ÎN CĂRȚI ȘI PE SCENĂ: Evenimentele Uncensored Act la Timișoara

O specie pe cale de dispariție: Dropia (Otis tarda)
octombrie 26, 2021
Expoziția Nu vorbim despre sclavie modernă, din seria Politici ale non-acțiunii MNȚRplusC: 4 – 28 noiembrie 2021
noiembrie 1, 2021

Artist talk performativ: Grupul Marginalii

cu: Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu și Mihai Mihalcea

29 octombrie 2021, 19:30

Teatrul German de Stat Timișoara

Str. Alba Iulia nr. 2

O primă prezentare în cadrul programului „Uncensored Act” într-o serie centrată pe mișcări din zona dansului și a performance-ului în anii 1990 în România este dedicată Grupului Marginalii și va avea loc în 29 octombrie, de la ora 19:30, la Teatrul German de Stat Timișoara. Întîlnirea cu artiștii Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu și Mihai Mihalcea este o încercare live de arheologie a mișcării, de accesare a unei potențiale arhive corporale din urmă cu 30 de ani, dar și o discuție pornind de la această propunere performativă.

 

Grupul Marginalii a fost inițiat în 1992 și a avut un caracter informal, cu o conducere pe orizontală, lucrul în interiorul colectivului reprezentînd o formă de cunoaștere prin auto-pedagogie, auto-coregrafiere și auto-reprezentare. Membrii Grupului Marginalii și-au propus un demers dezinhibat de căutare a unor limbaje personale de exprimare în zona dansului, fiind preocupați de găsirea unor noi modalități de relaționare cu spațiul („să desființăm ideea de cortină și uneori de scenă”), apropierea publicului, lucrul cu muzica experimentală sau impactul vizual al mișcării.

 

Grupul a funcţionat pe proiecte, ca un colectiv în care fiecare artist semnează pe rînd coregrafia unui spectacol, iar ceilalţi sînt interpreţi. Între piesele și spectacolele realizate în perioada 1993–1995 se află: „Patru=unu” (1993), coregrafie colectivă pentru TVR; spectacolul „Despre fluturi fără aripi” (1994), cuprinzînd piesele „Simplu balans”, coregrafia Mihai Mihalcea, și „Fragmente din interior”, coregrafia Cosmin Manolescu; „Arbori: Cercuri de lemn rătăcite” (1995), coregrafia Florin Fieroiu. DETALII

Performance „Geneză”, de Miriam Răducanu, cu Mădălina Dan

30 octombrie 2021, 16:00

Art Encounters – Pavilionul ISHO, Blvd. Take Ionescu nr. 46C

Institutul Prezentului prezintă un nou eveniment performativ în seria „Pentru o antropologie a mișcării”, dedicat de această dată unei reinterpretări a piesei „Geneză” a coregrafei Miriam Răducanu, realizată de artista Mădălina Dan. Parte a programului „Nocturn 9 ½”  cu care s-a făcut cunoscută Miriam Răducanu, piesa „Geneză” a fost realizată în intervalul 1969–1970, pe un solo de flaut compus de Anatol Vieru, „Rezonanţe Bacovia”. Ulterior, Miriam Răducanu a fost invitată de regizorul Mirel Ilieșiu să integreze coregrafia acesteia în filmul „În marea trecere” (1971), care a fost interzis la acel moment de cenzura comunistă. Reinterpretarea realizată de coregrafa Mădălina Dan reprezintă o reconstrucţie bazată pe documente de arhivă, texte, fotografii de la prezentări ale piesei la București și Edinburgh, pe filmul „În marea trecere”, precum și pe o serie de dialoguri purtate de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban cu Miriam Răducanu.

 

„Corpul este un instrument, corpul face ce îi dictezi tu. […] În cazul meu a contat, din cauza muzicii, foarte-foarte mult tensiunea, mișcarea în formarea ei, leitmotivul, asociaţia. […] Dar cel mai greu se învaţă să renunţi la ideea că a face mișcări înseamnă tot dansul, în loc să treci totul prin corp, să înveţi corpul, să-l asculţi în cele mai mici amănunte. Eu am făcut de fapt un dans de cameră, n-am fost orchestră mare niciodată.” – Miriam Răducanu. DETALII

 

Performance-ul din data de 30 octombrie la Timișoara este prezentat în colaborare cu Bienala Art Encounters și în conexiune prezența seriei de cărți de artist P+4 Publications de la Institutul Prezentului în cadrul tîrgului de carte independentă SIT+READ. Creaţia lui Miriam Răducanu este discutată în două publicaţii prezente la SIT+READ: Miriam Răducanu, „Cronica unui dans de cameră”, interviu de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, 2017 și 2019; și „24 Arguments. Early Encounters in Romanian Neo-Avant-Garde 1969–1971. A Handful of Sources”, Exhibition Dossier 1, editori Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, 2020.

 

Cartea „24 de argumente” este un proiect co-finanțat de AFCN și realizat cu sprijinul lui Constantin Flondor, Peter Jacobi, George Lecca, Alexandru Rus, Diet Sayler, Alex Axinte, Dan Burzo, Mădălina Dan, John Fairleigh, Veronica Kirchner, Sofia Mihăilescu & Cristi Borcan, precum și al Paul Neagu Estate (UK), Paul Neagu Estate (RO), Galeria Marian Ivan, Fundația Triade, Sorina Jecza, Fundația Ion Bitzan, Irina Bitzan, Radu Dragomirescu, Letitzia Bucur, Ruxandra Garofeanu, Ritzi Jacobi, Vladimir Șetran, Galeria Plan B, Mihai Pop, Răzvan Bănescu, Ovidiu Șandor.

 

AFTERWORDS. Institutul Prezentului și P+4 Publications la

SIT+READ | Independent Artbook Fair

28-29 octombrie 2021, 14:00-19:00 / 30 octombrie 2021, 12:00-19:00

Centrul de Proiecte Timișoara, str. Vasile Alecsandri nr. 1

—> 30 octombrie 2021, 13:00 / prezentare de carte + proiecţie de filme

 

Institutul Prezentului dedică o componentă importantă a acţiunii sale în cîmpul interdisciplinar al artei transferului de informaţii către publicul larg și mobilităţii cărţii de artă ca obiect prin programul său editorial P+4 Publications.

 

P+4 Publications este un program editorial independent dedicat fotografiei, artei și arhitecturii românești contemporane, explorînd mediul cărţii ca punct de întîlnire între cercetarea teoretică, experimentul în design grafic și ideile și subiectele abordate de artiști în practica lor. În prezent, programul aduce împreună componentele Artist Book Series și Architecture Book Series, dezvoltate între 2013–2021 de Asociaţia PEPLUSPATRU, cu seriile Parkour și Exhibition-Dossier, realizate de Institutul Prezentului începînd din 2017. P+4 Publications este coordonat din 2021 de Institutul Prezentului.

 

Cu ajutorul publicațiilor sale dedicate unor personalităţi din discipline artistice diverse, Institutul Prezentului va aduce în prim-plan la SIT+READ în cadrul unei sesiuni de audiții și vizionări în data de 30 octombrie, ora 13:00, lucrări din muzică, dans și arte vizuale pe diverse medii, prezente, analizate sau discutate în aceste cărți.

 

Pe lîngă publicația expoziției „24 de argumente”, la SIT+READ publicul interesat de cartea de artă va mai putea răsfoi, între altele, și următoarele titluri P+4 Publications: Diet Sayler, „Pentru o structurare aleatorie a spațiului”, 2019; Lucian Mețianu, „Un sunet fără trecut”, 2019; Ion Grigorescu, „București”, 2020; Dan Perjovschi, „Cartea carnetelor”, 2021 (ediția a doua). DETALII

Accesul la evenimentele „Uncensored Act” este gratuit, intrarea se face în limita de ocupare a 30% a spațiilor-gazdă, pe bază de certificat verde sau de trecere prin boală și respectarea tuturor restricțiilor în vigoare.

 

Proiectul „Uncensored Act” este dezvoltat de Institutul Prezentului în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.

 

Parteneri: Teatrul German de Stat Timișoara, Art Encounters, Fundația TRIADE, SIT+READ

 

Vizual evenimente: Sebastian Pren

Fotografie de Serioja Bocsok

 

Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.

Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide