Refugiații

INSTALAȚIA PERFORMATIVĂ ZIUA HEKTOMERON, DE ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI, LA NAȚIONALUL CRAIOVEAN
martie 14, 2022
PREMIILE SENATULUI ȘI NOMINALIZĂRILE PENTRU PREMIILE GALEI UNITER 2022
martie 15, 2022

Începând din data de 26 februarie, Teatrul Masca organizează o expoziție-instalație permanentă în holul teatrului. Scopul acestui demers este de a conștientiza publicul care vine la spectacole cu privire la contextul real în care trăim. Pe fațada clădirii și pe treptele care urcă spre foyer spectatorii sunt întâmpinați de o proiecție în culorile drapelului Ucrainei. Stâlpii din interior au fost acoperiți cu hashtag-uri din social media și fotografii extrase din presa scrisă și TV. Pe un ecran amplasat între ușile de acces în sală se derulează postările de pe platforma Twitter din categoria Ukraine – latest news.

 

Din data de 5 martie, instalația este animată de performance-ul „Refugiații”, care este programat înainte de fiecare spectacol. Pe un fundal sonor compus din alarmele transmise zi și noapte la Kiev sau ,,corul sclavilor” din concertul susținut în aer liber de artiștii operei din Odessa, cele 7 personaje ale spectacolului amintesc privitorilor că în spatele știrilor se află persoane reale, oameni de toate categoriile sociale, fiecare cu propria biografie. Având aceeași culoare, costumele și geamantanele care însoțesc fiecare personaj simbolizează modul în care condiția de refugiat anulează apartenența etnică, socială sau religioasă,  precum și orice alt element care este lipsit de relevanță în fața războiului.

 

 

,,Performance-ul și instalația-expoziție vor rămâne în holul teatrului și vor fi chiar actualizate atât timp cât noi, Masca – instituție publică de cultură, vom simți nevoia să reacționăm rapid prin mijloacele pe care le avem la îndemână la catastrofa umanitară care se petrece atât de aproape de noi. În același timp avem în pregătire spectacolul ,,Exodul” pentru stagiunea outdoor, pentru că deși sperăm din tot sufletul ca situația actuală să se termine cât mai rapid, problema refugiaților indiferent din ce țară vin (Ucraina, Siria etc) constituie o realitate a societății românești și a societății europene în ansamblu.

(Anca Florea, Manager al Teatrului Masca)

 

#stopthewar  #stopagression  #westandwithukraine

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide