Open Call Fresh Start – rezidențe de creație – Înscrieri până în 16 aprilie

OPEN CALL Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică. Ediția a VI-a, 2021 la Reactor de creație și experiment, Cluj
martie 1, 2021
Luna Francofoniei 2021
martie 18, 2021

Se caută artiști tineri dispuși și interesați să experimenteze, să cerceteze, să lucreze în echipă și care vor să afle mai multe despre producția de spectacol într-un mediu independent!

Fresh Start – ediția a V-a își propune să inițieze 8 proaspăt absolvenți de facultăți vocaționale (actorie, regie, teatrologie/dramaturgie, scenografie, coregrafie, muzică) în producția unui spectacol prin tehnici specifice teatrului devised și în regim independent.

Cei 8 rezidenți selectați vor beneficia de îndrumarea unor artiști cu experiență de lucru pe diferite metode. Prima parte a rezidenței va fi coordonată de:

  • Sinkó Ferenc – actor, lector la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, cu experiență în coregrafie și performance
  • Petro Ionescu- dramaturgă, membră a echipei Reactor, cu experiență în teatru devised și metode de cercetare în teatru

Rezidenții vor lucra aplicat alături de Sinkó Ferenc, într-un atelier de acomodare a echipei, în care se vor folosi metode din zona teatrului performativ și dans. Tot atunci își vor trasa direcția noului proiect, pe temele de interes identificate, urmând apoi o introducere teoretică și practică în teatrul devised realizată de Petro Ionescu. Pe tot parcursul rezidenței, cei 8 participanți vor beneficia de întâlniri constante cu Petro Ionescu, pentru consultanță în dezvoltarea conceptului de spectacol și a structurii dramaturgice.

Programul se extinde pe mai multe luni și include o perioadă de ateliere, o perioadă de producție (iulie-august), realizarea unor vizionări cu artiști colaboratori ai spațiului Reactor, precum și prezentarea publică a spectacolului rezultat în cadrul rezidenței la Cluj și la București, la Centrul de Teatru Educațional Replika (septembrie-octombrie).

Rezidențele se adresează tinerilor absolvenți neangajați în domeniu la maxim 5 ani după absolvire, de la secțiile română și maghiară din cadrul facultăților de profil din țară. Proiectul „Fresh Start” permite depunerea unei aplicații colective, în diferite formule (ex: regizor-dramaturg sau regizor-coregraf), în cazul în care există un concept comun, acest lucru trebuind menționat în formularul de înscriere.

Rezidențele vor fi remunerate, iar cazarea participanților din afara orașului Cluj-Napoca va fi asigurată de organizatori.

Aplicațiile se vor trimite pe adresa freshstart.rezidente@gmail.com până în data de 16 aprilie, ora 23:59.

În urma înscrierilor, mentorii, împreună cu coordonatorii de proiect, vor selecta un proiect regizoral, în funcție de care se va alege o echipă mixtă formată dintr-un regizor, un dramaturg, un scenograf, un coregraf, actori și/sau dansatori și muzicieni, pe baza aplicațiilor, cu posibilitatea de a stabili și un interviu (live sau online, după caz) în perioada 17 aprilie-10 mai.

Calendar:

16 aprilie — Data limită pentru înscrieri

17 aprilie – 10 mai — Selectarea participanților

11 mai — Anunțarea participanților

1 iulie – 15 iulie — Prima etapă a rezidenței, asistată de mentori: ateliere practice cu Sinkó Ferenc și Petro Ionescu

16 iulie – 31 august— A doua etapă a rezidenței: întâlniri de lucru cu Petro Ionescu, repetiții și vizionări

septembrie-octombrie— Prezentarea rezultatului la Cluj și București

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Reactor de creație și experiment

Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika, Facultatea de Teatru și Film Cluj Napoca, Universitatea de Arte Târgu-Mureș, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie București, Facultatea de Litere-Departamentul de Arte a Universității din Craiova și Universitatea de Arte George Enescu din Iași.

Afiș: Mihai Păcurar

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide