LANSARE PROGRAM „TICUN OLAM” la TES

Foreplay – primul spectacol de teatru din România despre mame adolescente
februarie 28, 2018

Teatrul Evreiesc de Statvă invită marți, 5 decembrie, la ora 18.00 la un triplu eveniment:

·         Lansarea programului de teatru socio-politic Ticun Olam, coordonat de David Schwartz și Andreea Vălean

·         Lansarea concursului de texte de teatru contemporan cu tematică evreiască

·         Proiecția filmului Marele Jaf Comunist, în regia lui Alexandru Solomon, urmată de o discuție cu regizorul

Ticun Olam

În cadrul istoriei și culturii evreiești, dreptatea socială, construirea unei lumi mai echitabile și mai incluzive au jucat și joacă în continuare un rol esențial. În acest context arta, și în special teatrul, au un rol fundamental. Teatrul, prin însuși specificul său, adună oamenii împreună, oferă cadrul și mijloacele pentru dezbatere și pentru confruntarea diverselor perspective, idei și soluții de transformare și ameliorare a problemelor societății contemporane. În această direcție, David Schwartz (regizor) și Andreea Vălean (regizoare și scenaristă) organizează la Teatrul Evreiesc de Stat Ticun Olam – program de spectacole, proiecții de film, dezbateri, spectacole-lectură și teatru participativ, centrate în jurul problemelor și provocărilor majore ale societății contemporane.

Concurs

În cadrul programului Ticun Olam se va desfășura prima ediție a concursului de dramaturgie contemporană evreiască, care își propune descoperirea, dezvoltarea și montarea de piese de teatru care pornesc de la biografiile diverselor personalități evreiești din istoria, societatea și cultura română. Concursul își propune pe de-o parte promovarea istoriei și culturii evreiești și contribuției comunității evreiești la istoria, societatea și cultura națională; iar pe de altă parte dezvoltarea dramaturgiei contemporane locale cu subiecte evreiești. La evenimentul de lansare se va discuta despre mizele și regulamentul concursului. Participanți: Maia Morgenstern, David Schwartz, Andreea Vălean.

 

Marele Jaf Comunist – proiecție de film

Scenariul și regia Alexandru Solomon

Producția: Libra Film

August 1959, București. Șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității, cu toții evrei, foști ilegaliști, fură o mașină a Băncii Naționale în care se află 1,6 milioane de lei. Dupa arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul și ancheta în fața aparatului de filmat. Apoi, sunt condamnați la moarte și împușcați. La mai puțin de un an, pe ecrane este prezentat filmul Reconstituirea, care reconstituie întâmplarea cu autorii jafului în rolurile principale. După 40 de ani, regizorul Alexandru Solomon revine asupra acestui eveniment din istoria României, ale cărui semnificații și motivații rămân până astăzi neelucidate.

Filmul va fi urmat de o discuție cu publicul, cu participarea regizorului Alexandru Solomon și a sociologului Florin Poenaru.

 

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile! Mai multe informații despre programele și activitățile Teatrului Evreiesc de Stat puteți afla de pe site-ul nostru www.teatrul-evreiesc.ro sau de pe pagina de Facebook www.facebook.com/teatrulevreiesc.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide