PĂCALĂ NU-I. Noi realități teatrale pentru copii și adolescenți

Minorități și marginali în teatru – cu Mihaela Drăgan, Radu Afrim și Székely Csaba – Podcast Scena.ro #3
septembrie 25, 2018
Sala Omnia, Casa Dansului Contemporan – Întâlnire la CNDB – 4 octombrie – ora 18.00
septembrie 27, 2018

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și Centrul de Teatru Educațional Replika prezintă PĂCALĂ NU-I. Noi realități teatrale pentru copii și adolescenți (4 octombrie – 3 noiembrie 2018 – București, Timișoara)

„Păcală nu-i. Noi realități teatrale pentru copii și adolescenți“ reprezintă un proiect de teatru educațional care aduce în centrul atenției noua dramaturgie pentru copii și tineri și educația prin mijloacele artelor performative. Prin titlul „Păcală nu-i“, proiectul nu urmărește deconstruirea personajului Păcală, el vrea să sugereze spargerea unor canoane în teatrul pentru publicul tânăr din România și necesitatea inovării repertoriale. Proiectul este structurat în două module.

Primul modul conține traducerea din limba germană și prezentarea sub forma unor spectacole lectură a trei noi piese de teatru pentru copii și adolescenți la Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Cele trei texte, „Dolofana stea căzătoare” de Julia Penner și Andreas Wrosch, „Cap sau pajură” de Katja Hensel și „Birds” de Juliane Kann, traduse de Ciprian Marinescu și regizate de Radu Apostol, Sânziana Stoican și Bobi Pricop, au în centru teme și subiecte incomode, care problematizează fragilitatea unor experiențe de viață de multe ori insuficient conștientizate de adulți: maturizarea emoțională, descoperirea sexualității, relațiile tensionate cu cei apropiați, înțelegerea și acceptarea morții, desprinderea de părinți, izolarea și nevoia acută de spații intime, revolta împotriva unor norme și comportamente impuse. Cele trei texte vor fi publicate parțial în numărul din octombrie al revistei Scena.ro.

În cadrul celui de-al doilea modul, în două orașe din România, București și Timișoara, vor fi organizate workshop-uri cu elevi de școală, pe o perioadă de câte o săptămână. Artiștii selectați provin din discipline artistice diferite (teatru/active art și dans contemporan) și vor elabora pentru fiecare oraș în parte (Bogdan Georgescu/București, Kareth Schaffer/Timișoara), un concept artistic împreună cu set desiner-ul Dan Lancea.

„Păcală nu-i. Noi realități teatrale pentru copii și adolescenți“ este un proiect organizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și Centrul de Teatru Educațional Replika, cu sprijinul Goethe-Institut, al Platformei Internaționale de Teatru București, al Centrului Cultural German din Timișoara, al Primăriei Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

PĂCALĂ NU-I. Noi realități teatrale pentru copii și adolescenți

4 octombrie – 3 noiembrie 2018

București, Timișoara

BUCUREȘTI

4 octombrie, ora 19, Centrul de Teatru Educațional Replika

– spectacol-lectură „Dolofana stea căzătoare“ de Julia Penner și Andreas Wrosch, traducerea Ciprian Marinescu, regia Radu Apostol; piesă recomandată copiilor în vârstă de peste 6 ani

5 octombrie, ora 19, Centrul de Teatru Educațional Replika

– spectacol-lectură „Cap sau pajură“ Katja Hensel, traducerea Ciprian Marinescu, regia Sânziana Stoican; piesă recomandată tinerilor în vârstă de peste 14 ani

6 octombrie, ora 19, Centrul de Teatru Educațional Replika

– spectacol-lectură „Birds“ de Juliane Kann, traducerea Ciprian Marinescu, regia Bobi Pricop; piesă recomandată tinerilor în vârstă de peste 15 ani

14 octombrie, ora 14, Sala Studio ArCuB București (în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București)

– prezentare workshop „anti-eroi/ne” de Bogdan Georgescu și trupa de teatru PlayHood a Clubului de Educaƫie Alternativă, set-design Dan Lancea

 

TIMIȘOARA

3 noiembrie, ora 14, Sala „Adam Müller Guttenbrunn“, Timișoara

– prezentare workshop „I WANT TO SUCK YOUR BLOOD (and other dances)” de Kareth Schaffer, set-design Dan Lancea

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide