Maria Manolescu primește Premiul Scena.ro pentru dramaturgie la PREMIILE „SOFIA NĂDEJDE” PENTRU LITERATURĂ SCRISĂ DE FEMEI

Wanted | Premieră Breasla Actorilor
octombrie 14, 2019
Tamara Buciuceanu Botez: teatrul ca un joc subtil de credință și încântare
octombrie 16, 2019

Un juriu din care fac parte Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Bogdan Coșa, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan, a desemnat cărțile nominalizate la cele patru categorii pentru a doua ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei

Astfel, la categoria Poezie au fost nominalizate următoarele titluri: 

Fraht de Rodica Draghincescu, Casa de editură Max Blecher (2018).

  1. să înceapă jocurile de Cristina Ispas, frACTalia (2018)

Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă de Angela Marcovici, frACTalia (2019)

Berlin de Krista Szocs, Nemira (2019)

Thanato Hotel de Livia Ștefan, Casa de Editură Max Blecher (2019)

La categoria Proză au intrat pe lista scurtă următoarele titluri: 

Părinți de Diana Bădica, Polirom (2019)

Cine locuiește la subsol de Diana Geacăr, Paralela 45 (2018)

Noaptea dintre lumi de Irina Georgescu Groza, Nemira (2018)

Cartea Numerilor de Florina Ilis, Polirom (2018)

Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat de Alina Nelega, Polirom (2018)

La categoria Debut-Poezie, juriul a nominalizat următoarele cărți: 

Jes de Jesica Baciu, Nemira (2019)

Noțiuni elementare de Irina-Roxana Georgescu, Cartea Românească (2018)

Acordor de teremin de Daniela Hendea, frACTalia (2018)

La categoria Debut-Proză, au fost nominalizate cărțile: 

Papa Nicolau și alte povestiri foarte, foarte scurte de Roxana Dumitrache, Polirom  (2019)

Aporia (Dezbărații) de Oana Uiorean, frACTalia (2019)

Trilogia sexului rătăcitor de Cristina Vremeș, Humanitas (2019)

Juriul a ales din cărți publicate în perioada decembrie 2018 și septembrie 2019, urmând ca volumele apărute după această dată să intre în competiție pentru ediția următoare a Galei. Enumerarea titlurilor nominalizate este făcută alfabetic, premiile urmând a fi decise în cursul zilei de 11 noiembrie pentru a fi decernate în cadrul Galei care se va desfășura în aceeași zi, începând cu ora 18.30, la Rezidența BRD Scena9 din București.

Tot în cadrul Galei va fi decernat Premiul Special pentru o Literatură Fără Granițe. Anul acesta, membrii juriul și echipa organizatoare au decis ca acest premiu să-i fie decernat scriitoarei Adriana Babeți

Grațiela Benga, critic literar, membră a juriului: ” Mânuind cu aceeaşi abilitate armele seducţiei epice şi pe cele ale eruditei cercetări academice, Adriana Babeți este și prozatoare, şi eseistă scăpărătoare, și profesoară care (prin sensibilitate, străduinţă şi umanitate) a fascinat multe generaţii de studenţi. Anul acesta, Premiul Special pentru o Literatură Fără Granițe se îndreaptă spre Adriana Babeţi – pentru că a găsit calea fericitei încrucişări discursive din care proza şi eseul au avut numai de câştigat”.

Pentru ediția din acest an a Premiilor Sofia Nădejde, ni s-a alăturat publicația scena.ro pentru oferirea unui premiu de dramaturgie, care va merge către Maria Manolescu Borșa.

 

Cristina Modreanu, scena.ro: ”Maria Manolescu Borșa este una dintre vocile cele mai articulate ale dramaturgiei contemporane din România dar care, din cauza naturii ei discrete, a penetrat prea puțin zidul înspre scenele publice de teatru din România. Piesele ei trec dincolo de poveștile personale și le includ pe acestea într-o poveste mai amplă, care adesea are în centrul ei conflictele între generații ce încă animă societatea românească. Așa se întâmplă și cu cea mai nouă piesă a ei, Micul nostru centenar, pusă în scenă de Dragoș Alexandru Mușoiu la Reactor de creație și experiment din Cluj în 2018. Într-o lume atentă la vocile feminine ale dramaturgiei, piesele Mariei Manolescu Borșa ar trebui fără îndoială să se regăsească în repertoriile mai multor teatre, și mai ales a teatrelor publice”. 

Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei, ediția a II-a, se desfășoară în cadrul Zilelor Sofia Nădejde, o serie de evenimente care începe pe 4 și 5 noiembrie la București și Brașov și continuă pe 11 noiembrie 2019 cu Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.  

Proiectul Sofia Nădejde este powered by Asociația Art No More.

Co-finanțator: Fundația9

Sprijinit financiar de: Ambasada Olandei în România și Goethe Institut.

Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov și Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Colegiul Național Sfântul Sava, Colegiul Național I.L. Caragiale, Cofetăria Claus.

Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, Scena9.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide