Nominalizare la BBC Audio Drama Awards 2022 pentru producția Radio România, „Solaris” după Stanisław Lem

Perspective – un nou program cultural începe pe final de an la Reactor Spectacole, ateliere, teatru radio și discuții într-un proiect despre muncă și iubire
decembrie 28, 2021
„Trilogia Ispirescu” în premieră pe teatrulgong.ro
ianuarie 3, 2022

Din anul 2012, Premiile BBC Audio Drama Awards recompensează anual originalitatea și calitatea remarcabilă a spectacolului radiofonic britanic difuzat on-air și online și recunoaște creativitatea artiștilor implicați în producția de teatru radiofonic. Best European Drama, o categorie înființată în anul 2019, pune în valoare rolul radiourilor publice europene în cultivarea și dezvoltarea acestui gen creativ distinct și coagulează comunitatea internațională a artiștilor producători de teatru radiofonic. Respectând tradiția, la finalul anului, BBC a anunțat nominalizările pentru BBC Audio Drama Awards 2022. Producția Teatrului Național Radiofonic „Solaris”, după Stanisław Lem (regia: Ilinca Stihi), realizată în parteneriat cu Institutul Polonez București, se află pe lista scurtă la categoria Best European Drama. Câștigătorii vor fi anunțați duminică, 20 martie 2022, în cadrul galei de premiere la BBC Broadcasting House (Londra), dacă situația pandemică o permite.

Nominalizarea producției noastre ne onorează și reconfirmă poziția Teatrului Național Radiofonic al Radio România printre cei mai valoroși producători europeni de spectacol sonor. Pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Best European Drama se află șase producții din Cehia, Croația, Estonia, Slovenia, România dintre care se va alege câștigătorul.

(Lista nominalizărilor poate fi văzută aici: https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/23BDJwCWt0t45KsXrxFVNc/the-2022-shortlist)

„Solaris”, cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, își păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariție (1961) și la aniversarea centenarului nașterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi propune o adaptare liberă a romanului, în care spațiul sonor se dovedește un mediu versatil pentru imaginarea universului distopic solarian. Acțiunea e plasată în prezentul ascultătorului, iar pandemia oferă fundalul social al confruntării personajelor cu dubla angoasă: a izolării fizice și a rememorării obsesive a dispariției apropiaților. Firul narativ principal al romanului devine, astfel, în scenariul radiofonic, pretextul pentru a sonda limitele de înțelegere ale minții umane și stările de agregare ale fantasmelor ei. Conjugat cu presiunea psihică generată de criza pandemică, deznodământul tragic al poveștii de iubire e subsumat confruntării cu spațiul mental claustrant în care personajele rămân (definitiv) captive.

Palmaresul Ilincăi Stihi ca regizor de spectacole sonore multipremiate internațional este reconfirmat cu această nominalizare, mai ales că nu se află la prima nominalizare pentru BBC Best European Drama. În 2019, producția „Spovedania”, după F.M. Dostoievski, o plasa în lista scurtă a nominalizărilor pentru prima ediție a acestui prestigios premiu.

 

Oana Cristea Grigorescu

 

SOLARIS de Stanisław Lem

Scenariu radiofonic de Ilinca Stihi, cu inserții din poeme de Halina Poświatowska

Traducerea Sabra Daici și Ilinca Stihi

În distribuție: Mădălina Anea, Tudor Aron Istodor, Emilian Oprea, Gabriel Costin, Radu Bânzaru, Marcela Roibu, Costin Toma Dârțu

Regia de studio: Milica Creiniceanu

Asistența tehnică: Marius Țoghină

Sound design: Tom Brânduș

Muzica originală: Cristian Lolea

Redactor: Oana Cristea Grigorescu

Regia artistică: Ilinca Stihi

Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Polonez București

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide