Întâlnire regională IP – istoria artei postbelice în Europa de Est

„Negreșită”: un spectacol despre comunitatea queer în premieră la Macaz Teatru Coop
octombrie 25, 2018
Cum văd milenariștii teatrul românesc de azi? Podcast scena.ro #5
noiembrie 1, 2018

IP — Institutul Prezentului anunţă prima Întâlnire Regională din cadrul programului său de cercetare, dedicată istoriei artei postbelice în Europa de Est. Sub titlul „Situating Narratives. Strategies of History Writing in Eastern European Art”, conferinţa va avea loc în zilele de 2 și 3 noiembrie 2018 la București, fiind găzduită de Centrul Ceh (str. Ion Ghica nr. 11), aducând împreună specialiști și cercetători recunoscuţi din Cehia, Estonia, Marea Britanie, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Evenimentul se va desfășura bianual, abordând de fiecare dată o altă tematică.

Conferința organizată de Institutul Prezentului urmărește conturarea unui cadru comparativ pentru diversele perspective teoretice ce reflectă asupra modalităţilor de scriere a naraţiunilor în arta est-europeană, asupra modului în care artiștii și-au definit propria terminologie și relaţia cu traiectoriile naţionale ale modernităţii, ale culturii tradiţionale și cu circulaţia globală a ideilor.

Conferenţiarii invitaţi sunt preocupaţi de explorarea unor noi cadre metodologice în procesul de interpretare a diferitelor circumstanţe naţionale sub care s-a manifestat producţia artistică în perioada socialistă. Invitaţi: Daniel Grúň (Academia de Arte Frumoase și Design din Bratislava), Klara Kemp-Welch (Institutul de Artă Courtauld, Londra), Andres Kurg (Institutul de Istoria Artei, Academia de Arte din Tallinn), Emese Kürti (istoric de artă independent, Budapesta), Cristian Nae (Universitatea Naţională de Arte din Iași), Bojana Piškur (Moderna Galerija, Ljubljana), Tomáš Pospiszyl (Academia de Arte Frumoase din Praga), Magda Radu (Salonul de Proiecte, București). Conceptul conferinţei este realizat de Alina Șerban (Institutul Prezentului, București), care va și modera evenimentul.

Programul detaliat al evenimentului este disponibil în cadrul platformei institutulprezentului.ro, la https://institutulprezentului.ro/files/IP_Regional_Meeting_1_leaflet_WEB.pdf

IP — Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.

Întâlnirea Regională IP #1 — „Situating Narratives. Strategies of History Writing in Eastern European Art” este parte a proiectului „Atlas de istorie personală”, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Cu sprijinul Fundaţiei ERSTE. Parteneri: Centrul Ceh București, CEREFREA — Villa Noël.

Identitate eveniment: Sebastian Pren.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide