Marți, 4 iunie, de la ora 11.00 are loc un nou eveniment în cadrul programului Arhiva Feministă de Teatru. FEM100 la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, parteneră a programului. Este vorba despre conferința cu titlul Feminist Dramaturgies from the Periphery/ Dramaturgii feministe de la periferie susținută de Silvija Jestrovic*, profesoară de teatru și performance la Warwick University din Marea Britanie, editoare a prestigioasei publicații academice Theatre Research International. Conferința va fi urmată de lansarea oficială a site-ului programului Arhiva Feministă de Teatru FEM100: www.fem100.ro, unde vor fi arhivate toate conferințele organizate pe parcursul programului, precum și expozițiile online curatoriate de membri ai echipei de cercetare alcătuite din Miruna Runcan, Anca Hațiegan, Raluca Sas Marinescu, Ilinca Tamara Todoruț, Ivona Vîstraș, Mihai Pedestru, Olivia Grecea. Prima expoziție disponibilă online este Critica de teatru feminină în secolul 20 (1920-1990)/ Female Theatre Critics in the 20th Century (1920-1990), a cărei curatoare este prof.dr. Miruna Runcan. Evenimentul din 4 iunie este inclus în Festivalul Facultății de Teatru și Film.
Arhiva Feministă de Teatru FEM100 este un program de cercetare și educație interdisciplinară menit să contribuie la salvarea patrimoniului imaterial teatral, recuperând cu prioritate istoriile artistelor neconsemnate de istoria oficială a teatrului din perioada 1920-2020, curatoriat de criticul de teatru și cercetătoarea Cristina Modreanu. Pe parcursul a aproape doi ani, 2024-2025, programul reconstituie contexte teatrale văzute din punctul de vedere feminin, prin documentare în arhive teatrale, publicarea de articole științifice și o serie de conferințe susținute de specialiste în teatru din Polonia, Serbia, Suedia, Norvegia, Islanda, Ungaria. Deasemenea, programul va disemina practici teatrale colaborative și metode de cercetare în arhivele teatrale prin intermediul unor ateliere de teatru documentar și confesiv pe teme feministe cu studenții diferitelor specializări din universitățile partenere și prin producerea unei instalații performative bazate pe documentarea în arhive.
* Silvija Jestrovic este profesoară de Teatru și Performance la Warwick University din Marea Britanie. Ea a primit bursa de cercetare Leverhulme Major Research Fellowship pentru proiectul Whose Freedom? Dramaturgies of Freedom and the Aesthetic of Solidarity. Printre cărțile pe care le-a semnat se numără Theatre of Estrangement (University of Toronto Press, 2006), Performance, Space, Utopia: Cities of War, Cities of Exile (Palgrave 2012), The Author Dies Hard (Palgrave 2020). Silvija Jestrovic a co-editat The Oxford Handbook of Politics and Performance (OUP 2021) împreună cu Shirin Rai, Milija Gluhović și Mike Saward; iar împreună cu Ameet Paramewaram a co-editat ediția specială a Studies in Theatre and Performance cu titlul ‘Performing Worksites of the Left’ (2019). Colecția Theatre, Activism, Subjectivity: Searching for the Left in a Fragmented World, co-editată împreună cu Bishnupriya Dutt este în curs de apariție la Manchester University Press. Silvija este Senior Editor al prestigioasei publicații academice Theatre Research International.
***
Programul Arhiva feministă de teatru. FEM 100 este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Centrul Janovics pentru studiul filmului și artelor performative (2024-2025), Universitatea Transilvania (2025), Teatrul Luceafărul din Iași (2025) și cu susținerea AFCN-programe culturale.
Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide