Nominalizări la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei

Ioana Iacob este noul manager interimar al Teatrului German de Stat Timișoara
septembrie 7, 2020
Platforma Internațională de Teatru București – PITB #7
septembrie 17, 2020

Juriul, din care fac parte Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan, a desemnat cărțile nominalizate la cele patru categorii pentru a treia ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, eveniment desfășurat în cadrul Zilelor Sofia Nădejde – ediția a III-a.

Astfel, la categoria Poezie au fost nominalizate următoarele titluri:

Pulsul nu poate fi minimalist de Mariana Codruț (Paralela 45, 2019)

Sputnik în grădină de Gabi Eftimie (OMG, 2020)

Vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv de Gabriela Feceoru (Charmides, 2019)

Delacroix este tabu. Amendamentele lirice de Medeea Iancu (frACTalia, 2019)

Civilizații de Olga Ștefan (Paralela 45, 2020)

 

La categoria Proză, au intrat pe lista scurtă următoarele titluri:

Sonia ridică mâna de Lavinia Braniște, (Polirom, 2019)

Hipodrom de Nora Iuga (Polirom, 2020)

Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu, (Polirom, 2020)

Prevestirea de Ioana Pârvulescu (Humanitas, 2020)

Complezență. Înălțarea la ortopedie de Simona Sora (Polirom, 2020)

 

La categoria Debut-Poezie, juriul a nominalizat următoarele volume:

Industria liniștirii adulților de Anastasia Gavrilovici (Max Blecher, 2019)

Fotocrom Paradis de Deniz Otay (OMG, 2020)

Fetele visează electric de Monica Stoica (Charmides, 2019)

 

La categoria Debut-Proză, au fost nominalizate cărțile:

Tot ce i-am promis tatălui meu de Ioana Maria Stăncescu (Trei, 2020)

Copiii lui Marcel de Ema Stere (Polirom, 2020)

Orașul promis de Valentina Șcerbani (Tracus Arte, 2019) 

 

Juriul a selecționat dintre cărțile publicate în perioada 1 septembrie 2019 – 1 septembrie 2020, urmând ca volumele apărute după această dată să intre în competiție pentru ediția următoare. 

Enumerarea titlurilor nominalizate este făcută alfabetic, premiile urmând a fi anunțate în 24 septembrie, în cadrul Galei care se va desfășura începând cu ora 19:00, în aer liber și păstrând toate măsurile de siguranță, la Mercato Kultur din București.

Tot în cadrul Galei va fi decernat premiul special O cameră doar a ei. Anul acesta, echipa organizatoare a decis ca acest premiu să-i fie decernat scriitoarei Sanda Cordoș, pentru efervescența cu care susține, prin articolele sale critice, de mai multe decenii literatura română contemporană.

Sanda Cordoș: „Aceste premii sunt importante pentru că pun în evidență contribuția feminină într-o literatură cu destule scriitoare foarte serioase și deosebit de profunde, care au dat (sau chiar acum, când eu scriu aceste rânduri, lucrează la) cărți tulburătoare în multe privințe, care aduc la expresie și fixează situații ori nuanțe (definitorii!) ale condiției umane. Într-un fel, premiile Sofia Nădejde scot la iveală o dimensiune esențială (a artei în general): puterea celor fragili, forța periferiilor”.

Elena Vlădăreanu, inițiatoarea proiectului Sofia Nădejde: „Mă bucur foarte mult că acest premiu, care anul acesta poartă numele (românesc) al lui unui text celebru al Virginiei Woolf, merge la Sanda Cordoș. Pentru că de foarte multe ori, istoria și critica literară par a fi doar o cameră a literaturii, o cameră unde intră foarte puțini, unde rămân și mai puțini, iar din cei care rămân, ele, femeile, sunt cel mai puțin vizibile. Istoria și critica literară cer dăruire și tenacitate și te țin acolo, în camera aceasta, fără să îți ofere prea mare vizibilitate sau succes, decât cel mult în rândul filologilor. Iar munca de-o viață a Sandei Cordoș merită să fie cunoscută și dincolo de camera aceasta, spre care rareori se îndreaptă reflectoarele scenei literare”.

Și în acest an, proiectului Sofia Nădejde i s-a alăturat publicația Scena.ro, prin oferirea unui Premiu de dramaturgie, care va merge către dramaturga Alexandra Pâzgu.

Alexandra Pâzgu: „Faptul că am primit acest premiu, tocmai în această perioadă de incertitudine generală este un gest de susținere, care mă motivează să continui ceea ce am făcut dintotdeauna: să cercetez realul și imaginarul contemporan prin cuvinte, care uneori sunt transformate în imagini și împărtășite colectiv în cadrul unui spectacol”.

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei, ediția a III-a, se desfășoară în cadrul Zilelor Sofia Nădejde, un micro-festival care a început pe 19 septembrie, cu Seara de scurtmetraje românești realizate de femei.

Zilele Sofia Nădejde este un proiect al Asociației Art No More și sprijinit financiar de A.F.C.N. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: tranzit.ro/bucurești, Scena.ro, Mercato Kultur, Apollo 111, Rezidența BRD Scena9.

Parteneri media: Radio România Cultural, DLite, Scena9, Observator cultural. 

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide