Perspective – un nou program cultural începe pe final de an la Reactor Spectacole, ateliere, teatru radio și discuții într-un proiect despre muncă și iubire

Poveștile generațiilor de imigranți sunt restituite în premiera de teatru radiofonic „Langholzfeld” de Andreas Jungwirth, în premieră pe țară la Radio România Cultural
decembrie 23, 2021
Nominalizare la BBC Audio Drama Awards 2022 pentru producția Radio România, „Solaris” după Stanisław Lem
decembrie 28, 2021

Anul e pe sfârșite, dar la Reactor încep pregătirile pentru un nou program cultural multianual, care continuă căutările spațiului legate de tema viitorului, pe care și-a propus să o exploreze în perioada următoare. Programul Perspective va vorbi despre viitor din perspectiva relațiilor de iubire, a relațiilor de muncă și a spațiului personal. Două noi producții de teatru, ateliere, dezbateri și teatru radio vor explora tema din diverse puncte de vedere până în vara lui 2023.

Prima dintre aceste producții este deja în pregătire, urmând să aibă premiera în luna martie a anului viitor. Este vorba despre un spectacol regizat de Petro Ionescu, cu o dramaturgie semnată de Cosmin Stănilă, care va urmări tema viitorului din perspectiva limbajelor și manifestării iubirii în contexte personale și socio-politice specifice.

Foto: Bogdan Botaș

Luna aceasta are loc și o dezbatere între filosoful și autorul croat Srećko Horvat și sociologii clujeni Dana Domșodi și Sorin Gog, cu titlul Reinventing our future. Născut în 1983, Srécko Horvat este una din cele mai interesante voci ale mișcării de stânga apărute după criza financiară din 2008. Începând cu anul 2008, a organizat Subversive Festival, în Zagreb, un forum de dezbatere a problemelor social-politice în Europa de Sud-Est. Împreună cu Slavoj Žižek, a publicat cartea „Ce vrea Europa? Uniunea și necazurile cu ea”. În cadrul dezbaterii se va discuta despre diferite moduri de raportare la temele incluse în program, despre dimensiunea lor politică, socială, ecologică, filosofică. Discuția va fi difuzată în data de 11 ianuarie, pe canalul de Youtube al Reactor, deschizând programul de evenimente pentru public din cadrul programului.

Srécko Horvat își va continua colaborarea cu Reactor, urmând ca anul următor să revină la Cluj pentru a coordona un atelier de gândire critică.

Programul Perspective mai include: un atelier de storytelling cu Ana Maria Ciobanu de la Decât o Revistă, o coproducție Reactor-Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe și o colaborare surpriză cu Teatrul Național Radiofonic. De asemenea, revine atelierul de gândire critică Framework, sub o nouă formă.

Despre toate acestea se vor da detalii la momentul potrivit, pe parcursul următoarelor 18 luni.

 

Perspective este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială Cluj-Napoca, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, Teatrul Național Radiofonic, Cinema Arta din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș Bolyai, Centrul de Teatru Educațional Replika din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Decât o Revistă

 

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com sau pe www.facebook.com/ReactorCluj.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide