Raport de țară în teatrul independent: Identitate și reprezentare

O scrisoare adresată comunității.
februarie 7, 2020
Apel pentru proiecte la Institutul Francez
februarie 11, 2020

În teatrul românesc există în acest moment două culturi paralele, una oficială, subvenționată, dar inertă din punct de vedere al subiectelor sociale și politice, practicând escapismul teatral și căutând în primul rând succesul comercial și cealaltă independentă, subfinanțată, nereglementată, care însă își asumă riscuri tematice și încearcă să reprezinte întreaga societate, în complexitatea ei. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca această inversare de roluri să înceteze? Când, cum și de ce s-a produs această ruptură între scena oficială și societatea românească? Cum a ajuns teatrul independent responsabil să facă un raport de țară și să vorbească despre subiecte esențiale precum identitate și reprezentare?

Am stat de vorbă despre aceste teme cu Alina Nelega, autoare dramatică, profesoară, fondatoare a masteratului de dramaturgie de la Universitatea de Arte din Tg. Mureș și Elise Wilk, autoare de texte pentru teatru, unul dintre cei mai jucați dramaturgi ai momentului în România.

Moderatoare: Cristina Modreanu si Oana Cristea-Grigorescu
Cea de-a doua serie a Podcastului Scena.ro este produsă de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu Radio România Cultural și cu sprijinul Goethe Institut din București.

Ascultă acest episod pe Soundcloud https://soundcloud.com/revistascenaro/episodul-23-raport-de-tara-in-teatrul-independent-identitate-si-reprezentare

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide