O specie pe cale de dispariție: Dropia (Otis tarda)

Inovația și forța expresiei artistice, premiate la Bucharest Fringe, Ediția a XI-a
octombrie 25, 2021
ÎN CĂRȚI ȘI PE SCENĂ: Evenimentele Uncensored Act la Timișoara
octombrie 29, 2021

Coperta viitorului număr al Scena.ro, nr.54 (4)/2021, ultimul din acest an, este inspirată de frumusețea unei păsări pe cale de dispariție, Dropia. Coerenți cu proiectul lor de a mixa moda, cu teatrul și cu temele ecologice, inițiatorii Șarlatan.ro au invitat-o pe actrița Alina Șerban la o ședință foto la Teatrul Național, unde aceasta va avea în curând premiera unui spectacol regizat chiar de ea. Echipa Șarlatan.ro pentru coperta cu Alina Șerban a fost alcătuită din: Cristina Milea, autoare concept și costum, fotograf Bogdan Dincă. Detalii despre proiect la www.sarlatan.ro

Până la apariția revistei în print, Laura Turdean, de la Asociația Milvus Transilvania Vest, ne contaminează de pasiunea ei pentru Dropie.

”Specie vulnerabilă cu extincție pe plan global, această pasăre emblematică a stepei și-a păstrat la periferiile orașului bihorean Salonta un ultim centru de rezistență în România. Aici trăiește o mică populație transfrontalieră (cca 45 de exemplare), care folosesc teritorii de-o parte și de alta a graniței cu Ungaria.

Dropia a cunoscut un declin covârșitor în secolul XX, mai ales în urma fragmentării habitatelor sale întregi de odinioară – stepa eurasiatică. Până la mijlocul anilor 1950, ea a dispărut din cea mai mare parte a Europei și acest lucru s-a întâmplat și în România, unde, în urma naționalizării, pajiștile – habitatele sale naturale – au fost desțelenite și transformate în culturi agricole. La aceasta scădere au contribuit și mecanizarea agriculturii, vânătoarea, respectiv braconajul.

Cuvântul-cheie în conservarea naturii este cooperare. Fără colaborarea dintre specialiști, administrație și comunitatea locală nu se poate face conservare. Iar dacă privim la nivel individual, ceea ce contează cel mai mult este ca omul, indiferent de sectorul în care activează, să manifeste mai multă grijă și să trăiască cu mai multă atenție față de natură.

PS: Cine ar fi crezut că și teatrul se poate apropia de dropie?”

www.dropia.eu

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide