Premiera Orizontul evenimentelor încheie stagiunea 2023/2024 la Reactor

La Teatrul German de Stat urmează 3 zile de sărbătoare cu amintiri și momente artistice de excepție – TGST aniversează 70 de ani de existență
iunie 25, 2024
FRAGMENTE DIN POVESTEA NOASTRĂ – Premieră
iulie 5, 2024

29 iunie, ora 19:00 – avanpremiera
30 iunie, ora 19:00 – premiera

În 29 și 30 iunie, de la ora 19:00, au loc la spațiul Reactor ultimele evenimente ale stagiunii 2023/2024: ieșirea la public în avanpremieră și premieră a spectacolului Orizontul evenimentelor, concept și regie Mihai Păcurar, text de Ioana Hogman.

Într-un viitor apropiat închipuit, marcat de accelerarea ireversibilă a crizelor globale, o reformă culturală lentă și neoficială transformă mai multe teatre în laboratoare de cercetare hibridă. Acțiunea spectacolului are loc câţiva ani mai târziu, într-unul din aceste spații convertite, când foştii performeri se întâlnesc cu efectele neașteptate ale propriei munci. Este incert dacă în perimetrul definit al spaţiului tocmai se instalează încă o criză şi de ce fel de răspuns are nevoie.

Spectacolul Orizontul evenimentelor face parte din seria de evenimente şi procese desfăşurate în jurul a 10 ani de existenţă Reactor de creaţie şi experiment. În acest sens, el este un spectacol site-specific, o parte dintre referinţele şi temele prezente fiind strâns legate de acest moment concret. Textul a fost creat după o idee de Mihai Păcurar şi dezvoltat în urma unui atelier de explorare a relaţiei om-natură-tehnologie alături de echipa de creaţie. Textul conține inserţii adaptate din Hamlet, Scufița Roșie şi Powerpuff Girls.

Conceptul și regia spectacolului sunt semnate de Mihai Păcurar, artist pluridisciplinar care a mai regizat la spațiul Reactor spectacolul Interior-lumină în anul 2021, a co-creat spectacolul Punctul Nemo în 2023, a realizat scenografia a numeroase producții și a inițiat platforma de realitate augmentată LOC, dedicată investigării modelelor alternative de locuire din Cluj-Napoca.

Ioana Hogman, cea care semnează dramaturgia spectacolului, are de asemenea o experiență complexă în spațiul Reactor, începând din 2017, când a participat la rezidența pentru tineri artiști Fresh Start. În 2019 scrie textul spectacolului Îmi place sushi, regizat de Raul Coldea, în 2020 realizează dramaturgia spectacolului Interior-lumină, regia Mihai Păcurar, iar în 2022 este dramaturga spectacolului Habituare, regizat de Raul Coldea. Ioana e de asemenea realizatoarea podcastului SONAR: Reactor de reinventare a memoriei, precum și mediator cultural în cadrul Framework Reactor.

Muzica spectacolului este realizată de Oana Hodade, care semnează de asemenea atmosfera sonoră a spectacolului (In)corect (2021), în regia Letei Popescu, a spectacolului Interior-lumină (unde participă și ca performer), fiind de asemenea performer și co-creatoare a spectacolului Punctul Nemo (2023).

Spectacolul îi are ca asistenți de regie pe: Mark Cristopher Demeter, Alexandru Gorghe, Robert Kocsis, iar asistența pe documentare a fost oferită de Alexandru Gorghe și Robert Kocsis.

Din distribuție fac parte: Andrada Balea, Szilárd Gáspár-Barra, Cătălin Filip, Oana Mardare, Ana-Maria Marin, Doru Taloș. Participare video: Radu Dogaru, Ștefan Dogaru, Leta Popescu, Paul Socol.

Mulțumiri speciale: Adrian Cimpoeșu.
Foto și video afiș: Ioana Ofelia.

Subiect: a fi sau a fi fost 
Gen: sci-fi fotosintetic
Atmosferă: entuziast paliativă
Durata: 150 min, cu pauză
Recomandare de vârstă: 16+

Spectacol produs în cadrul programului cultural multianual „Metamorfic – procese colective”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Eveniment în cadrul proiectului „Reactor 2024. Comunități”, co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj sau www.instagram.com/reactor.cluj.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide