Radio România prezintă în premieră mondială absolută Scorpionul de Francesco Toscani, în coproducție cu Universitatea de Arte Târgu-Mureș (Fabulamundi Playwriting Europe)

365 DE ZILE ÎN GERMANIA / 365 TAGE IN DEUTSCHLAND Teatru nou pentru copii și adolescenți
octombrie 12, 2020
Asociația Reciproca și Focus Atelier #5 – (B)orders lansează apelului de înscrieri la atelierul de teatru audio Dezvoltatorii
octombrie 14, 2020

Joi, 15 octombrie, de la ora 23.05, Radio România Actualități difuzează în premieră mondială absolută Scorpionul de Francesco Toscani, tradcerea Eva Simon, adaptarea radiofonică Oana Cristea Grigorescu, regia artistică Mihnea Chelaru. Spectacolul e realizat de Teatrul Național Radiofonic în coproducție cu Universitatea de Arte Târgu-Mureș prin programul internațional Fabulamundi Playwriting Europe.

Francesco Toscani este un important dramaturg italian din grupul autorilor promovați prin programul internațional Fabulamundi Playriting Europe. Laureat al premiilor italiene Hystrio 2019 pentru teatru, secțiunea Texte pentru scenă, Francesco Toscani a fost opțiunea juriului pentru premiul special Beyond Borders? cu piesa La fame, un text despre identitate și confruntarea cu solitudinea. Scriitura lui Francesco Toscani sparge crusta cuvintelor pentru a ajunge la esența relațiilor interumane, calitate recogniscibilă și în piesa Scorpionul pe care o propunem cu această premieră absolută audienței teatrului radiofonic.

Proiectul Fabulamundi Playwriting Europe este reprezentat în România de Universitatea de Arte Târgu-Mureș. Câștigător al programului Europa Creativă ca proiect de cooperare la scară mare, etapa a doua a programului Fabulamundi Playwriting Europe- Beyond borders? (2017-2020) se încheie anul acesta cu un bilanț generos pentru autorii dramatici și pentru producția scenică a noilor texte de teatru. Programul a produs contextul de colaborare între 15 parteneri, promovează creația dramatică a 164 de autori, a susținut producția a 24 de noi piese de teatru și a 143 de spectacole lectură sau montări de scenă la nivel internațional. În opt ani, cele două ediții ale programului Fabulamundi au amorsat un dialog între teatre, festivaluri și organizații din zece țări ale UE (Italia, Franța, Germania, Spania, România, Austria, Belgia, Marea Britanie, Polonia și Republica Cehă) cu scopul de a sprijini și promova scrierea noii dramaturgii europene. Programul se încheie în toamna aceasta cu un Festival  transferat online din motive de pandemie. Fetivalul  în situ urma să inaugureze, la propunerea TNR, o secțiune internațională de teatru radiofonic, iar premiera Scorpionul a fost produsă special pentru acest eveniment. În cursul lunii octombrie va avea loc lansarea premierei și pe siteul Fabulamundi Plywriting Europe.

Scena de teatru e un seismograf sensibil la curentele de idei care setează societatea. Piesa Scorpionul de Francesco Toscani reflectă provocările lumii de azi, confruntată cu efectele schimbărilor climatice, cu amenințarea modificărilor ireversibile generate de civilizația umană. Piesa propune tema iminentei distrugeri a Pământului ce generează distorsiuni spațio-temporale reflectate în relațiile interumane. Aparenta încadrare în genul SF este extinsă de focusul pe alterarea calității relațiilor interumane în atmosfera apocaliptică. Presiunea melancoliei sfârșitului e compensată de speranța supraviețuirii, de încrederea în resursele naturale ale planetei și ale oamenilor de a renaște. Premiera absolută mondială Scorpionul de Francesco Toscani este un text nou, scris în cadrul unei rezidențe de scriere dramatică susținută de Fabulamundi Playwritig Europe.

Premieră mondială absolută: SCORPIONUL de Francesco Toscani. Traducerea: Eva Simon. Adaptarea radiofonică: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. În distribuție: Delia Nartea, Robert Radoveneanu, Coca Bloos, Ștefan Velniciuc, Constantin Florescu, Cosmina Olariu, Marius Călugărița, George Simian, Răzvan Ursuleanu. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală: Cristian Matei. Redactor: Oana Cristea Grigorescu

Spectacol realizat în coproducție cu Universitatea de Arte Târgu Mureș prin programul Fabulamundi Playwriting Europe.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide