Frilensăr anunță “Iregretabila retragere a unui actor la tinerețe”

MATERN – în premieră online, un performance care sparge clişeele despre Maternitate
octombrie 21, 2020
𝐃𝐈𝐀-𝐏𝐎𝐙𝐈𝐓𝐈𝐕 – teatru documentar ca un labirint vizual și psihologic
octombrie 30, 2020

Într-o perioadă în care distanța a devenit regulă de conviețuire socială, Platforma culturală Frilensăr anunță cu speranță începerea demersului cultural privind “Iregretabila retragere a unui actor la tinerețe”. Scrisă și performată de Daniel Chirilă, în regia lui Ștefan Lupu, sprijinită pe universul vizual al lui Andrei Cozlac și pe sound-ul lui Ovidiu Cosovanu, iregretabila retragere poate fi privită ca un vis performativ în 11 tablouri itinerante în 10 localități din țara noastră (București, Constanța, Piatra Neamț, Suceava, Iași, Tg Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Sibiu).

Prin propria iregretabilă retragere la tinerețe, performerul Daniel Chirilă va chestiona rolul, statutul și nevoile artistului contemporan din țara noastră, unul prins între profesionalizarea continuă și reușita imediată într-un mediu de multe ori ostil, mai ales în actualul context epidemiologic. Pornind de la experiențele personale ale echipei de creației, și având la bază, nenumăratele întâlniri cu colegi de breaslă sau imensul tărâm public numit social media, au fost create 11 instalații performative, în/pe/pentru 10 instituții de cultură din București, Constanța, Suceava, Piatra Neamț, Iași, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, Craiova și Sibiu, fiind urmărită pentru fiecare câte o tema distinctă: visul artistului la tinerețe, personal/nepersonal, în/tre/bare, birocrații etc. Toate cele 11 instalații vor avea loc în perioada 30 octombrie – 9 noiembrie 2020.

Despre demersul cultural inițiat, Daniel Chirilă a mărturisit: “Uneori mi-e frică. Uneori mi-e frică să mă privesc în oglindă întotdeauna mi-a fost frică să mă privesc în oglindă pentru că de cele mai multe ori cel care era reprezentat acolo nu eram eu. Trăind doar în capul meu, doar printre bucăți de gânduri și de fraze, nu pot să-mi dau seama dacă fiecare om are aceleași senzații, aceleași dureri și repulsii față de cineva-ul care e el, dar nu e el. De mic mi-a fost frică de oglindă, de ceea ce văd  ceilalți că sunt. Mă spăl pe dinți și mă privesc adânc în ochi. Încerc să-l conving pe celălalt că totul va fi bine că toate lucrurile astea pe care le cred în momentele de tărie despre el sunt adevărate, că toate lucrurile astea pe care mi le imaginez despre el sunt cele pe care și ceilalți vor ajunge să le creadă. Mă spăl pe față.”

performer/dramaturg – Daniel Chirilă

regie – Ștefan Lupu

video design – Andrei Cozlac

sound design – Ovidiu Cosovanu

video assistent – Alexandra Oiște

video assistent – Tiberiu Enache

producător – Biatrice Cozmolici

PRODUCĂTOR

Platforma culturală Frilensăr este de mai bine de 7 ani unul din cei mai importanți producători teatrali independenți din România, cu un repertoriu de peste 10 spectacole de teatru bazate pe dramaturgie proprie și instrumente teatrale contemporane și cu peste 20 de participari la cele mai importante festivaluri de profil din țară. Încă de la început, Frilensăr și-a canalizat energiile în zona artei comunitare, folosindu-se de teme actuale ale societății încercând în permanență să susțină și să valorifice grupuri țintă aflate în medii defavorizate. Prin proiectele sale, Frilensăr contribuie la susținerea și promovarea culturii ca principal motor al dezvoltării societății contemporane prin elaborarea de produse artistice în spațiul independent bazate pe cercetare culturală și socială, pedagogie artistică și inovarea mijloacelor teatrale și muzicale, sprijinind astfel atât tinerii creatori prin oferirea unui mediu destinat performanței și producției artistice, cât și categoriile sociale defavorizate din punct de vedere cultural precum persoanele afectate de excludere socială, persoanele cu dizabilități sau persoanele aflate în zone cu acces cultural limitat, în ceea ce privește adresabilitatea proiectelor desfășurate, fără a scăpa însă din vedere temele universale și publicul larg, în ideea comuniunii sociale și culturale, dată de multiculturalitate și diversitate.

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Programul Iregretabilei retrageri a unui actor la tinerețe:

30 octombrie – București

31 octombrie – Constanța

1 noiembrie – Piatra Neamț

2 noiembrie – Suceava

3 noiembrie – Iași

4 noiembrie – Tg Mureș

5 noiembrie – Cluj

6 noiembrie – Timișoara

7 noiembrie – Craiova

8 noiembrie – Sibiu

9 noiembrie – București

Mulțumim următorilor parteneri instituționali: Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național al Bucovinei, Casa de Cultură a Studenților Suceava, Teatrul Național Iași, Universitatea Națională de Arte Gorge Enescu Iași, Teatrul Național Târgu-Mureș, Reactor de creație și experiment – Reactor Cluj, Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Gong, Teatrul ”Căluțul de mare” Constanța, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Merlin”.

Ne puteți urmări inițiativele și conținutul artistic pe pagina de FB: https://www.facebook.com/Frilensar

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide