Growing Up, falsa hartă către fericire

Scena.ro 45-46: După 30 de ani
noiembrie 11, 2019
Scena.ro caută interni!
noiembrie 11, 2019

Pe 12 noiembrie, la orele 18.00 și 20.00, are loc la Centrul de Teatru Educațional Replika premiera spectacolului Growing Up, producție Art Revolution, text și regie Ozana Nicolau, cu Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu.

Growing Up explorează artistic impactul experiențelor din copilărie asupra adultului. Ce simțim despre relații, muncă, succes, despre noi înșine, despre câtă fericire considerăm că merităm – toate își au originea în copilărie. Însa un adevăr puțin (re)cunoscut este că orice copilărie este dificilă: căci în plan emoțional există întotdeauna provocări. Iar pentru a trăi mai liniștiți în prezent, mai împăcați cu noi înșine e nevoie de curaj. Curaj pentru a ne cunoaște în profunzime, curaj de a re-vizita experiențele esențiale și a le privi fără filtre îndulcitoare.   

Momentul Colectiv mi-a pus o oglindă în față. Inițial revolta mea s-a îndreptat împotriva ”corupției sistemului”, pentru ca apoi să realizez că sistemul sunt (și) eu, că și eu acționez în detrimentul celorlalți, ba chiar în detrimentul meu. M-am întrebat: de ce fac asta? Așa am pornit să explorez care este originea deciziilor nefavorabile mie, luate de mine însămi. Un pas foarte important în documentare au fost discuțiile cu Diana Vasile, psihoterapeut și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul traumei. Pe scurt, orice experiență copleșitoare, extrem de dureroasă, declanșează o ruptură în psihicul nostru. O parte din noi suferă, iar o parte neagă și ascunde această durere pentru a putea merge mai departe.”,  mărturisește Ozana Nicolau.

Growing Up e un spectacol performativ în care se intersectează mai multe arte, teatrul alunecă în performance printr-o instalație muzicală hipnotică și fascinantă, care creează premiza unui gând tandru către spectator.   

Ești copil. Trebuie să reușești! Asta ai auzit toată copilăria, într-o formă sau alta. Să fii cel mai bun, să îi faci mândri pe părinți. Trebuie! 

OlimpiadăComperPremiulÎntâiLiceuBunFacultatedeViitorJobBinePlătitFamilieCreditlaBancăTraficInfernalȘefiCretiniBurnOutVacanțeInDestinatiiExotice. Falasa hartă către fericire.

„Am crescut într-o societate care ne-a transmis că noi nu contam decât dacă ei spun asta, decât dacă îndeplinim anumite condiții. Mi-am dat seama că toată generația mea a crescut și trăit așa,  că ne-am ales standardele în funcție de ceea ne-au spus ceilalți” adaugă Ozana Nicolau.

Până unde putem merge ascuzându-ne de noi înșine și cine sutem, mai exact, în tot acest eșafodaj abil construit de alții? Spectacolul invită la a ne pune aceste întrebări și oferă spațiu pentru ca fiecare să găsească un răspuns valabil pentru sine. 

Growing Up deschide o ușă înăuntrul tău. Descoperi, redescoperi, înțelegi, îți asumi, lupți, cedezi sau câștigi. E o călătorie pe care o fac ținându-mă de mână cu întreaga echipă:  Ilinca, Ozana, Diana, Gabi și Laura.”, așa trăiește Mihaela Rădescu experiența acestui spectacol.

Ilinca Manolache ne spune și ea: 

Pentru mine a fost o invitație la introspecție, la autocunoaștere, iar transpunerea într-o formă artistică m-a motivat, m-a făcut să ies din zona mea de confort, să arunc o privire către copilul din mine. Mă bucur să fac parte din proiecte gândite și realizate de femei. Faptul că eram în această echipă mi-a dat încredere foarte mare în proiect și în mine. Sper ca energia noastră să se transmită și către public, să fie o experiență revelatoare, așa cum a fost pentru mine.”

Growing Up este un spectacol cu sufletul pe tavă, cu întrebări și căutări. Cine sunt și ce vreau, de cercetat, de aflat și de trăit. Ieși din birou și vino la teatru. O oră. Căci vine o zi când riscul de a rămâne încremenit e mai dureros decât acela de a evolua. 

Ne puteți urmări pe Facebook și vă puteți alătura conversației folosind hashtag-urile #viatatraitapebune #curaj #nuTREBUIEnimic #fericirearechipultau.

# # #

Growing Up este o producție Art Revolution

Cu: Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu
Text și regie: Ozana Nicolau
Miscare: Carmen Coțofană
Scenografie: Gabi Albu
Light Design: Radu Apostol și Răzvan Dobrescu
Muzica: Diana Miron
Animație: Laura Pop 

Documentare: Diana Vasile (Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei) și Victor Ilie (Inclusiv.ro)

Foto afiș: Bogdan Dincă

Foto spectacole: Gabriela Pătrășcan, Oana Monica Nae, Bogdan Dincă
Grafică: Ana Blidaru

Durata: 1h
Recomandat +16 ani

Intrare libera pe baza de rezervare la: artrev.ro@gmail.com sau centrulreplika@gmail.com sau telefonic 0732.101 860 / 0787.714 551.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Admininstrației Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide