistic.
Etapa de recrutare a constat într-un scurt interviu, pentru ca ulterior să aibă loc repartizarea într-unul sau mai multe departamente în funcție de abilitățile și dorințele fiecăruia. Astfel, fiecare membru al comunității își poate contribui cu idei pentru dezvoltarea și îmbunătățirea asociației.
Săptămâna Bobocului (11.10-15.10), primul proiect al Asociației Studenților Facultății de Teatru și Film, a propus în cadrul facultății o serie de evenimente, de spectacole și scurtmetraje studențești care să dea start în forță noului an universitar. Scopul acestei săptămâni a fost în primul rând promovarea și, totodată, a urmărit să deschidă porțile comunității UBB, indiferent de facultate sau specializare. Așa cum îi spune și numele, protagonistul în această situație a fost nimeni altul decât „Bobocul FTF”, care a avut ocazia să ia parte la cele mai recente producții cultural-artistice ale studenților noștri.
Printre spectacolele de care ne-am bucurat s-au regăsit mai multe creații din zone de artă diferite, care au reușit să se îmbine plăcut până la sfârșit. Săptămâna a început cu un Hamlet.Ex. modern, reinventat, bazat pe storytelling (anul III, coordonator Doru Taloș) și Supa de la miezul nopţii (anul II, regia Diana Mihalașcu), o adaptare plină de metafore vizuale și senzoriale după romanul Martei Petreu. O altă reprezentație a fost Oameni și arme, un spectacol documentat cu un puternic mesaj politic și social despre fabrica de arme de la Cugir (anul III, regia David Schwartz). Peformance-ul de teatru-dans, New genesis (anul III, regia Gemza Péter) a ajuns la empatia publicului prin efortul dansatorilor și apelul la solidaritate pe care au reșit să-l lanseze.
Să nu uităm de spectacolul-manifest Angajați-mă (Ama Beschieru, Robert Ioan), care a stârnit sentimente mixte, atât râsete, cât și diferite semne de întrebare legate de viitorul tinerilor actori din România și nici de Press X – Start Over (regia colectivă: Sara Pongrac, Andrei Pleșa, Eduard Crucianu, Andrei Mărgineanu), un spectacol efervescent, plin de tensiune. Pe lângă producțiile colective, în ziua a 3-a ne-am lăsat imersați timp de o oră în povestea unui regizor, într-un one-man show ingenios cu Antal Örs Deli, Product, în regia lui Augustas Gornatkevićius.
Foto: Mihai Saramet
În fiecare seară, după spectacole, ne-am putut relaxa și încălzi cu un pahar de ceai și pături în curtea facultății, unde s-au proiectat scurtmetraje studențești și filme produse atât de departamentul de Film de la linia română, cât și de la cea maghiară. Două set-uri de scurtmetraje au fost proiectate în prima și penultima zi, fiecare având o durată de două ore. Pe lânga acestea, studenții au avut posibilitatea de a viziona alte două filme de referință cu teme serioase ca: Vârfuri și abisuri (2022, Sándor Csoma), care abordează problema pierderii unei persoanei dragi și Film pentru prieteni(2011, Radu Jude), un film dur în care se prezintă testamentul oral al unui bărbat ajuns într-un punct critic al vieții.
Vineri seară, de la ora 22, studenții au putut să se cunoască mai bine, să danseze și să petreacă în cadrul unui party organizat în clubul Flying Circus, în compania dj-ului Mara Solomon (Somoon). Evenimentul s-a încheiat cu un gathering la subsolul Facultății, unde am putut să socializăm, să consolidăm legături, alături de pizza și energie bună, atingând astfel unul din scopurile acestei săptămâni: comunicarea și crearea unor noi conexiuni.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide