Revista Scena.ro #53 – Dosar dedicat Teatrului Rom

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, ediția a 31-a 6 – 14 noiembrie 2021
septembrie 28, 2021
Bilanțul Festivalului Internațional Grand Prix Nova #online, ediția a IX-a
octombrie 1, 2021

Pentru prima dată în cultura română apare într-o revistă un întreg dosar dedicat Teatrului Rom. Cele 20 de pagini incluse în Dosarul Teatrul Rom –Aici, Acum din numărul 53 (3)/2021 al revistei de artele spectacolului Scena.ro pun în context spectacolele și artiștii teatrului rom din România, dezbat contextul istoric în care acesta a evoluat și îl conectează cu scena internațională și teoriile de ultimă oră despre identitate, excludere, traumă și efectele ei în timp reflectate artistic. Interviuri cu artiști romi din țară și din străinătate, o relatare amplă de la primul festival de teatru rom de la noi, un fotoreportaj semnat de Adi Bulboacă, o serie de postere special realizate de artistul vizual GMV (George Mihai Vasilescu) vin să completeze peisajul complex al unei mișcări teatrale în plină dezvoltare și pun pe harta teatrului românesc noi nume și noi idei.

Scena.ro 53 apare la capătul unei veri care a însemnat o reapropiere față de public prin noi evenimente independente ultra-nișate – Festivalul de Teatru Rom și primul Festival de Teatru Queer „PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ” – și evenimente outdoor organizate de teatre publice (stagiunea ”Departe de centru, aproape de oameni”, coordonată de Teatrul Masca, singurul teatru bucureștean care era și în trecut prezent în cartiere pe timpul verii, Festivalul de la Piatra-Neamț cu tema Postprezent).

La capătul acestei veri și în pragul unui nou timp al izolării, se vede deja că anul 2021 înseamnă încheierea unei epoci teatrale, moment marcat simbolic și de moartea a două personalități teatrale, Voicu Rădescu, fondatorul Green Hours, producător de teatru independent și Ion Caramitru, fondatorul UNITER și drectorul TNB, personalitate cheie a teatrului instituționalizat de la noi. ”Plecarea lor dintre noi, la numai câteva săptămâni distanță, face și mai clară agonia unei lumi care a contat enorm la finele secolului 20 și în primul deceniu din secolul 21. Această lume, cu modurile sale de producție și de raportare la public și la societate, se dovedea deja revolută de ceva vreme. Ține de noile generații să o înlocuiască cu o alta, să sperăm că mai bună”, scrie Cristina Modreanu, redactoare-șefă a Scena.ro, în editorialul numărului 53.

***

Vă reamintim că începând din 2021, cel de al 13-lea an de apariție, Scena.ro dezvoltă conceptul de interactivitate prin includerea în articolele în print a unor coduri QR care pot fi citite direct cu camera foto sau cu aplicația QRCode descărcată gratuit în orice telefon smart sau tabletă. Cititorul poate astfel să adauge articolului pe care îl citește informații foto, video sau articole complementare, prin intermediul device-ului electronic preferat. Acest nou instrument de navigare asigură și legătura permanentă dintre conținutul editorial care apare exclusiv în ediția în print a Scena.ro și conținutul diferit care apare online pe site-ul www.revistascena.ro.

Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Revista este un proiect independent, care depinde de cititorii săi. Campania de abonamente pentru 2021 continuă pe tot parcursul anului: pentru abonare trimite un email pe adresa scena.ro@gmail cu numele complet și adresa, urmând să primești instrucțiuni pentru efectuarea plății. Abonamentul reînnoit costă 60 lei, iar un abonament nou 65 lei. Abonează-te și tu pentru a primi toate numerele din acest an!

„Proiect editorial finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional”.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Dosarul special a fost realizat în cadrul European Roma Theater – Contemporary Cultural Heritage Shapes Our Future co-finanțat de Uniunea Europeană prin Apelul de Proiecte EACEA 34/2008 CREATIVE EUROPE (2014-2020), sub-programul CULTURA și cu ocazia  Festivalului de Teatrul Rom Kathe Akana! 2021, co-finanțat de ARCUB-Centrul Cultural al Municipiului București în cadrul programului ”București – oraș deschis” 2021.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide