HIGHLIGHTS BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL 2021

KATHE, AKANA! Aici și acum! Here and Now! Primul festival internațional de teatru rom din România
august 26, 2021
Bucharest International Dance Film Festival – filme de dans, ateliere, filme VR și live video mapping între 1-5 septembrie la București
august 30, 2021

BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival invită spectatorii celei de-a VII-a ediții să-și imagineze cum arată viitorul. Între 1 și 5 septembrie, reunite sub tema Potential Worlds, scurtmetraje de dans electrizante, filme documentare fabuloase, experiențe VR imersive, live video mapping, ateliere intensive și conferințe cu specialiști din domeniu vor avea loc în șapte locații din București.

COSMOGONY – în premieră în România, „Cosmogony”, un performance digital live în care dansatori virtuali apar prin video mapping pe fațada Teatrului Odeon din București, va putea fi văzut pe 4 septembrie. Prezentat în primăvara acestui an la Singapore International Festival of Arts, unul dintre cele mai mari festivaluri de profil, „Cosmogony”, inovativul spectacol al companiei de dans elvețiene Cie Gilles Jobin, a atras imediat atenția publicului și a presei. Prin utilizarea tehnologiei de captare a mișcării în timp real pe care compania a dezvoltat-o, dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale în suspensie. Capturate de la distanță, în timp real, din studioul Cie Gilles Jobin din Geneva, într-un spațiu sideral sau într-o pădure virtuală, corpurile dansatorilor în mișcare sunt eliberate de legile fizicii și oferă publicului o experiență contemplativă unică.

Cu o experiență de peste 20 de ani, Cie Gilles Jobin, compania de dans condusă de Gilles Jobin, dansator, coregraf și regizor, a început încă din 2016 să exploreze noile spații digitale, creând proiecte în realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR) și realitate mixtă (XR). În martie 2020, la primul lockdown, artistul a decis să își anuleze proiectele de scenă, concentrându-se pe tehnologia în timp real pentru colaborări și performance-uri la distanță.

 

„Cosmogony” va fi prezentat pe fațada Teatrului Odeon pe 4 septembrie, de la ora 21:00. Accesul este gratuit.

Teaser-ul spectacolului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/WIHlRCg5pKo
Facebook event: https://www.facebook.com/events/2999742553603040

 

BIDFF VR ‘21, un alt eveniment inedit din cadrul BIDFF, susținut de Conceptual Lab, care va avea loc între 3-5 septembrie la /SAC @ MALMAISON, prezintă o selecție de 9 lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați, care se bucură de un palmares bogat în premii internaționale. BIDFF VR ‘21 este un caleidoscop de lumi potențiale în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele. Explorând arhive personale și culturi care se sting, lumile potențiale BIDFF VR folosesc tehnologia ca medicament, mediu de introspecție personală și chestionare a valorilor care ne definesc ca societate globală.

 

Mai multe detalii despre BIDFF VR ‘21: https://fb.me/e/1YIR7IEbP

 

AVANGARDA JAPONEZĂ

În deceniile care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a cunoscut mai multe schimbări sociale fără precedent în fața cărora artiștii au răspuns provocator și inovativ, explorând noi direcții și estetici în cinema și împingând limitele către noi extreme.

„Navel and A-Bomb” (r: Eikoh Hosoe, 1960), „The Skin of a Napping” (r: Tsuneo Nakai, 1967), „Dead Youth” (r: Donald Richie, 1967), „Biological Cycle No. 2” (r: Ko Nakajima, 1971-82), „For the Damaged Right Eye” (r: Toshio Matsumoto, 1968), „Merce by Merce by Paik” (r: Nam June Paik, Charles Atlas, Shigeko Kubota, 1978) – șase scurtmetraje avangardiste care alternează între film și digital, tradiție și modern, palpabil și abstract – se regăsesc în programul BIDFF duminică, 5 septembrie, de la ora 21:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă.

 

Mai multe detalii despre Avangarda japoneză @ MARe/Muzeul de Artă Recentă pe https://fb.me/e/KxQ5Ue34

 

DOCUMENTARE DE LUNGMETRAJ

O selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile va fi prezentată în cadrul BIDFF : „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

AILEY – filmul de deschidere al celeiu de-a VII-a ediție a BIDFF a avut premiera în cadrul competiției oficiale a Festivalului de Film de la Sundance și, povestit cu ajutorul cuvintelor lui Ailey și aducând la lumină imagini de arhivă evocatoare și interviuri cu cei care l-au cunoscut personal, prezintă viața lui Alvin Ailey – dansator, regizor, coregraf și activist american care a fondat Alvin Ailey American Dance Theatre – un pionier care a găsit mântuirea prin dans.

AILEY rulează în premieră miercuri, 1 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PHcM4HJEgs4

SISTERS WITH TRANSISTORS – un documentar despre femeile deschizătoare de drumuri din industria muzicii electronice și sexismul care le-a răpit de lauri. Vocea compozitoarei avangardiste Laurie Anderson însoțește fascinante imagini de arhivă care urmăresc istoria experimentelor tehnologice cu sunete, avându-le în prim plan pe Clara Rockmore, Bebe Barron, Suzanne Ciani, Laurie Spiegel, Daphne Oram, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire și Eliane Radigue, captivante și enigmatice genii muzicale, și modul lor caracteristic de a auzi lumea

SISTERS WITH TRANSISTORS – va fi proiectat vineri, 3 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7r-3hlzpV7M

 

512 HOURS –  prezentat în premieră națională și co-regizat de o româncă, „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) vorbește despre faimoasa expoziție-experiment cu același nume a Marinei Abramović din vara anului 2014, când vizitatorii au sfârșit prin a descoperi că ei înșiși sunt subiecții noii lucrări inovatoare.

512 HOURS va putea fi văzut la BIDFF sâmbătă, 4 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CHGsvG869Fo

 

 

SUMMER OF SOUL – aclamatul debut în regie al cântărețului Ahmir „Questlove” Thompson, câștigător a două premii la Sundance 2021, va închide cea de-a VII-a ediție a BIDFF. Un captivant documentar care consemnează un eveniment istoric de proporții care a sărbătorit moștenirea, cultura și moda afro-americană în vara lui 1969 – Harlem Cultural Festival -, filmul include imagini din concerte nemaivăzute până acum ale unor artiști precum Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & the Family Stone, Gladys Knight & the Pips, Mahalia Jackson, B.B. King, The 5th Dimension și mulți alții.

„Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” va fi proiectat duminică, 5 septembrie, de la 20:30 la Cinema Elvire Popesco.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=slFiJpAxZyQ

ATELIER DE FILM DE DANS CU MARLENE MILLAR

În fiecare an, Bucharest International Dance Film Festival invită creatori de film de dans renumiți la București să susțină ateliere intensive și conferințe prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale.

În 2021, festivalul încurajează dansatori, performeri, coregrafi, regizori de teatru și film, directori de imagine și artiști vizuali care vor să exploreze filmul de dans, precum și studenți ai academiilor cu profil de dans, teatru, film și arte vizuale să participe la atelierul de film de dans susținut de Marlene Millar. Atelierul DANCE FILMMAKING LAB va avea loc la Centrul Național al Dansului București, în zilele de 2, 3 și 4 septembrie, între orele 11:00 – 15:00 și se va desfășura în limba engleză. Participarea la atelier este gratuită și se face pe bază de înscriere prin email la adresa contact@bidff.ro, până pe 27 august.
Marlene Millar, una dintre cele mai prolifice regizoare de filme de dans din Canada, cu o experiență de 30 de ani în domeniu, este câștigătoarea premiului pentru Cel Mai Bun Film Internațional la BIDFF 2020 pentru filmul „Navigation” și face parte anul acesta din juriul festivalului.

 

IMMERSIVE STORYTELLING LECTURES @MARE/MUZEUL DE ARTĂ RECENTĂ – GILLES JOBIN & WERONIKA LEWANDOWSKA

Integrarea noilor tehnologii în artă reprezintă focusul ediției 2021 a BIDFF, care invită creatori de film de dans renumiți precum Gilles Jobin și Weronika Lewandowska să susțină conferințe intensive și imersive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale. Astfel, pe 3 septembrie, de la ora 17:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, are loc întâlnirea cu dansatorul, coregraful și regizorul elvețian Gilles Jobin, iar pe 4 septembrie, de la ora 16:00, prezentarea susținută de Weronika Lewandowska (regizoare, scriitoare și producătoare executivă „VR Nightsss”, doctor în studii culturale). Accesul este gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile prin e-mail (la adresa contact@bidff.ro).

 

Digital Territories: The New Spaces for the Performing Arts este tema prelegerii ce va fi susținută de Gilles Jobin, care va prezenta diferitele proiecte de dans digital pe care le-a creat în ultimii ani și va discuta despre modul în care tehnologia de captare a mișcării poate îmbunătăți incluziunea diferitelor origini ale creațiilor de dans și poate dezvolta noi rețele internaționale de colaborări bazate pe mișcare. Weronika Lewandowska va prezenta la BIDFF un studiu de caz, ‘Nightsss’: From Erotic Poem to Immersive Poetry to Neuroscience Research, despre VR și procesul de creare a experiențelor imersive.

 

Mai multe detalii pe – https://fb.me/e/1ITIam0Ct

 

DANCE TRAIL – aplicație de dans digital

BIDFF invită bucureștenii să se alăture, pe toată durata festivalului, unei comunități globale de utilizatori ai aplicației inovatoare Dance Trail, creată de Gilles Jobin, ce propune fiecăruia o întâlnire cu dansatori virtuali, de oriunde s-ar afla, prin intermediul realității augmentate, de pe orice telefon sau tabletă iOS. Aplicația lansată la Sundance Film Festival în 2020 este disponibilă gratuit, iar fotografiile și clipurile realizate de orice utilizator prin intermediul acesteia sunt vizibile pe platformele social media utilizând hashtag-ul #dancetrail.

 

Aplicația Dance Trail poate fi descărcată din AppStore: https://apps.apple.com/us/app/dance-trail/id1492301269?l=fr&ls=1

 

BILETELE pentru toate filmele și evenimentele BIDFF sunt disponibile pe platforma Eventbook: https://eventbook.ro/festival/bucharest-international-dance-film-festival

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide