Mirella Patureau – Ninsorile de altădată. Fals tratat de nostalgie teatrală

30 de ani de la Revoluție
decembrie 10, 2019
Open Call TESZT Euroregional Theatre Festival 2020
decembrie 14, 2019

CLICK pentru întreaga carte a Mirellei Patureau – Ninsorile de altădată. Fals tratat de nostalgie teatrală

PRO DOMO
SAU CÎTEVA ARGUMENTE PENTRU NINSORILE DE IERI ȘI DE AZI
Ideea acestei cărți, devenită prin necesitățile momentului primul e-book inițiat de revista Scena.ro, spre liber desfătare a internauților, s-a născut dintr-o serie de articole și cronici scrise în ultimii ani, în periplurile mele între Franța și România. Între critică și istorie teatrală. Între luminile rampei și atracția tăcută a documentelor de arhivă. Memoria de spectator, sau de cronicar profesionist, e dublată aici de privirea cercetătorului și a cititorului de arhive. În spatele multor spectacole, am căutat, am încercat să restitui memoria unor creații de altădată. Ca o încercare de a nega ideea de teatru văzut ca artă efemeră și condamnat irevocabil la precaritate în fața eternității. Am lucrat ani de zile într-un colectiv de cercetători ce încercau să fixeze spectacole eveniment în epocă sau să reconstutie spectacole ce au fost, prin celebra colecție  „Les Voies de la création théâtrale”, de la CNRS. Dar punctul de plecare în cronicile mele a rămas întotdeauna spectacolul de azi, la care m-am întors ca referință permanentă și singura valabilă. Explorez trecutul prin lentila prezentului, scria Giorgio Agamben, încercînd să definească noțiunea de contemporaneitate. Grija mea, în această carte nu este lumina trecutului în sine, ci prezentul, în care se ascund umbre și  moșteniri ce nu pot fi ignorate.

Titlul parafrazează o baladă a domnițelor și a zăpezilor de altădată…dar nu am nici un strop de nostalgie în această privire, dimpotrivă, recuperez tot ceea ce poate lumina și îmbogăți teatrul de azi… Cîteodată e îmbucurător să descoperi că ai mers pe aceleași căi, care și-au păstrat adesea vigoarea și parfumul de altădată. O lectură atentă a întregii istorii teatrale, accelerate în ultimul secol, înșiruie lupta între vechi și nou, între anciens et modernes, și fiecare generație vine cu un alt crez sau cod estetic… de fiecare dată, există un conținut de viață, de adevăr ce evoluează cu fiecare generație ce reușește sau nu să-și impună noile coduri…trecînd prin „scandaluri” și bătălii mereu reînoite. Zăpezile de altădată nu sunt nici cenușii, nici obosite, le caut pentru a recupera prospețimea și surpriza lor de altădată… un anume „pentru prima dată”, din nou și din nou.

Un du-te vino între epoci, între spectacole, între istorie și delirurile sale actuale. Incă odată, fără nicio nostalgie sau încercare de a stabili modele. Un teatru nu efemer, ci un teatru în continuă mișcare.

Logica internă a sumarului, eterogen prin definiție, capricios cronologic, e mai degrabă tematică, între valuri de „ninsori de altădată” și evenimente izolate din cronica timpurilor de azi, premiere sau personalități ce fac dată, festivaluri, lecturi…fără să părăsesc ideea confruntărilor inițiale, pentru că pur și simplu punctul meu de observație  privilegiat rămîne teatrul contemporan. La care mă întorc întotdeauna. În numele căruia vă invit la toate aceste călătorii în timp. Unde sunt ninsorile de altădată? Probabil undeva topite, ascunse în șuvoaiele subterane din circuitul neîntrerupt al vieții.

Mirella Patureau,
Paris, noiembrie 2019

Credit foto imagine copertă: Mihaela Marin / „Richard III”, Schaubühne, Berlin, 2015, regia: Thomas Ostermeier

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide