Nominalizările la Premiile Sofia Nădejde – ediția a V-a

FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU 2022. SELECTIA SPECTACOLELOR SI STRUCTURA FNT 32
septembrie 21, 2022
Se pun în vânzare biletele la Festivalul Național de Teatru 2022
octombrie 22, 2022

Juriul, din care au făcut parte Andreea Pop, Cosmin Borza, Cristina Ispas, Florina Pârjol, și Vlad Pojoga, a decis nominalizările la Premiile Sofia Nădejde – ediția a V-a. Au intrat în atenția juriului cărți apărute în perioada septembrie 2021 – august 2022.

POEZIE

Simona Popescu, Cartea plantelor și animalelor, Editura Nemira, 2021

Laura Francisca Pavel, Trucuri urbane, Editura OMG Publishing, 2022

Ștefania Mihalache, Cronica Akasha, Editura Nemira, 2021

Emanuela Ignăţoiu-Sora, Clinamen, Editura Casa de pariuri literare, 2021

Daniela Hendea, H2X, Editura Fractalia, 2021

 

PROZĂ

Lavinia Braniște, Mă găsești când vrei, Editura Polirom, 2021

Anca Vieru, Fără poză de profil, Editura Polirom, 2022

Lilia Calancea, Sunt oare un călău?, Editura Polirom, 2022

Suzănica Tănase, Oameni fără piele, Casa de Pariuri Literare, 2022

Mariana Codruț, Era lumină, era vânt, Editura Cartier, 2022

 

POEZIE DEBUT

Raluca Boantă, La marginea bună a corpului, OMG Publishing, 2022

Bianca Ela, Poame divine, Editura Fractalia, 2021

Adelina Pascale, Maki for 2, Casa de Editură Max Blecher, 2021

 

PROZĂ DEBUT

Ruxandra Burcescu, Instabil, Editura Humanitas, 2022

Lavinica Mitu, Bărbatul fără cap, Editura Polirom, 2022

Sașa Zare, Dezrădăcinare, Editura Fractalia, 2022

Gala Premiilor Sofia Nădejde – ediția a V-a va avea loc pe 17 octombrie, începând cu ora 19.00, la Apollo111.

Anul acesta, premiul special decis de echipa proiectului și acordat cu sprijinul financiar al tranzit.ro/București poartă numele Scrisul sau Viața și îi este decernat Angelei Marinescu.

Elena Vlădăreanu, inițiatoarea proiectului Zilele Sofia Nădejde: „Mi se pare aproape imposibil să spun ceva despre Angela Marinescu și despre poezia sa. Nimic nu ar putea surprinde energia din această literatură neîmblânzită, ireverențioasă, unică. Suntem foarte fericite că anul acesta putem numi premiul nostru special Scrisul sau Viața și că i-l putem oferi Angelei Marinescu. Niciodată în literatura română lucrurile nu au fost atât de tranșante ca în literatura acestei regine punk: fără scris nu poate exista viață. Dar nici invers. Cele două, scrisul și viața, se hrănesc și se atacă necontenit în poate cea mai originală voce a literaturii române din toate timpurile“.

În cadrul Galei, Asociația Română pentru Artele Spectacolului va decerna Premiul Scena.ro pentru Dramaturgie, iar anul acesta îi va reveni Andreei Tănase. Absolventă a Facultății de Arhitectură București (generația 2014), Andreea Tănase a urmat Masteratul de Scriere dramatică de la Universitatea de Arte Târgu-Mureș. Andreea s-a lansat cu primul ei text dramatic Totul e bine când ….se termină, dezvoltat în cadrul rezidențelor Drama5 organizate anual de teatrul independent Reactor de Creație și Experiment Cluj. Textul a fost montat în premieră absolută la Reactor în regia lui Radu Nica în stagiunea 2019-2020. Calitățile scriiturii dramatice ale Andreei Tănase au fost reconfirmate în februarie 2020 de premiul Concursului de Dramaturgie Contemporană Corneliu-Dan Borcia, ediția a doua, organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Textul câștigător, 98% (decizia corectă), a fost montat la Teatrul Tineretului în stagiunea 2020-2021 de regizoarea Elena Morar“.

Zilele Sofia Nădejde este un proiect inițiat în 2018 cu o gală a literaturii scrise de femei. În prezent este un microfestival interdisciplinar al cărui scop este promovarea literaturii și artei realizate de femei.

 Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a este un eveniment organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Facultatea de Litere și Asociația Antifragil, co-finanțat de A.F.C.N.

 Parteneri: tranzit.ro/București, Scena.ro, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, Teatrelli, Apollo111, Muzeul Național al Literaturii Române, Londohome, La Două Bufnițe, Librăriile Humanitas, Librarium, Cărturești, Cadran, PEN România.

 Parteneri media: Calvert Journal, Literaturen vestnik, DLITE, DoR, Radio România Cultural, Glamour, Scena 9, Echinox, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, AIVI Media Hub.

 Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide