În anul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ARPAS prezintă: Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities

Scena.ro nr. 60 se lansează la Festivalul ”Atelier” din Baia-Mare
iunie 7, 2023
CONCURS DE DRAMATURGIE ROMÂNEASCĂ ÎN FNT 2023
iunie 25, 2023

Contribuția Asociației pentru Promovarea Artelor Spectacolului ARPAS în anul Capitalei Culturale Europene Timișoara, proiectul Women at Work – Crossroads, Rhythms, and Continuities va avea loc în decursul anului 2023 în Mexic și România. Punând la îndoială perspectivele occidentale și non-occidentale asupra corpului, coregrafele Flor Firvida Martin (Mexic/Argentina) și Simona Deaconescu (România) relatează realitățile a 10 femei care desfășoară profesii în care corpul lor este principalul instrument de generare a veniturilor: luptătoare, lucrătoare sexuale, dansatoare la bară, balerine, gimnaste, muncitoare din fabrici, țesătoare tradiționale, gardiene, asistente, minere etc.

Diviziunea globală a muncii și ierarhiile care se profilează în interiorul acesteia sunt modelate de valori care răspund în principal nevoilor societăților occidentale. Perspectivele occidentale și non-occidentale pot fi prezente atât în Europa, cât și în America Latină. De ce anume sunt aceste perspective legate, dacă nu în mod direct, de teritoriu? Ce implică aceste perspective în România și Mexic? Unde le găsim? Pentru a încerca găsirea unui răspuns la aceste întrebări, Simona Deaconescu și Flor Firvida Martin vor beneficia o rezidență la Centro Cultural de España Mexico-City între 5-21 iunie care se va finaliza cu o prezentare publică pe 21 iunie, ora 19, în Mexic.

Proiectul adoptă o abordare experimentală a mișcării ca rezultat al muncii zilnice și chestionează dacă un ring de luptătoare poate deveni un ring de dans subversiv sau munca fizică a unei țesătoare terenul pentru o transmisie interculturală. Privind mișcarea ca o coexistență a corpurilor dincolo de granițe, cercetarea celor două artiste va avea ca rezultat crearea unei instalații video-performative, dublate de un lecture-performance. Subliniind relațiile fluide dintre dans, coregrafii sociale, munca comunitară și critica contemporană, Flor Firvida Martin și Simona Deaconescu propun o lucrare în care muncitoarele devin interpretele propriei povești. Cu accent pe explorarea fizicalității corpului feminin la locul de muncă, ele interoghează viitorul corpului într-un sistem capitalist în pragul colapsului și examinează modul în care o societate post-muncă modifică imaginea corpului.

Duo-ul coregrafic și cinematografic româno-argentinian propune un proiect interdisciplinar (instalație video, conferință performativă), o cercetare minuțioasă a mișcării bazată pe interviuri cu femei din societățile în care cele două coregrafe trăiesc, România și Mexic. Instalația va fi prezentată în toamna anului 2023 la București și Timișoara. Detalii privind datele și locațiile de prezentare a lucrării vor fi anunțate în curând. Proiectul este realizat împreună cu Centrul Național al Dansului București și Centrul Cultural German din Timișoara în cadrul Festivalului de Arte Performative Timișoara.

***

Women at Work – Crossroads, Rhythms and Continuities face parte din proiectul Readings of female corporealities și este o coproducție Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului ARPAS – Centrul Cultural German Timișoara prin Festivalul de Arte Performative Timișoara cuprins în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Producție realizată cu sprijinul Centrului Național al Dansului București.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri: /SAC@MALMAISON București, Ciudad Retoño / Fundación Cauce Ciudadano Mexico-City, Centro Cultural de España Mexico-City.

 

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide