Lansarea e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST & Artist talk despre dramaturgia contemporană din România și din Europa de Sud-Est la Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Scrisoare deschisă către Senatul UNITER
martie 6, 2024
MARIN SORESCU.SETEA MUNTELUI DE SARE eveniment în cadrul CAMPANIEI NAŢIONALE ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI. Ediţia 20
martie 13, 2024

Evenimentul de lansare a e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST (NSSE) este continuarea unui parteneriat între Goethe-Institut București și Teatrul Tineretului Piatra Neamț, în cadrul proiectului internațional cu același titlu. Evenimentul va avea loc pe 12 martie 2024, de la ora 17.00, la Sala Rotondă, iar intrarea este liberă.

În cadrul lansării va avea loc un dialog despre dramaturgia contemporană din România, dar și din Europa de Sud-Est, la care vor participa dramaturga Elise Wilk, ale cărei texte au fost traduse în numeroase limbi și montate pe diferite scene internaționale, precum și Roxana Lăpădat, coordonatoarea e-book-ului NSSE.

NEW STAGES SOUTH EAST este un proiect al Goethe-Institut, lansat în 2021 cu scopul de a încuraja și a sprijini crearea unor texte dramatice contemporane, pe teme actuale și stringente, dar și de a aduce împreună voci tinere, atente la realitățile societății în care trăim, și de a le promova pe scena de teatru din Europa de Sud-Est și Germania. Peste 30 de autori din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, România și Serbia au avut ocazia de a lucra în cadrul unor workshop-uri cu renumiți dramaturgi și regizori din țările mai sus enumerate, precum și din Germania,  și de a dezvolta piese de teatru puternice, care oglindesc preocupările, temerile și relațiile interumane ale lumii contemporane.

Creațiile lor au fost prezentate sub formă de spectacole-lectură sau performance-uri work in progress în diverse teatre și spații alternative din cele șapte țări participante. În acest context, Teatrul Tineretului Piatra Neamț a găzduit în iunie 2022 spectacolul-lectură „Căpșuni de zăpadă” de Petro Ionescu, în regia lui Tudor Nicorici. În România, această serie de spectacole au fost produse în cadrul Theater Networking Talents, proiect coordonat de regizorul Bobi Pricop, în colaborare cu Goethe-Institut și cu cinci teatre partenere din țară.

Un juriu internațional a selectat cele mai relevante 11 piese care au fost integrate în programul Festivalului NEW STAGES SOUTH EAST, desfășurat în aprilie 2023, la Teatrul din Oberhausen (Germania), în parteneriat cu Goethe-Institut. În vederea promovării pe termen lung a tinerilor dramaturgi din Europa de Sud-Est în peisajul teatral german, o parte dintre aceste texte urmează să fie montate pe scenele teatrelor din Oberhausen, Essen și Mannheim, în stagiunile 2023/2024 și 2024/2025.

E-book-ul cuprinde scurte prezentări ale tinerilor dramaturgi implicați în proiect și un sinopsis al textelor rezultate, precum și diferite perspective asupra New Stages South East. Lansarea acestuia își propune să atragă atenția unui număr cât mai mare de regizoare și regizori, producătoare și producători, teatre de stat și independente asupra acestor voci tinere și puternice din peisajul teatral din Europa de Sud-Est.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide