Homefest – ediția a V-a

Pericolul totalitarismului – episodul 2 al Podcastului Scena.ro
septembrie 11, 2018
Cultul Personalității, cea mai nouă producție Giuvlipen în premieră la Macaz Teatru Coop
septembrie 20, 2018

Între 15 și 28 septembrie, se va desfășura a cincea ediție a Homefest București și a zecea ediție de teatru de apartament (lorgean).

Între 15 și 28 septembrie, Bucureștiul va găzdui Homefest. După ce, între 8 și 9 septembrie, se va desfășura în Ungaria, sub numele de lorgennale Budapest, festivalul va veni acasă.

Dar Homefest nu este cu adevărat un festival. Nu se vând bilete, nu se cumpără brățări. Homefest este altceva decât un performance și este diferit de un experiment. Homefest este mai degrabă un fenomen, un pariu, o provocare, un secret. Se întâmplă neștiut, se desfășoară aparent iluzoriu, în apartamente private, în fața unui public restrâns, ai cărui membri se înscriu din timp.

Homefest este atât de discret încât este aproape imposibil să-l prinzi. Tocmai de aceea pare cu atât mai neverosimil să aflăm că lorgeannale/Homefest are notorietate și anvergură internațională. În cele 13 zile de Homefest, în interiorul domestic, privat a zece apartamente, vor interpreta, găti, vor spune povești, vor cânta, vor proiecta artiști din cinci țări: România, Franța, Italia, Palestina și Bulgaria.

De zece ani, Bucureștiul cunoaște acest frison intim, subtil, extrem de personal. A început sub denumirea de lorgean, în 2008, în garsoniera de lângă Cișmigiu a inițiatorului, Jean-Lorin Sterian.  În 2014 s-a transformat în Homefest. Din 2016 se prezintă peste graniță cu numele de lorgennale. În prezentarea-manifest care l-a definit și-l definește, ni se spune:

– lorgean theatre este primul teatru de apartament din România. s-a deschis în decembrie 2008, cu spectacolul home alone.

– lorgean theatre presupune transpunerea teatrului și dansului în spaţiul privat și locuit

– la lorgean theatre activitatea performativă este reinterpretată și personalizată

– la lorgean theatre audiența este la fel de importantă ca reprezentația

– la lorgean theatre spectatorii nu plătesc bilet, ci aduc obiecte legate de tema piesei

Și a funcționat. În acești zece ani, peste 50 de apartamente din București au devenit, pentru o seară, scene de teatru, pe care au prestat aproximativ 150 de artiști, din circa 25 de țări. Mai bine de 100 de piese de teatru, de performance-uri, de spectacole de dans, de mini-concerte, de povestiri s-au desfășurat aproape în secret. O rețea subtilă de ”teatre private”, a apărut an de an, timp de un deceniu, o rețea care a produs o comunitate cumva inconștientă de sine. În fiecare an, preț de câteva zile sau de mai bine de o săptămână, în București s-a întâmplat lorgean/Homefest.

Apartamentul în care tocmai presta un artist străin, în fața unor oameni care pătrundeau pentru prima oară în casa cu pricina putea fi oriunde. Poate chiar în vecini. Poate chiar în blocul nostru. În apartamentul de deasupra. Sau de-alături. A ajuns la Sibiu. La Zagreb sau Stuttgart. Anul acesta a ajuns și la Budapesta. Și a revenit la București.

Între 15 și 28 septembrie 2018, Homefest Bucharest îi va prezenta, în ordinea evenimentelor, pe artiștii Laura Colomban (Italia), Rasha Hilwi (Palestina), Laëtitia Chamekh (Franța), Robert Bălan, Gratiela Bădescu, Ivan Moudov  (Bulgaria), Alex Nagy, Raul Coldea și Mihaela Dancs.

Nu, nu există bilete. Nu există locuri. Nu există adrese la care să vă trimitem. Publicul s-a înscris deja.

Așadar, acesta nu este un comunicat în sensul unei promovări care să atragă public plătitor. Căci Homefest nu dă comunicate! Doar divulgă un secret. Secretul propriei sale existențe. Un secret vechi de zece ani.

PROGRAM homefest Bucharest 2018

sâmbătă, 15 septembrie  twang – de/cu laura colomban (italia)

duminică, 16 septembrie  upside and down – de/cu rasha hilwi (palestina)

luni, 17 septembrie  26 cards – de/cu laëtitia chamekh (franta)

miercuri, 19 septembrie  terapii in desfasurare – de/cu robert balan

joi, 20 septembrie instalatia pop – gratiela badescu  text: rucsandra pop

vineri, 21 septembrie show off/on – ivan moudov  (bulgaria)

15 – 28  septembrie  tarot – de/cu alex nagy

duminică, 23 septembrie arbitrary strings – de/cu raul coldea

miercuri, 26 septembrie  coregrafie de grup in apartament – concept  de mihaela dancs

vineri, 28 septembrie shira eviatar

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide