Nominalizările de anul acesta la Premiile Sofia Nădejde

PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ
Festivalul de teatru queer PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ
septembrie 13, 2021
Premiera în limba română a aplicației The Walks, un spectacol-experiment realizat de celebra companie Rimini Protokoll are loc pe 1 octombrie
septembrie 22, 2021

Echipa proiectului Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a, organizat anul acesta sub tutela Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, se bucură să anunțe nominalizările de anul acesta la Premiile Sofia Nădejde. Juriul, format din Cristina Ispas, Florina Pîrjol, Andreea Pop, Cosmin Borza și Vlad Pojoga, a citit în jur de 60 de volume semnate de scriitoare, dintre care a ales astfel:

La categoria POEZIE:
Svetlana Cârstean, sînt alta, Nemira
Teodora Coman, Lucy, Tracus Arte
Diana Iepure, în rest, viaţa e frumoasă, Casa de editură Max Blecher
Angela Marcovici, păsările pe cer ţipă, Casa de pariuri literare
Ruxandra Novac, Alwarda, Pandora M

La categoria PROZĂ:
Paula Erizanu, Ard pădurile, Cartier
Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18, Nemira
Alina Nelega, un nor în formă de cămilă, Polirom
Dora Pavel, Bastian, Polirom
Andreea Răsuceanu, Vântul, duhul, suflarea, Polirom

La categoria POEZIE DEBUT:
Elena Boldor, TRAXX, OMG
Ileana Negrea, jumătate din viaţa mea de acum, Fractalia
Alexandra Pâzgu, dă tot ce ai, Tracus Arte

La categoria PROZĂ DEBUT:
Simona Goşu, Fragil, Polirom
Ramona Micu, Povestiri cu oameni mari și mici, Casa de pariuri literare
Maria Orban, Oameni mari, Nemira

Cristina Ispas, membră a juriului: „În primul rând, am fost surprinsă de numărul mare de cărţi, mai ales că aveam impresia, în contextul pandemiei, că editurile au fost mai precaute decât de obicei în a publica autori români. Nu am fost, în schimb, deloc surprinsă de faptul că printre ele se află unele dintre cele mai bune cărţi apărute la noi în ultimii ani, atât la poezie, cât şi la proză, pe lângă altele care continuă inerţial anumite trenduri, fie mai vechi, fie recente. Pe lângă diversele abordări (de prim plan sau de fundal, din diferite perspective) ale trecutului recent, revine romanul istoric, cu subiecte relevante, controversate, revine privirea obiectivă, temele feministe, mai nuanţat, în timp ce rămân de actualitate problemele de cuplu, complicatele relaţii dintre părinţi şi copii etc., o ofertă diversificată”.
Tot în cadrul Galei, care va avea loc în 17 octombrie, la Teatrul Apollo111, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului va acorda Premiul Scena.ro pentru Dramaturgie, care anul acesta merge la Alexandra Felseghi.

Cristina Modreanu, redactoră-șefă Scena.ro: „Când au fost anunțate nominalizările UNITER din 2020 toată lumea s-a mirat că un spectacol independent, creat de un ONG necunoscut și semnat de două autoare încă neafirmate, a fost nominalizat la categoria cel mai bun spectacol. Autoarea textului acestui spectacol, Alexandra Felseghi, a ajuns la dramaturgie după ce a studiat pentru a fi regizoare, ceea ce în cazul ei înseamnă că scrie texte de spectacol, nu piese de publicat în volum. Acest tip de autoare de teatru este prea puțin promovat în cultura noastră, ceea ce este un argument în plus pentru alegerea noastră”.

În cadrul aceluiași eveniment, echipa proiectului Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a a decis ca premiul special, numit anul acesta „Arhive în mișcare”, să meargă la Miruna Runcan. Ca în fiecare an începând din 2019, acest premiu este susținut financiar de tranzit.ro/București.

Elena Vlădăreanu, co-inițiatoarea Zilele Sofia Nădejde „Oferind acest premiu Mirunei Runcan vrem să atragem atenția asupra importanței muncii de cercetare, o muncă de multe ori invizibilă. Cu o pasiune molipsitoare, Miruna Runcan a creat un spectacol scris din arhivele și din istoria teatrului românesc. A deschis un drum pe care nu mai umblase nimeni până atunci, dar a reușit să atragă tineri cercetători, mai ales cercetătoare, în această pădure de arhive și să ridice o construcție fără egal în domeniul studiilor teatrale”.

Parteneri:
Parteneri: tranzit.ro/București, Asociația Antifragil, Scena.ro, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Asociația Română a Femeilor în Cinema, Apollo111, Ceramic, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, Teatrul Dramaturgilor Români, Sala „Iosif Naghiu”, Londohome, La Două Bufnițe, Librăriile Humanitas, Librarium, Cărturești, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, Colegiul Național „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Radu Negru”, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”.

Parteneri media:
Calvert Journal, Literaturen vestnik, DLITE, DoR, Radio România Cultural, Glamour, Scena 9, Echinox, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, AIVImedia.hub.
Proiectul Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a este organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, co-finanțat de A.F.C.N. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide