Raluca Iacob și Ștefania Ferchedău te invită la CNDB pentru o prezentare și o dezbatere despre dansul contemporan din România

BACĂU FEST – MONODRAME EDIȚIA XXVI 23-29 APRILIE 2020
ianuarie 18, 2020
Festivalul de Teatru Piatra Neamț 2020
ianuarie 21, 2020

Pe 21 ianuarie, de la ora 18:00, găzduim la Centrul Național al Dansului București o prezentare și o discuție pe marginea unei cercetări despre “Scena de dans contemporan în România” realizate de Raluca Iacob și Ștefania Ferchedău în 2019 și comisionată de Fundația Gabriela Tudor, în cadrul programului „Platforma ZonaD”.

Invitați:

Irina Cios (director AFCN) | Vava Ștefănescu (coregraf și director CNDB) | Simona Deaconescu (coregraf și director Bucharest International Dance Film Festival) | Arcadie Rusu (coregraf, co-fondator Linotip) | Cristina Modreanu (curator și critic de teatru).

Despre cercetare: 

Studiul și-a propus să reprezinte un instrument de (auto)cunoaștere și deliberare colectivă pentru practicienii domeniului. Abordarea teoretică pe care o asumă pune în legătură actorii din scena de dans pe baza unor criterii care vorbesc despre rolul lor efectiv în ecosistemul domeniului, creînd premizele unor noi forme de solidaritate și de conștientizare a felului în care avem nevoie unii de alții. De asemenea, analiza are scopul de a formula recomandări adresate sectorului administrației publice, actorilor din sector și altor parteneri instituționali strategici pentru domeniu.

Analiza rezultatelor cercetării, bazate pe aplicarea unui chestionar de percepție și o mapare, a identificat atît zone cu potențial de creștere, cît și o serie de tendințe îngrijorătoare, care sabotează impactul dansului contemporan și fragilizează practicienii. Asumarea unei multitudini de roluri, fragmentarea misiunii, pentru a răspunde circumstanțelor în continuă schimbare și lipsei de colaboratori specializați pentru sarcini specifice, reprezintă o serie de concluzii care se desprind. În strînsă legătură cu acestea, diferența dintre profilul asumat și profilul realizat este, la nivelul sectorului, mare. De exemplu, deși acțiunile de dezvoltare a publicului au prins într-o anumită măsură și mai mult avînt în ultimii ani, o majoritate a actanților – individuali și organizații – nu percep acest rol ca fiind prioritar pentru activitatea proprie. Ca tendință pozitivă, percepția deținerii cunoștințelor necesare pentru realizarea majorității rolurilor necesare indică o siguranță de sine care, cu sprijinul necesar, ar putea deveni motorul mai multor acțiuni de impact, personale și organizaționale. Analiza indică de asemenea profilurile care au cea mai largă răspîndire în cadrul scenei, respectiv cel care este cel mai puțin activat de către organizațiile și practieni din dansul contemporan.

Resurse:

Studiul este disponibil spre consultare în versiune română și engleză aici: https://www.dans.ro/resurse.


Copertă studiu: design Irina Stelea, desen Matei Branea

„Platforma ZonaD”, în cadrul căreia a fost realizat studiul, este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide