Noiembrie devine Iridescent!

Arhiva feministă de teatru.FEM100 anunță lansarea expozitiei online despre secretarele literare în cadrul FNT34
octombrie 21, 2024
Lansare Scena.ro #65 & dialog cu Bernd Isele (Deutsches Theater Berlin) la Goethe-Institut București
octombrie 28, 2024

Suntem bucuroși să îți dăm vestea asta: Iridescent – festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului începe într-o săptămână! Promitem, ca de fiecare dată, să îți prezentăm spectacole, întâlniri și experiențe relevante, care ne aduc împreună în fața culorilor, formelor, texturilor diverse ale lumii în care trăim.

Ca în fiecare an, în luna noiembrie facem posibil ca noi lumi să apară. În contextul celebrării celor 20 de ani de existență a Centrului Național al Dansului, Iridescent insistă asupra puterii transformatoare a dansului.

Vezi mai jos cum arată prima parte a festivalului. Ia-ți biletul din timp și hai să ne bucurăm împreună de dans!

31.10. Lansarea festivalului la Sala Omnia

Lansăm Iridescent în 31 octombrie cu o conferință de presă și la un tur ghidat în Sala Omnia.

La 20 de ani de la înființarea Centrului Național al Dansului București (CNDB) deschidem Festivalul Iridescent cu prezentarea unuia dintre cele mai urgente și ambițioase proiecte, transformarea Sălii Omnia în sediul adecvat și permanent al uneia dintre cele mai dinamice și efervescente instituții culturale din peisajul cultural românesc.

Evenimentul are loc la Sala Omnia (Cristian Popișteanu nr. 3) joi, 31 octombrie, de la ora 12:00. În timpul festivalului vor avea loc alte două tururi ghidate în Omnia, în 2 și 17 noiembrie. Te invităm să ni te alături și să te înscrii din timp. Locurile sunt limitate.

1.11. BPM – Beats per Millennium | Simona Dabija

BPM – Beats per Millenium, prima creație coregrafică a Simonei Dabija, se dansează în premieră în Iridescent în 1 noiembrie și promite să fie electrizantă!

Spectacolul explorează evoluția scenei de clubbing în România din perspectiva practicilor sociale și culturale pe care le-a cunoscut în ultimele decenii. Reflectând asupra istoriilor ritmice și corporale ale mulțimilor din cluburi, spectacolul navighează diferite perioade de transformare socială în care scena de clubbing s-a construit ca un spațiu al exprimării libere, unde muzica și dansul deveneau mijloace de rezistență în fața unui context socio-politic ostil.

3.11. Figuring Age | Boglárka Börcsök & Andreas Bolm

Corpul îmbătrânit nu conține doar un singur corp. Mai degrabă, este alcătuit din multiple corpuri stratificate în timp și degradare, în amintiri și experiențe.

În 2 noiembrie, de la ora 18:00 și de la 20:00, ai parte de reprezentații ale spectacolului Figuring Age,

Spectacolul împletește poveștile și amintirile a trei dansatoare dansatoare vârstnice din Budapesta, cu vârste cuprinse între 90 și 101 ani, cu gesturile, posturile și mișcările lor de zi cu zi, trasând modul în care cele trei femei și-au schimbat viețile și practicile de mișcare pentru a supraviețui schimbărilor socio-politice ale secolului XX.

Lentoarea și greutatea fragilă a corpurilor bătrâne cer o economie diferită a atenției, oferind vizitatorilor spațiu pentru a-și reconsidera și negocia relația cu îmbătrânirea și moartea.

4.11. MEMETICS | Sergiu Diță

Pornind de la meme, spectacolul urmărește hibridizarea corpurilor, plasate între planul real și cel virtual, al avatarului. Ca tehnică, MEMETICS propune juxtapuneri de elemente transgresive, critice și post-ironice care estompează granița dintre public și privat. Spectacolul propune o viziune fragmentată a realității, de tip scrolling, cu elemente pop, trenduri, argou al internetului și imagini virale promovate în era Web 2.0.

Spectacolul are loc în 4 noiembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Național București – Sala „Pictură”.

5.11. Cyber-body-systems | Daniela Brill, Cip Făcăeru, Raluca Ghiță & Andrei Raicu

Pe măsură ce corpurile fizice și digitale sunt din ce în ce mai interconectate, ajungem rapid la un moment în care cele două devin inseparabile și aproape indistincte, fie în industrie, social media, artă, politică sau asistență medicală. Dar cum înțelege corpul nostru această nouă versiune digitală a lui însuși, cum crează sens pentru ea? Schimbă această digitalizare modul în care reacționăm la mediile noastre interioare și exterioare? Ne face să ne simțim mai mult sau mai puțin controlați? Și cum ne înțelegem cu procesul de digitalizare?

Performance-ul, urmat de o discuție cu publicul, va avea loc în 5 noiembrie de la ora 19:30, la CNDB. Intrarea este liberă.

8.11. Stage for Digital, Contagious, and Networked Bodies and Code++ | Jorge Guevara și Naoto Hieda

Spectacolul este o serie de practici, un „vas Petri”* în care forma apare ca în mediul de laborator, o serie de fenomene temporale care pun sub semnul întrebării linearitatea. Tu, ca membru al publicului – un spectator activ – ești cel care dă sens fenomenelor de pe scenă, ca și cum ai fi un om de știință… Ține minte că nu este vorba despre ceea ce vezi – ceea ce vezi sunt oglinzi. „Nu suntem nimic altceva decât oglinzi”.

Corpurile fragmentate de pe scenă devin contagioase, modulând forme de undă și interacționând cu diverse expresii ale vieții prin vulnerabilitate și cod de computer. Această interacțiune evidențiază conceptul de grijă, unde implicarea fiecărui participant hrănește o experiență colectivă. Asistentul de inteligență artificială, Copilot AI, ajută la scrierea codului, promovând un mediu inclusiv în care toată lumea poate contribui.

Spectacolul se vede și se experimentează vineri, 8 noiembrie, de la 19:30, la CNDB.

9.11. Temporal Spaces | Max Levy, Cosa Mentale

În 9 noiembrie, de la ora 18:00, ne vedem la CINETic (Str. Tudor Arghezi 3B) la p instalație multimedia de dans care pune accent pe curiozitate, joc și explorarea mișcării prin feedback vizual și acustic. Fără interpreți profesioniști, publicul își asumă rolul de dansator, coregraf și, în final, spectator, într-o cameră cu zone interactive și declanșatoare de feedback. Echilibrând liniștea cu activitatea, Temporal Spaces subliniază interacțiunea dintre ceea ce este văzut și ceea ce este invizibil, producând o vizualizare colectivă a mișcării și coregrafiei capturate.

Intrarea este liberă.

10.11. Collective Cadence | Simona Deaconescu & Grigore Burloiu

Collective Cadence examinează dinamica complexă dintre dansurile în masă, identitatea individuală și sistemele de control. Conferința perfomativă subliniază rolul crucial al ritmului în capturarea și diseminarea dorințelor și temerilor colective. Împletind elemente de istorie, etnomuzicologie și co-creație AI, investighează modul în care performarea ritmului funcționează ca mecanism de răspuns societal, susținând, evitând sau combătând structurile dominante.

Evenimentul are loc în 10 noiembrie, de la ora 19:30, la CNDB.

Vezi programul integral al festivalului, detalii și bilete, pe site. Ne vedem la Iridescent!

 

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide