Ne-a părăsit actrița Florina Cercel – reprezentantă a generaţiei de aur a teatrului și filmului românesc. O actriță distinsă, frumoasă, talentată, elegantă, cu o personalitate puternică și complexă.
Societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, Florina Cercel a păşit pe scena acestei instituții în urmă cu 46 de ani, la nouă ani ani după absolvirea în 1964 a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, clasa profesor Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan. De-a lungul carierei a interpretat peste 100 de roluri în spectacole de teatru și televiziune, în film și teatru radiofonic. A mai jucat la Teatrul Dramatic de Stat, Galaţi, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Metropolis și creart – Teatrelli.
Printre regizorii cu care a lucrat îi amintim pe Aureliu Manea, Marietta Sadova, Horea Popescu, Victor Moldovan, Sanda Manu, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Yuri Kordonsky, Dan Tudor.
În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. Tot în 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
A iubit Teatrul cu pasiune încă din copilărie. Îi aduceau bucurie florile, muzica și călătoriile. Într-un interviu spunea: „Fericirea e în fiecare dintre noi. Trebuie să știm să o simțim și să n-o pierdem chiar dacă alții vor să ne-o răpească. Nu am o metodă anume în acest sens, dar experiența mă ajută. Încă mă doare nedreptatea, dar mă străduiesc să visez la o lume mai bună. Nu vreau să-mi fie frică și nu vreau să-mi pierd speranța. ”
Și-a dorit ca plecarea-i de pe acest pământ să fie tratată cu multă discreție. Pentru cei care vor să-și ia rămas bun, corpul neînsufleţit va fi depus joi, 1 august, la ora 10.00 în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Ortodox, pe Aleea Artiștilor.
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!
UNITER
30 iulie 2019
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide