Premiera spectacolului „Acting Out” la Casa Tranzit: O explorare captivantă a lumii artei performative inspirată de moștenirea lui Esther Magyar-Gonda

S-au pus în vânzare biletele pentru recitalurile și concertele simfonice din cadrul Concursului Internațional George Enescu 2024
mai 17, 2024
LAUREAȚII PREMIILOR AFCN 2023
mai 22, 2024

Casa Tranzit invită publicul la premiera „Acting Out”, un spectacol semnat Mihai Lukács, cu actrița Katia Pascariu în rol principal, și bazat pe interviuri și articole cu Esther Magyar-Gonda și Katia Pascariu, în 25 și 26 mai 2024, de la 20:00, pe strada George Barițiu, 16, Cluj.

Aducând în prim-plan povestea și ideile revoluționare ale lui Esther Magyar-Gonda, o prezență esențială în universul dansului românesc, care a influențat și inspirat generații întregi de artiști cu devotamentul său pentru expresia artistică care are sens, „Acting Out” gravitează în jurul relației dintre artist și corpul său pe scenă.

Viața lui Esther, caracterizată de activism politic, pasiune pentru artă și dedicare pentru educație, conturează imaginea unei artiste complexe, a cărei existență a fost strâns legată de evenimente istorice importante și provocări personale. Arestată pentru activități antifasciste și deportată în Transnistria din cauza originii evreiești, în urma acestor experiențe, a renunțat la cariera de dansatoare și s-a dedicat dezvoltării și coordonării scenei coregrafice oficiale din România.

Recunoscută pentru contribuțiile sale inovatoare aduse dansului modern și contemporan din România, coregrafa Esther Magyar-Gonda a dezvoltat o apreciere profundă și originală pentru gest și mișcare expresivă. Lupta ei personală este oglindită în relația actriței Katia Pascariu cu propria ei istorie și contestarea unui anumit stil de teatralitate și a unei corporalități tipice.

„Este un spectacol despre depășirea ideii de renunțare care pune în oglindă două personalități ale artelor performative, Esther Magyar-Gonda și Katia Pascariu, din două secole diferite dar care își pun întrebări similare. Temele noastre sunt relațiile artistului cu corpul său, cu obstacolele sociale și istorice, cu propriile frici și rușini, cu abandonul și posibilitatea de a merge mai departe și de a face performanță. Am pornit cercetarea de la o explicație misterioasă a coregrafei Esther Magyar-Gonda privind motivele pentru care se lasă de dans și obsesia sa pentru gestul pe scenă. Până la urmă, spectacolul vorbește despre satisfacția de a continua ceea ce ne dorim, în ciuda tuturor dificultăților.” – menționează regizorul Mihai Lukács.

Coproducția Centrul Dialectic și Caza Tranzit aduce împreună o echipă interdisciplinară: scenografia, costumele și videografia sunt semnate de artiștii Miklósi Dénes și Miklós Szilárd, coregrafia este realizată de Sinkó Ferenc, muzica este compusă de Oana Hodade, lumini Török Ákos, iar asistentă de regie este Jasmina Cloșcă. „Acting Out” are la bază o cercetare de arhivă, materialele din Arhiva Centrului Național al Dansului București fiind cruciale pentru echipa artistică în elaborarea acestui spectacol.

Spectacolul se joacă în limba română cu supratitrare în limba maghiară.

Biletele s-au pus deja la vânzare și pot fi achiziționate online de pe Eventbook eventbook.ro/other/bilete-acting-out sau de la Casa Tranzit, strada George Barițiu, 16, înaintea reprezentațiilor, în limita locurilor disponibile, cu plata în numerar. Spectacol produs în cadrul proiectul „Anamneza gestului”.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

______________

Despre coproducători

Centrul Dialectic este un grup artistic și de analiză nou înființat (noiembrie 2020). Activitățile sale se concentrează pe cercetare artistică, producție performativă, vizuală și sonoră, precum și pe publicații. Demersul artistic al Centrului Dialectic se bazează pe dialog, pe analiza și discutarea argumentelor în mod rațional, în scopul unei participări active în societatea din care suntem parte. Centrul Dialectic reunește o serie de artiști (actori, regizori, muzicieni, artiști vizuali), manageri culturali, filosofi, cercetători și profesioniști din mediul cultural. Ei și-au propus să contribuie la dezvoltarea artelor spectacolului, prin susținerea activității de producție performativă și cercetare inovatoare abordând de la temele stringente ale momentului până la istorii recente, de la la ecologie și societate la educație și cultură. (www.dialectic.ro)

Apărută în 1997, Casa Tranzit este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică prin crearea unui centru cultural independent. Misiunea noastră este de a pune clădirea în circuitul public, recondiționând și îngrijind ansamblul arhitectural precum și cultivând memoria locului. Acest lăcaș este un memento pentru consecințele extreme ale excluderii sociale, un spațiu reumplut în permanență cu noi conținuturi, dând ocazia reinterpretărilor continue ale modelelor de conviețuire posibile. Puteți să susțineți Casa Tranzit pe platforma Patreon: patreon.com/TranzitHouse. Fiecare contribuție și fiecare gest de solidaritate este important pentru noi! (www.tranzithouse.ro

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide