Manifest – Festival de la Cannes

În lipsa Festivalului Like, CNDB prezintă spectacolul anului: Ali Moini – Eveniment Unic @Teatrul Odeon
mai 21, 2019
Profesioniștii din domeniul teatrului și publicul, invitați la un simpozion despre noile tehnologii ale scenei!
mai 29, 2019

În contextul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, cineaștii europeni lansează un apel prin care îndeamnă cetățenii să voteze la alegerile europene. Acest manifest este semnat de peste 500 de personalități din lumea filmului printre care Céline Sciamma, Wim Wenders, Miguel Gomes, Luc et Jean-Pierre Dardenne, Valeria Golino, Jacques Audiard, Susanne Bier, Pawel Pawlikowski, Julie Bertuccelli, Costa-Gavras, Julie Delpy, Stephen Frears, Radu Mihăileanu. Din România s-au alăturat demersului Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu, Adina Pintilie, Gabriela Suciu, Nap Toader.

Manifestul a fost inițiat de Societatea Regizorilor de Film (SRF), la Quinzaine des Réalisateurs, Academia Europeană de Film (EFA), Federația Regizorilor de film din Europa (FERA) și Societatea Autorilor din Audiovizual (SAA).

“Da, Europa nu este perfectă.

Îi reproșăm, uneori, și pe bună dreptate, că nu are suflet și emoții, că vorbește o limbă pe care puțini dintre noi o înțeleg.  O criticăm pentru că nu reușește să facă față crizelor ecologice, sociale și politice care o zguduie astăzi, și nici tragediei refugiaților.

Totuși, în ciuda slăbiciunilor și deficiențelor sale, nu poate să ne scape privirii umanitatea și frumusețea ei. Încercăm să o descriem cu delicatețea imaginilor și cu un limbaj pe înțelesul tuturor popoarelor care o compun.

Să ne amintim că Europa s-a unit pentru pace. De la șase state membre, ea a reușit să atragă 28 de țări care formează o uniune unică și care reprezintă un model pentru întreaga umanitate. 

Această Uniune s-a construit uitând de frontiere și bazându-se pe libera circulație, pe schimburi, pe fraternitate și pe solidaritate – valori care sunt astăzi amenințate din toate părțile, inclusiv din interiorul său. Dar această Uniune este și cea a culturii, o veritabilă ambiție pentru o Europă a cărei inovare și creație au fost întotdeauna piloni fundamentali.

O Europă liberă și democratică este și o Europă a libertății de gândire și de exprimare. Este de datoria noastră să o apărăm în fața extremiștilor și a ideilor retrograde, care se răspândesc din nou ca o molimă. 

Trebuie să consolidăm și să îmbunătățim acest echilibru, atât de fragil, opunându-ne celor care doresc să îl distrugă divizând, renunțând sau încercând să fugă sau să se izoleze.

La întrebarea: „cum putem construi o Europă atrăgătoare, o Europă care reunește, o Europă deschisă și care oferă un spațiu de libertate și de pace?”

trebuie să răspundem prin implicare și trebuie să ducem o luptă a ideilor, pentru a evita lupta armată.

Astfel, între 23 și 26 mai, vom merge să votăm la alegerile europene. Este în joc viitorul nostru comun, ca să nu spunem însăși viitorul nostru. “

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide