Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural de lungă durată. Muzeul Memoriei înseamnă pasiune și respect pentru istoria dincolo de cărți. Este vorba despre noi, despre cine am fost și cine suntem, despre amintiri. Ne propunem să analizăm cum rememorarea trecutului poate modifica prezentul sau viitorul. Muzeul Memoriei își propune ca, prin imagini, sunete și cuvinte grăite să ridice o întrebare: suntem noi memoria noastră care se naște din cursul și parcursul istoriei gândite și trăite?
Muzeul Memoriei se deschide cu primul său capitol: De la Marele Război la Marea Unire. Timp de 18 luni ne propunem să căutăm legături între istoria trăită și istoria citită, prin arhivele muzeelor, colecționarilor și publicului interesat și să aducem la lumină fotografii, documente, scrisori, cărți poștale, obiecte, melodii etc. care vorbesc despre viața cotidiană a anilor 1916-1919 din marile orașe. Finalul cercetării va consta într-o expoziție multimedia interactivă în toamna anului 2018 pentru a prezenta o perspectivă personală și alternativă asupra acestor evenimente.
☎ Telefonul Amintirilor: o instalație care conectează trecutul și viitorul ☎
Aducem cu noi Telefonul Amintirilor, o instalație interactivă: ridică-i receptorul, ascultă și adâncește-te în universul sonor al Iașiilor de altădată. Descoperă o selecție de memorii, scrisori și amintiri care construiesc un univers deopotrivă familiar și necunoscut nouă.
Mai ridică o dată receptorul, caută în propriile tale amintiri și gândește-te la ce nu ai vrea să uiți. Transmite-ți un mesaj în viitor: înregistrează-ți gândurile de azi pentru a-ți fi trimise peste un an.
Asociația Punctart este un demers cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară de artiști profesioniști. În doi ani, Punctart a devenit o platformă de dialog, un spațiu de întâlnire între mediul artistic independent, instituțiile publice și mediul privat. Pentru că mediul cultural contemporan are nevoie de un canal de comunicare nou, distinct, Punctart dezvoltă produse culturale interdisciplinare care cercetează relația dintre artă și comunitate, prin utilizarea noilor tehnologii.
Echipa
Echipa Muzeul Memoriei este formată din oameni pasionați care s-au întâlnit în același gând. Noi, profesioniști din domenii diferite, începem o călătorie pe parcursul căreia sperăm să răspundem la întrebări pe care ni le punem cu toții.
Smaranda Pasnicu – manager proiect
Catrinel Bejenariu – coordonator proiect
Echipa cercetare: Călina Bârzu – cercetător fotografie/ Romulus Bena – istoric/ Bilibok Jozsef – istorie/ conf. univ. dr. Ștefan-Dominic Georgescu – consiliere concept și definiere direcție/ Grid Management Group – instalații IT/ Mara Maracinescu – cercetător sunet și reconstituriri sonore/ Munteanu Ionel – istorie/ Andrei Șendrea – cercetare video, alături de Mara Banu, Ștefania Iorga, Adriana Ivan, Ana Turos.
Echipa expoziției: Dan Basu – video și light design / Sandra Cristu – copywritting/ Georgeana Dura – producție/ Dora Marian – grafică/ Mara Maracinescu – sunet și reconstituriri sonore/ Andreea Simona Negrilă – arhitect / Ioana Tomșa – curator
Website: https://www.muzeulmemoriei.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/muzeulmemoriei/
Parteneri:
Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Fundația Principesa Margareta prin Telefonul Vârstnicului, Asociația ARCHÉ, Asociația TOT, Hala Fix, Linotip, A.R.C.E.N.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a finanțatorilor. Aceștia nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide