Prix Italia, prestigiosul concurs internațional dedicat producțiilor media (radio, tv, web) și-a desemnat joi, 17 iunie, la Milano, câștigătorii ediției 2021. Producția de teatru radiofonic „Scorpionul” de Francesco Toscani (traducerea Eva Simon, adaptarea radiofonică Oana Cristea Grigorescu, regia Mihnea Chelaru) a fost recompensată cu Mențiunea Specială a Președintelui Republicii Italiene. Producția a fost realizată de Teatrul Național Radiofonic (Radio România) în coproducție cu Universitatea de Arte Târgu-Mureș, prin programul internațional Fabulamundi Playwriting Europe.
Concursul Prix Italia, inaugurat în 1948, a fost gândit ca o punte multiculturală de legătură între țările Europei fracturate ideologic între capitalism și comunism, după al Doilea Război Mondial. În cele 73 de ediții, concursul a cultivat spiritul creativității și inovației, invitând artiștii și intelectualii să se dedice creației de radio și televiziune. În ultimii ani, sincron cu înmulțirea canalelor de comunicare, Prix Italia s-a deschis și spre creativitatea în media, stimulând cu premii creația pentru web. În prezent, festivalul recompensează cele mai valoroase și inovative producții în 12 categorii ale celor trei secțiuni. Între acestea, radioul rămâne un mediu de expresie privilegiat nu doar prin tradiția sa, ci și pentru flexibilitatea cu care integrează noile tehnologii de prelucrare a sunetului.
Concursul are un caracter itinerant, fiecare ediție e găzduită de o altă localitate italiană, cu scopul de a pune în valoare regiuni și comunități și pentru a stimula dinamica lor culturală. Astfel, ediția a 73-a a Prix Italia s-a desfășurat la Milano.
Pe lângă premiile categoriilor ficțiune, documentar, muzică ş.a., în fiecare an, Prix Italia acordă un Premiu Special al Președintelui Republicii Italiene. Premiul este decis de un juriu special, compus din personalități de renume internațional, invitate de către organizatorii concursului. Aceștia aleg dintr-o listă scurtă, trecută în primă fază prin selecția juriilor competiției oficiale, a câte 21 de programe pentru fiecare din cele trei secțiuni ale concursului (radio, tv, web).
Argumentul juriului pentru Mențiunea Specială a Președintelui Republicii Italiene, acordată producției Radio România „Scorpionul”, evidențiază calitățile producției: „Programul exprimă și demonstrează puterea și forța radioului de a crea prin sunet imagini vii. Calitatea excepțională a interpretarării actoricești, atmosfera și efectele sonore transmit o poveste vie și emoționantă; creează un univers puternic, iar ascultătorii sunt pe deplin captivați de dramă.”
Lista laureaţilor şi a menţiunilor speciale poate fi văzută aici: https://www.rai.it/prixitalia/news/2021/06/2021-Winners-and-Special-Mentions-70e65523-be6c-47ae-b4d7-8a28443d2d88.html
În 15 octombrie 2020, Radio România Actualități a difuzat în premieră mondială „Scorpionul”. Producția noastră a oferit prima versiune a piesei de teatru omonime a tânărului dramaturg italian Francesco Toscani, prezent în grupul autorilor promovaţi de programul internaţional Fabulamundi Playwriting Europe. Laureat al Premiului italian Hystrio 2019, pentru teatru, Francesco Toscani a fost opţiunea juriului și pentru Premiul Special Beyond Borders. Piesa „Scorpionul” reflectă provocările lumii de azi, confruntată cu efectele schimbărilor climatice, cu ameninţarea modificărilor ireversibile generate de civilizaţia umană, propunând tema iminentei distrugeri a Pământului ce generează distorsiuni spaţio-temporale reflectate în relaţiile interumane. Presiunea melancoliei sfârşitului e compensată de speranţa supravieţuirii, de încrederea în resursele naturale ale planetei şi ale oamenilor de a renaşte. Scriitura lui Francesco Toscani sparge crusta cuvintelor și ajunge la esenţa relaţiilor interumane.
Vă invităm să ascultați online producția câștigătoare pe site-ul nostru www.eteatru.ro în secțiunea „Colecții”. (https://www.eteatru.ro/#art/scorpionul-de-francesco-toscani/2982611)
„Scorpionul” de Francesco Toscani
Traducerea: Eva Simon.
Adaptarea radiofonică: Oana Cristea Grigorescu.
Regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru.
În distribuţie: Delia Nartea, Robert Radoveneanu, Coca Bloos, Ştefan Velniciuc, Constantin Florescu, Cosmina Olariu, Marius Călugăriţa, George Simian, Răzvan Ursuleanu.
Regia de studio: Janina Dicu.
Muzica originală: Cristian Matei.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Spectacol realizat în coproducţie cu Universitatea de Arte Târgu Mureş prin programul Fabulamundi Playwriting Europe, octombrie 2020.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide